GEÇMİŞTE VE BUGÜN ERZURUM MAHALLİ BASINI

Türk Ocağı Erzurum Şubesi’ nin geleneksel Cumartesi Sohbetleri devam ediyor. Ocağın; Nisan ayında konuk ettiği kişilerden biri de; şair ve yazar ve TRT Prodüktörü İsmail Bingöl’dü.

13 Mayıs 2012 Pazar 11:18
GEÇMİŞTE VE BUGÜN ERZURUM MAHALLİ BASINI
 “Geçmişte ve Bugün Erzurum Mahalli Basını” üzerine konuşan Bingöl; mahalli basının geçmişte ve günümüzde yerine getirdiği görevin öneminden söz etti ve iletişimin teknolojik araçlar yardımıyla bu kadar hızlanmasına rağmen, yine de şehre dair haberleri merkezine alan ve bunları daha ayrıntılı olarak okuyucusuna ileten mahalli basının, mutlaka yaşaması gerektiğini kaydetti.
Her Cumartesi bir konu ve konukla sohbet toplantıları organize eden Türk Ocağı Erzurum Şubesi, şair ve yazar ve TRT Prodüktörü İsmail Bingöl’ü konuk etti.
Sohbet toplantısına, “Geçmişte ve Bugün Erzurum Mahalli Basını” konusuyla katılan, “Teknolojinin insanoğluna sunduğu kolaylıklardan alabildiğine yararlanmak suretiyle "Dünyanın büyükçe bir köy" halini almasını sağlayan iletişimin, elde ettiği bu önemli yeri korumaya ve her geçen gün sağlamlaştırmaya devam ettiğini” vurgulayan Bingöl; şunları söyledi:
” Basın ve yayın faaliyetlerinin de bu iletişim kavramı içinde olduğu bilinmektedir. İnsanoğlunu, yakınında ve uzağında meydana gelen olaylardan haberdar etme çabasını gece ve gündüz demeden gösteren basının, dünyada olduğu gibi ülkemizde de, ekonomik yönü ağır basan bir sektör haline dönüştüğü görülmektedir. Bunun için de, mahalli basının gerektiği gibi görev ifa edebilmesi için, belirli çevrelerin konuyla ilgilenmesi gerekmektedir. Ayrıca mahalli basın, eskiye nazaran daha az etkili olmakta, daha az ilgi görmektedir. Mahalli basının tekrar hak ettiği yeri ve önemi kazanabilmesi için Türkiye’de önce okumanın ve etrafta olup bitenlere gösterilen ilginin artmasının lâzım geldiği bir gerçektir.”
“Basıldığı yerde dağıtılan, bütün ülke çapında dağıtımı yapılmayan, bu sebeple de yayımlandığı bölge ile ilgili haberlere geniş yer veren basının, mahalli basın olarak nitelenebileceğini söyleyen İsmail Bingöl, sözlerine şöyle devam etti:
“Farklı bir yapıya sahip olan mahallî basının, fonksiyonları da farklıdır. Sınırlı bir bölgeye hitap eden mahallî basında, mahallî haberlere geniş yer verilir. Gazetenin her baskısında önemli bir alanı kapsayan bu haberler, günlük haber hacminin yüzde 90'ını oluştururlar. Eskiden, ulaşım imkânlarının ve baskı tekniklerinin bugünkü kadar gelişmediği dönemlerde, bütün basın bu vasfı taşımaktaydı. Gazeteler, yakın çevrede dağıtılır ve satılırdı. Ülkenin diğer bölgelerine ulaşması çok zaman alırdı. Bununla birlikte, ülkenin kültür bakımından en gelişmiş bir veya birkaç ilinde daha geniş yayılma imkânlı bir gazetecilik gelişir, ülkenin diğer bölgelerinde ise mahallî haberlere ağırlık veren yayın organları görülürdü. Bu bakımdan Türkiye’de, İstanbul, ülkenin en büyük ili olması sebebiyle, merkezi basının geliştiği bir ilimiz olmuştur. Bu yüzden, İstanbul dışındaki basına "taşra basını" veya "vilâyet basını" ya da "mahalli basın" denilmiştir. İl salnamelerinde mahalli basının başlangıcı önemli yer tutar.

MAHALLİ BASIN VE İNTERNET
Mahalli basın, bir ülkede bölgesel kültürün ve ülke basınının düzeyini ortaya koymak açısından önemli bir ölçüdür. Mahalli basının başarısı ve düzeyi, ülkenin bütünün başarısını ve düzeyini belirleyen bir etkiye sahiptir. Bugün mahalli basının artık internet aracılığıyla yerel sınırları aşıp; ulusal hatta uluslar arası sınırlara ulaştığını, bunun da, mahalli basındaki haberlerin anında, uzaklardan okunabilme şansına kavuştuğunu görüyoruz. Bu durumun olumlu yönü; mahalli basının yeni, farklı ve büyük bir okuyucu kitlesine kavuşmuş olmasıdır. Ancak; internet medyasının hukuki ve ticari altyapısı henüz tam manasıyla oturmadığı için; nerdeyse her isteyen hemen bir haber sitesi açmakta, bu da mahalli basını olumsuz etkilemektedir.”

Editör

Son Güncelleme: 13.05.2012 11:25
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.