İŞ GÜVENLİĞİNE TİYATROLU BAKIŞ

Çimento sektöründe “Bize bişey olmaz abi” isimli tiyatro oyunu ile çalışanlara iş sağlığı ve güvenliği noktasında farklı bir eğitim penceresi açıldı. ÇEİS öncülüğünde başlatılan interaktif oyun, üye fabrikalardaki çalışanların katılımıyla daha eğlenceli ve etkili hale getiriliyor. Aşkale Çimento Fabrikası’nda da 2 gün boyunca sahneye konulan oyun büyük ilgi gördü.

03 Ekim 2013 Perşembe 08:30
İŞ GÜVENLİĞİNE TİYATROLU BAKIŞ
Her gün ortalama 2 kişinin iş kazasından hayatını kaybettiği ülkemizde; kazaların önlenebilmesi  ve çalışanların bilinçlendirilmesi amacı ile bir çok yöntem geliştiriliyor. Çimento Endüstrisi  İşverenleri Sendikası (ÇEİS) tarafından  iş sağlığı ve güvenliği faaliyetleri kapsamında,  sektörün İSG kültürünü geliştirmeye yönelik  farklı bir proje uygulamaya konuldu.  Proje kapsamında ÇEİS’e bağlı tüm üye fabrikalarda iş sağlığı ve güvenliğine dikkat çeken  tiyatro oyunu  turnesine devam ediyor.
6 KİŞİLİK EKİPLE İSG TİYATROSU
Genellikle işbaşında eğitim yöntemlerinin kullanıldığı projelerin tamamlayıcısı bir eğitim olarak,  “İSG Forum Tiyatro” etkinlikleri geçtiğimiz günlerde Türkiye turnesine başladı. Bu amaçla; Aşkale Çimento Fabrikası’nda da 2 gün boyunca “bize bişey olmaz” isimli interaktif oyun sergilendi.  İş sağlığı ve güvenliğinde “paradigma değişikliği” meydana getirmek ve böylece “davranış ve alışkanlık değişikliği”ni gerçekleştirebilmek amacıyla tasarlanan “Forum Tiyatro”, 6 kişilik Akademika Tiyatro Ekibi tarafından sahneye kondu.
İŞÇİLER TİYATRO OYUNCUSU OLDU
 İSG’nin mizahi bir dille ele alındığı, çalışanların kendi iş süreçlerini sahnede izlediği ve hatta zaman zaman sahneye çıkarak oyuna katıldığı tiyatro gösterimine ilgide oldukça fazla idi. Gösterinin amacı ise; çalışanların ağır çalışma koşullarında farklı davranış örneklerini sergilemesi, İSG kurallarının “samimi” biçimde hatırlatılması, sorunların farklı nedenlerinin ortaya çıkarılabilmesi, etkin iletişimin öneminin vurgulanması, eğlenceli bir paylaşımın sağlanması, davranış değişikliğini tetikleyecek sürecin başlatılması olarak özetleniyor.  Zaman zaman kendileri de oyunun parçası olan işçiler, hem eğlendiler hem de iş sağlığı ve güvenliği konusunda bir kez daha bilgilendirildiler.
 İŞTE TÜRKİYE’DE 2012 YILI İŞ KAZASI VERİLERİ
SGK tarafından açıklanan istatistiklere göre, 2012 yılında toplam Türkiye’de  74.871 işçi kaza geçirdi. İş kazası geçirenlerin 69.090’ı (%93) erkek, 5.781’i ( %7) kadın.  2012 yılında meydana gelen iş kazalarında 744 kişi hayatını kaybetti.  Hayatını kaybedenlerin 735’i erkek, 9’u kadın.  İş kazaları sonucu 2.036, meslek hastalıkları sonucu 173 kişi olmak üzere toplam 2.209 kişi sürekli iş göremez hale geldi.  İş kazası geçirenlerden 16.308’i 29-34 yaş aralığında, 16.038’i 30-34 yaş aralığında idi, dolayısı ile %44’ü 25-34 yaş aralığında. Meydana gelen iş kazalarının 13.401’i “makinelerin sebep olduğu kazalar”, 11.088’i “düşen bir cismin çarpıp devirmesi”, 8.541’i “kişilerin yüksek bir yerden düşmesi”, 5.461’i “kişilerin hemzemin ortamda düşmesi” şeklinde gerçekleşti.

Editör

Son Güncelleme: 03.10.2013 08:31
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.