HIRİSTİYAN VE TÜRK-İSLAM ESERLERİ İLE ANADOLU’DA 1000 YIL

Güzel Sanatlar Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Haldun Özkan, Atatürk Üniversitesi Kültür Merkezi’nde düzenlediği “Hıristiyan ve Türk-İslam Eserleri ile Anadolu’da 1000 Yıl” isimli konferansta “Yapılan Arkeolojik kazılar Anadolu’nun yerleşim kalıntılarının M.Ö. 11bin yıla kadar uzadığını göstermektedir. Bu kültür ve medeniyet halkasının son 2 bin yılını Hıristiyan ve Türk-İslam kültür halkası oluşturmaktadır.” dedi.

27 Mart 2013 Çarşamba 11:08
HIRİSTİYAN VE TÜRK-İSLAM ESERLERİ İLE ANADOLU’DA 1000 YIL
Prof. Dr. Haldun Özkan konuşmasına, “Anadolu bulunduğu stratejik konumu gereği Doğu dünyasının Batılılaştığı, Batı dünyasının da Doğululaştığı bir coğrafyadır. Yani Batı medeniyeti Doğu kültürünü Anadolu’da, Doğu kültürü de Batı medeniyetini yine Anadolu’da tanımıştır.” Sözleriyle devam eden Özkan, “ Anadolu sadece Hıristiyan dünyasına ait veya Hıristiyan kültüründen ibaret bir geçmişe sahip değildir. M.Ö. 11 bin yıllık geçmişin sadece bin yıllık bir süreci Hıristiyan dünyasına ait yine bin yıllık süreci de Türk-İslam kültürüne aittir. Anadolu’nun paganist mirasına Roma İmparatorluğu sahip olmuş ve Suriye, Filistin, Mısır, Anadolu, Balkan coğrafyasını yönetmiştir. Bu imparatorluk 395 yılında Doğu ve Batı Roma İmparatorluğu olarak ikiye ayrılmış, Doğu Roma Anadolu’da yaklaşık 1000 yıl sürecek medeniyetin temsilcisi olmuştur. Bu coğrafya daha sonra Selçuklularla 1064 yılında Türklerin eline geçmiş ve Osmanlı İmparatorluğu ile de aynı sınırlara ulaşmıştır.” tespitlerinde bulundu.
KÜLTÜR VE MEDENİYET CANLI BİR ORGANİZMADIR

Özkan konferansının sonunda şu değerlendirmeyi yaptı, “Kültür ve medeniyet canlı bir organizma gibi, büyür, küçülür, bölünür her şeyden daha önemlisi bulunduğu kabın şekline girer. Farklı dillerle ifade edilir, farklı dinleri temsil edebilir. Etkileşime açık değişken bir yapıya sahiptir. Bu nedenledir ki Anadolu’da ki kültür sanat potasına neyi koyarsanız onu görürsünüz. Kültür ve sanata katkınız ne kadar çoksa o kadar siz kendinizi görebilirsiniz.”

Konferansa Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof.Dr.Dilaver Düzgün, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Editör

Son Güncelleme: 27.03.2013 12:56
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.