KAHREDEN RAPOR

Erzurum'un Aşkale ilçesinde göletin içindeki elektrik direğindeki arızayı gidermek için bindikleri deniz bisikleti alabora olunca 5 TEDAŞ işçisinin ölmesiyle ilgili ikinci bilirkişi raporu hazırlandı.

25 Aralık 2012 Salı 17:27
KAHREDEN RAPOR
İlk bilirkişi raporunda 5 yetkili ile birlikte, ölen 2 işçi birinci derece, 3 işçi ise ikinci derece kusurlu bulunmuştu. İtiraz üzerinde hazırlanan ikinci raporda ise bu kez yetkililer ile birlikte ölen işçiler de eşit kusurlu görüldü. Bilirkişi raporuna hayatını kaybeden işçilerden Ahmet Sait Turan’ın babası Bilal Turan ve amcası Yavuz Turan tepki gösterdi. 

Erzurum- Bayburt karayolu üzerindeki Karasu-2 HES'in göletinden geçen enerji nakil hattındaki arızayı onarmak için 5 işçi, 3 Nisan 2012 günü, deniz bisikleti ile tamir için yola çıktı. Buzla kaplı gölette deniz bisikletinin alabora olması sonucu suya düşen Mustafa Arifoğulları, Ahmet Sait Turan, Şahin Baykal, Feridun Öztürk ve Rıdvan Takım, hayatını kaybetti. Olayın ardından Aras Elektrik Dağıtım A.Ş. İşletme Müdürü Tuncer Yeşilyurt, 5 Nisan günü 'taksirli olarak birden fazla kişinin ölümüne neden olmak'tan tutuklandı. Tuncer Yeşilyurt, personelin kendi inisiyatifleriyle gittikleri gerekçesiyle 30 Nisan günü tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.

Aşkale'de 5 işçinin ölümüne neden olan kaza ile ilgili olarak Atatürk Üniversitesi Hukuk Fakultesi Dekanı, İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Fahrettin Korkmaz, inşaat mühendisi Halil Yıldız, elektrikçi Barış Gerez, tarafından hazırlanan ilk bilirkişi raporu 2 Mayıs günü Aşkale Cumhuriyet Savcılığına verildi. Raporda, Aras Elektrik Dağıtım A.Ş. İşletme Müdürü Tuncer Yeşilyurt, taşeronluk yapan Temel Elektrik Sorumlu Müdürü, İş Güvenlik Sorumlusu, Karasu-2 HES şirket yetkilisi, İDEAL Enerji, güvenlik önlemi almadıkları için ölen işçilerden Rıdvan Takım ve Şahin Baykal'ın birinci derecede, diğer üçünün ise ikinci derecede sorumlu tutuldu. İtiraz üzerine savcılık ikinci bir rapor hazırlamaları için elektrik mühendisi Muhittin Oral ve inşaat mühendisi Mustafa Cengiz Ayna ile Tevfik Paçacı'yı görevlendirdi. 27 Temmuz günü hazırlanan ikinci bilirkişi raporunda ise 'onarın' talimatı veren yetkililer ile hayatını kaybeden 5 işçi eşit oranda kusurlu sayıldı. İşletme Müdürü Tuncer Yeşilyurt, göl alanındaki 4 direğin yerlerinin değiştirilmesi takibini yapmamış olmasından dolayı, Temel Elektrik şirketi sabipleri Fehmi Temel ve Nurullah Gümüş işçileri engellemediği, Aras EDAŞ İl Müdürlüğü'nde personel müdürlüğüne vekalet eden Şahin Torun görevlendirme yapmadığı, Aras EDAŞ İl Müdürü Ziya Özpeker'in de organizasyonu sağlamadığı için ikinci raporda kusurlu bulundu. Ölen 5 işçi de "Yetkililer tarafından uygun araç temin edilmeden, suyu donmuş gölete deniz bisikleti ile girerek, iki kişilik bisiklete beş kişi binerek iş güvenliği kurullarına aykırı davranmış olmaları" nedeniyle eşit ölçüde kusurlu sayıldı.

Aşkale Cumhuriyet Savcılığı'ndaki soruşturma devam ederken, konuya ilişkin dava henüz daha açılmadı.

Bilirkişi raporuna tepki gösteren kazada hayatını kaybeden Ahmet Said Turan’ın babası Bilal Turan, “Bizim çocuklarımız ölümüyle devlet sınıfta kaldı. Bu bir skandal. 3 saat buz üzerinde bağıra bağıra can verdiler. Başından sonuna kadar asıl yetkililer kusurlu. Emir, talimat verildiği için iki kişilik bisiklete beş kişi binmek zorunda kalmışlar. Karda, tipide benim çocuğumu gece yatağından kaldırıp tamirata gönderiyorlardı” dedi.

Amca Yavuz Turan ise kusurun büyüğünün yetkililerde olduğunu belirterek, “Dünyada nerelerden insanlar kurtarılıyor. Bizimkileri kurtarmak için bir helikopter bulunamadı. Kusur o emri verenlerde” diye konuştu.

Editör

Son Güncelleme: 25.12.2012 17:41
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.