GANA’LI BAKAN BEAH’A HAYRAN KALDI

Türkiye – Gana Karma Ekonomi Komisyonu üçüncü dönem toplantısına katılma üzere Sağlık Bakanı Prof. Dr. Recep Akdağ ile birlikte Erzurum’a gelen Gana Gıda ve Tarım Bakanı Kwesi Ahwoi Erzurum Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ni ziyaret etti.

03 Mart 2012 Cumartesi 12:41
GANA’LI BAKAN BEAH’A HAYRAN KALDI
İki bakanla birlikte Erzurum Valisi Sebahattin Öztürk, Emniyet Müdürü H. Turgut Yıldız, İl Sağlık Müdürü Doç Dr. Serhat Vançelik ve beraberindekiler Erzurum Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ni ziyaret ederek hastane Başhekimi Prof. Dr. Fazlı Erdoğan’dan hastane ve çalışmalar hakkında bilgi aldı.
Sabah saatlerinde hastaneye gelen iki bakan ve beraberlerindeki heyet, hastane yönetimi tarafından çiçeklerle karşılandı. Yaklaşık 2,5 saat süren ziyaret sırasında hastanedeki vatandaşların özellikle Sağlık Bakanı Prof. Dr. Recep Akdağ’a karşı gösterdiği sevgi gösterileri Gana Bakanı Ahwoi’nin dikkatinden kaçmadı. Ganalı Bakan vatandaşların Prof Dr. Akdağ’a karşı gösterdikleri ilgi karşısında şaşkınlığını gizleyemezken, Bakan Akdağ meslektaşına hitaben “Vatandaşlarımızdan aldığımız bu moral gücü, motivasyonumuzu ziyadesiyle artırarak çalışmalarımıza ivme kazandırıyor” dedi. Hasta odalarından doktor çalışma odalarına kadar hastaneyi en ince ayrıntısına kadar gezen Gana ekibi hastanede vatandaşlara sunulan hizmetler karşısında hayran kaldıklarını ifade ederek: “Türkiye her alanda olduğu gibi sağlıkta da büyük bir atılım gerçekleştirmeyi başarmış. Hastaneniz adeta beş yıldızlı otel konumunda, özellikle hasta ve yakınları için düşünülen sosyal paylaşım mekanları takdire şayan. Gördüğümüz kadarıyla halk da sunulan hizmetten son derece memnun. Dileğimiz Gana’nın da yakın tarihte Türkiye’de ki gibi bir sağlık hamlesini gerçekleştirmesi. Türkiye bu konuda bize en güzel model ülke örneği. Buradaki hizmetler, imkanlar yapılan her şey ufkumuzu fazlasıyla genişletti.” şeklinde konuştular.

MİNİK HASTALARDAN GANALI BAKAN’A “WELCOME AHWOİ” SÜRPRİZİ
Bu arada hastanenin çocuk servisinde yatan hastaları da ziyaret eden bakanlar minik hastalara hediye vermeyi de ihmal etmediler. Bu arada çocuk servisinde yer alan ve minik hastaların okullarından geri kalmamaları amacıyla oluşturulan hastane okulunu da ziyaret eden Gana Gıda ve Tarım Bakanı Kwesi Ahwoi burada bir sürprizle karşılaştı. Ganalı Bakan’ı hep bir ağızdan söyledikleri İngilizce “hoş geldin” anlamında kullanılan “Welcome Ahwoi” cümlesiyle karşılayan çocuk hastalara Ganalı Bakan alkış ve tebessümle karşılık verdi. Oyuncakları tek tek dağıttığı çocuklarla yakından ilgilenen konuk bakan, tercüman aracılığıyla sağlık durumlarını sordu. Bakan Ahwoi’nin çocukların yakın ilgisi karşısında mutluluğunu gizleyemediği dikkat çekerken, Sağlık Bakanı Prof. Dr. Akdağ’ın yaptığı esprilerde gülüşmelere neden oldu.

AHWOİ; “SAĞLIK HİZMETİNDE 9 YILDA BÖYLESİNE GELİŞME GÖSTERMİŞSİNİZ, GELECEĞİNİZ ÇOK PARLAK”
Ziyaretin ardından izlenimlerini anlatan Gana Gıda ve Tarım Bakanı Kwesi Ahwoi “Gerçekten çok etkilendim gördüklerimden. Gana ile bura kıyaslandığında çok modern bir tesise sahipsiniz. Her şey belli bir program ve düzene göre kurgulanmış ve uygulanmakta. Bu son derece güzel bir şey. Bizde doktor başına 5 ila 10 bin hasta düşüyor burada ise 600 e yakın bir oran var. Bizde doktorlar sürekli grev halindeler. Çünkü sabit maaş istiyorlar. Ama görüyorum ki burada uygulanan performans sistemi son derece başarılı ve olumlu sonuçlar içeriyor. Doktorlar olarak Avrupa da olsun Afrika da olsun aynı hizmet alınıyor farkı yaratan lojistik ortam. Bu hastane de de bu ortamın sağlandığını gördük. Sayın Bakan Akdağ da bu ortamı her hastanede sağlama başarısını yakalamış ve güzel bir liderlik örneği sergilenmiş. Bazı ülkelerde doktorlar kendi aralarından birinin sağlık bakanı olması istenmiyor. Ama sayın Akdağ, hem doktor, hem siyasetçi hem de başarılı bir lider. Bu çok güzel bir olay sizlerde bunun meyvelerinden faydalanıyorsunuz. Sizleri tebrik ediyoruz.” dedi

BAKAN AKDAĞ “BU BİR ORTAK BAŞARIDIR”
Ahwoi’den sonra söz alan Sağlık Bakanı Prof. Dr. Recep Akdağ ise şu ifadelere yer verdi. “Şunu söyleyebilirim ki Gana Batı Afrika da kalkınma ivmesi açısından en önde gelen ülkelerden biri. İyi yetişmiş politikacıları var ve demokrasisi gün geçtikçe daha da güçleniyor. Birçok etnik yapı ve dinsel nüfus kardeşçe yaşama ortamı bulmuşlar. Birlikte nasıl mutlu olunacağının yolunu bulmuşlar. Ben inanıyorum ki on sene sonra Gana’ya gittiğimizde Gana’yı tanıyamayacağız. Bunu başaracaklarına inanıyorum ve Gana Hükümet üyelerini başta başbakanları olmak üzere tebrik ediyorum. Biz biraz doktor ve hemşirelerimizi yoğun çalıştırıyoruz çünkü sayımız yetersiz. Önümüzdeki en önemli hedefimiz sağlık çalışanlarımızın çalışma şartlarını iyileştirmek. Bunun için sayıyı artırmak lazım. Sağlıkta elde ettiğimiz başarının ardında başta sayın başbakanımız olmak üzere sağlık çalışanlarımızın ve vatandaşlarımızın payı büyük. Bu bir ortak başarıdır. Sayın Ahwoi’ye teşekkür ediyoruz çok güzel iltifatlarda bulundular. İltifatlarına milletimiz adına layık olmaya çalışacağız. Bir hikayeyi dile getirmek istiyorum. Geçmiş zamanlarda önemli bir bilgin için gece geç saatlere kadar ibadet eder ilimle uğraşır diye konuşurlarmış. Lakin kendisi henüz ilimle fazla ilgili değilmiş. Söylenilenleri duyunca ‘Başka çare yok, böyle söylenildiği gibi çalışmak ibadet etmek lazım’ demiş. Bizim durumumuz şimdi buna benziyor. Kendilerine bir kez daha teşekkür ediyoruz.”

Editör

Son Güncelleme: 03.03.2012 17:53
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.