Kahramanlığın simgesi Nene Hatun kadınlar gününde mezarı başında anıldı

Erzurum Vali Yardımcısı Yıldız Büyüker, "Anadolu kadını Nene Hatun, adını dünya tarihine kahramanlığı, cesareti ve fedakarlığıyla yazdırmıştır" dedi.

admin
admin
09 Mart 2021 Salı 07:22
Kahramanlığın simgesi Nene Hatun kadınlar gününde mezarı başında anıldı

Osmanlı tarihinde önemli yer tutan ve "93 Harbi" olarak adlandırılan 1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı'nda, genç yaşta gösterdiği büyük kahramanlıkla simge haline gelen Nene Hatun, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla mezarı başında anıldı.

Erzurum Vali Yardımcısı Yıldız Büyüker, Aile Çalışma ve Sosyal İl Müdürlüğü ekipleri, kadın polis ve askerler ile bir grup kadın Yakutiye İlçesindeki Aziziye Tabyaları'na geldi.

Nene Hatun için dua eden kadınlar, daha sonra mezara karanfil bıraktı.

Burada konuşma yapan Vali Yardımcısı Yıldız Büyüker, kadınların toplumda çok önemli bir yeri olduğunu söyledi.

Kadına şiddetin önlenmesi gerektiğini belirten Büyüker, "Kadınımızı kendi hakları ve bu hakların kazanımı konusunda desteklemek, kadınlarımızın ve analarımızın hak ettikleri değere sahip olmalarını sağlamak yalnızca kadınlarımızın sorumluluğuna bırakılamayacak kadar önemlidir." dedi.

Büyüker, bunun toplumsal bir sorumluluk olduğuna işaret ederek, "Bu konu toplumsal bir sorumluluktur ve toplumun her kesiminin çıkarınadır. Bu bilinçle toplumsal duyarlılığımızın artarak devam edeceğine olan inancımız sonsuzdur. Bugün, tarih boyunca hak ve özgürlükleri başta olmak üzere emeği için verdiği mücadeleleri ciltler dolusu kitaplara sığmayan kadınların günüdür." diye konuştu.

Nene Hatun'un Türk tarihinde önemli bir yere sahip olduğunu ifade eden Büyüker, şöyle konuştu:

"Kurtuluş Savaşı'nda düşman işgaline karşı canını ortaya koyarak ülkesini koruyan, cepheye top ve mermi yetiştiren Anadolu kadını Nene Hatun, adını dünya tarihine kahramanlığı, cesareti ve fedakarlığıyla yazdırmıştır. Kocası cephede, kendisi henüz gencecik bir gelinken, kardeşini henüz şehit vermişken, 3 aylık bebeğini geride bırakıp Aziziye Tabyası'nı savunmaya koşan Nene Hatun, halkı işgallere karşı durmaya davet etti. Ömrü cephelerde savaşan babasının yanında geçen, henüz 12 yaşında onbaşı rütbesini alan Nezahat Onbaşı, kar yağarken cepheye götürdüğü top mermileri ıslanmasın diye üzerindeki paltosunu örten ve kundaktaki bebesinin üzerine uzanarak soğuktan donarak şehit olan Şerife Bacı ve daha niceleri kahraman Türk kadınlarıdır."

Büyüker, kadınlara yönelik hizmetin önemine işaret ederek, "Elinde satırı ile tabyalara koşan ve düşmanla göğüs göğüse çarpışarak, kanları, canları pahasına bu toprakları bize yurt olarak bırakan Nene Hatun'u ve şahsında tüm şehitlerimizi rahmetle yad ediyor, kadının sorunu, toplumun sorunudur noktasından hareketle, kadın ve erkek ayırımı gözetilmeyen birlikle hakça paylaşılmış mutlu yarınlar dileyerek, 8 Mart Dünya kadınlar gününü kutluyorum." ifadelerini kullandı.

Editör

Anahtar Kelimeler:
ErzurumNenehatun
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.