İRANLI ASKERLERİN PROTEZ BACAKLI AĞRI DAĞI'NA ZAFER TIRMANIŞI

İran-Irak arasında 22 Eylül 1980 yılında başlayan savaş sırasında mayına basmaları sonucu ayaklarını kaybeden rütbeli İranlı askerler protez bacaklarla Ağrı Dağı'na zafer tırmanışı gerçekleştirdi.

02 Ağustos 2011 Salı 13:55
İRANLI ASKERLERİN PROTEZ BACAKLI AĞRI DAĞI'NA ZAFER TIRMANIŞI
Ağrı'nın Gürbulak Sınır Kapısı'ndan geçtiğimiz günlerde Türkiye'ye giriş yaparak Doğubayazıt'a gelen İranlı üçü protez ayaklı 6 emekli askerden oluşan bir grup asker, Ağrı Dağı'na tırmandı. Ağrı'nın 5 bin 137 metrelik zirvesine ulaşan İranlı askerler, Humeyni'nin posterini açıp, ayaklarındaki protez ayaklarını zirvede çıkararak sevinç çığlığı atıp namaz kıldılar.
Rehber Dağcı Bünyamin Özer tarafından Ağrı Dağı'na çıkarılan İranlı askerler, 3 bin 200'deki ana kampta bir gece kaldıktan sonra ertesi gün Ağrı Dağı'nın 5 bin 175 metre yüksekliğinde zirve tırmanışını gerekleştirmenin sevincini yaşadı. Protez ayakla ilk kez zirve tırmanışını gerçekleştiren Mehdi Mahmutova (52), "Irak savaşında her iki ayağımızı da mayınlı bölgeye basarak kaybettik. Nuhun Gemisi ile ünlenen Ağrı Dağı'na çıkmak için her gün sabırsızlanıyorduk. Protez ayaklarımızla Ağrı Dağı'na çıkmanın
heyecanını yaşadık. Burada sakat olmamıza rağmen azmin zaferini yendiğimizi bir kez daha gösterdik. Mutluyuz" diye konuştu.
Doğubayazıt'tan Türkiye'ye giren İranlı askerlerin 31 Temmuz'da Ağrı Dağı'nın doruğuna ulaştı. Tırmanış sırasında protez ayaklı askerlerden birinin yüksek irtifa nedeniyle rahatsızlandığı, ama rehberin itirazına karşı tırmanmayı sürdürdükleri de aktarıldı.

Editör

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.