GELİN ARABASI AT OLDU

Erzurum’un Oltu ilçesine bağlı Gökçedere köyünde at üstünde gelin getirme geleneği sürdürülüyor.

02 Temmuz 2013 Salı 12:58
GELİN ARABASI AT OLDU
Geçen yıllar içerisinde gelişen ve değişen dünyaya ayak uydurmak adına terk edilen gelenek ve görenekler köylerde yaşatılmaya çalışılıyor. 

Otomobil sayısının artması ile at üstünde gelin getirmenin tarihe karıştığı bugünlerde Oltu’ya bağlı Gökçedere köyünde bu gelenek yaşatılmaya çalışılıyor. Gelin Derya Yılmaz, “At sırtında gelin olmayı beyaz atlı prensimin atla gelip beni almasını hayal ederdim, o yüzden araba yerine atla gelin gitmeyi istedim” dedi.

Davul zurna eşliğinde başındaki duvağıyla evinden alınan gelin, bindirildiği at ile damadın evinin yolunu tutarken köylüler de unutulmaya yüz tutan bu geleneğin köylerinde halen daha sürdürüldüğünü dile getirdiler.

Damadın babası Ahmet Polat, oğlu ile gelininin isteği üzerine otomobil yerine at ile gelin getirmeyi memnuniyetle kabul ettiklerini söyledi.

Damat Selçuk Polat, eskiden at üstünde gelin getirildiğini ancak günümüzde bu geleneğin de unutulmaya yüz tuttuğunu belirtirken, “Hem bu geleneği sürdürmek hem de eskilerin yaşadığı bu kültürü yeniden onlara hatırlatmak için bu kararı verdik. Zaten köyümüzde at üstünde gelin getirme geleneği ara arada olsa sürdürülüyor. Ümit ediyorum, bizden sonrakilerde bu geleneğe sahip çıkarlar” dedi.

Editör

Son Güncelleme: 02.07.2013 13:02
Anahtar Kelimeler:
ErzurumAtGelin Arabası
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.