KALE VE ÇEVRESİNDE MODERN KENT UYGULAMALARI YAPACAĞIZ

Erzurum Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Selami Keskin, Kale ve çevresinde uygulanacak olan Kültür Yolu Projesi'nin önemine dikkati çekerek, "Kültür Yolu Projesi'yle yeni ve modern bir yaşam alanı oluşturmayı amaçlıyoruz" dedi.

26 Haziran 2014 Perşembe 09:20
KALE VE ÇEVRESİNDE MODERN KENT UYGULAMALARI YAPACAĞIZ
TRT Haber'e konuk olan Keskin, Kültür Yolu Projesi'yle ilgili bilgi verdi. Kalkınma Bakanlığı ve Büyükşehir Belediyesi'nin ortaklaşa yürüttüğü projenin Erzurum için önemli olduğunu ifade eden Keskin, "Kültür Yolu Projesi, Kalkınma Bakanlığı ile birlikte Erzurum Büyükşehir Belediyesi'nin ortak projesidir. Bu proje üç etaptan oluşuyor. Proje; birinci, ikinci ve üçüncü etap şeklinde aşamalı olarak uygulanacak" şeklinde konuştu. Birinci etapta yaklaşık 90 milyonluk bir bütçeyle hem kentsel dönüşümü sağlayacaklarını hem de bölgedeki modern kent kurgusunu temellendireceklerini anlatan Keskin, şöyle devam etti:

"Kale ve çevresindeki dönüştürdüğümüz alanları yeniden modern bir anlayışla inşa edeceğiz. Bu bölge, cazibe merkezi haline getirilecektir. Şuan fiziki olarak yüzde 35'lik bir seviyede kamulaştırmaya ulaşıldı. Bunun için yaklaşık 19 milyon TL bir bütçe kullanıldı. İlerleyen aşamalarda, yani önümüzdeki üç ay içerisinde, kamulaştırmayla birlikte yıkımlara da devam edeceğiz. Sene sonuna doğru çevredeki kamulaştırmaları tamamlanan binaların yıkımı ve projeler çerçevesinde kentsel tasarımla ilgili yeniden inşa ve çevrenin peyzaj çalışmasını yapacağız."

"TARİHİ KİMLİĞİ KORUYACAĞIZ"

Keskin, kale ve çevresinde tarihi kimliğin en iyi şekilde korunacağını söyledi. Erzurum'da kentsel dönüşüm ve kentsel tasarımın birlikte yürütüleceğini belirten Keskin, şöyle devam etti: "Bizim, kentsel dönüşüm ve kentsel tasarım projelerinde şehri harabeye çevirip arkasından da yeni binalar inşa etme hayalimiz yok. Tarihi dokuya uygun bir uygulama peşindeyiz. Kale ve tam karşısındaki Ulu Cami ile birlikte bu alandaki tarihi eserlerin korunmasını sağlayarak, tıpkı eskiden olduğu gibi, bölgedeki mahalle kültürünü koruyacağız. Kültür Yolu Projesi kapsamında bölge cazibe merkezi haline gelecek. Amacımız kamulaştırdığımız binaların bedelini ödeyip insanların buradan ayrılmalarını sağlamak değil. Amacımız; eski Erzurum'da tarihi kimliği koruyarak, şehri modernleştirmektir."

"ŞEHİR GERÇEK BİR ESTETİĞE KAVUŞACAK"

Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen'in talimatıyla Kültür Yolu Projesi'yle ilgili kamulaştırma çalışmalarının hızlandığını anımsatan Keskin, sözlerini şöyle tamamladı:

"Projenin birinci etabı sonuçlandığında Ulu Camii'nden bakıldığında kaleyi, kaleden bakıldığında da Ulu Cami'yi ve arka plandaki Üç Kümbetleri görebileceğiz. Birinci etap yaklaşık 7.5 hektarlık bir alandan oluşuyor. Erzurum'da bugün kale ve çevresinde tarihi eserlerin bulunduğu yerler eski evlerin arasında örtük ve kapatılmış bir vaziyettedir. Projeyle birlikte, hem kültürel mirasımız ortaya çıkacak hem de turizm canlanacaktır."

Editör

Son Güncelleme: 26.06.2014 09:22
Anahtar Kelimeler:
ErzurumKaleTrthaber
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
ABUZER ÇOLAK 2014-06-26 11:01:19

korkarim o alan açilip yeri̇ne başka bi̇nalar yapilip rant elde edi̇lecek halbuki̇ o tepeni̇n tamamen açilip tari̇hi̇ evler buti̇k otel devami yeşi̇l alan parklar bahçeler gezi̇ alanlari şekli̇nde ayni konya alaatti̇n tepesi̇ gi̇bi̇ burayi görmeni̇zi̇ tavsi̇ye ederi̇m