EVDE SAĞLIK HİZMETİ ŞİFA DAĞITIYOR

Erzurum İl Sağlık Müdürlüğü bünyesinde hizmet veren “Evde Sağlık Hizmeti Birimi” nin koordine ettiği doktor ve hemşireleri, yaklaşık iki yıldan beri şehrin çeşitli ilçe, mahalle ve köylerindeki evlerinden, hastalıklarından dolayı evden çıkamayan ve tedavi görmesi gereken hasta ve yaşlıların yardımına koşuyor.

24 Mayıs 2012 Perşembe 17:09
EVDE SAĞLIK HİZMETİ ŞİFA DAĞITIYOR
İl Merkezindeki dört hastane ile 10 ilçe hastanesinde yaklaşık iki yıldan bu yana hizmet veren ve her gün en az 30 hastanın evine giden Evde Sağlık Hizmeti Birimi’nce bin 78 hasta, toplam 11 bin defa ziyaret edildi.
Sağlık Bakanlığı’nın, hastaların yaşam kalitesini yükseltmek amacıyla 2010 yılında başlattığı Evde Sağlık Hizmeti Uygulamasıyla, bugüne kadar geçen iki yıllık süre içerisinde Erzurum ve ilçelerindeki hastaların her birini kendi evlerinde ziyaret ettiklerini belirten İl Sağlık Müdürlüğü Yetkilileri, vatandaşlardan bu konuda büyük memnuniyet aldıklarını belirttiler. Hastaların adreslerini tek tek kayıt altına aldıktan sonra periyodik olarak muayeneye giden Evde Sağlık Hizmeti Personelleri, hastalıkların durumuna göre enjeksiyon ve pansuman yapıyor, yaraları sarıp, serum veriyor, ağız ve diş sağlığı taraması yapıyor, hatta kanserli hastalara ‘mama’ uygulama hizmeti bile sunuyor.
Bu hizmeti almak isteyenlerin 444 38 33 nolu telefonu arayarak, her ilçede bulunan toplum sağlığı merkezlerine veya bağlı bulundukları aile hekimine başvurmaları yeterli.

VANÇELİK “HASTALARIMIZIN DUALARI ŞEVKİMİZİ ARTIRIYOR”
Geçtiğimiz gün Pasinler ilçesinde evde sağlık hizmeti birimi ile birlikte yaşlı ve yatalak hastaların evlerinde dertlerini dinleyen İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Serhat Vançelik, buradaki insanlarla bir süre sohbet etti. Vançelik, nisan ve mayıs aylarında evde sağlık hizmeti alan yaklaşık 15 aileyi ziyaret ettiğini ifade etti. Vançelik, “Evde sağlık hizmetini değerlendirirken, bu sağlık hizmetinin diğerlerinden çok farklı bir yönünün olduğunun altını çizdi. Helikopter ve uçak ambulans hizmeti başladığında, gelişmiş ülkelerde ne sağlık hizmeti veriliyorsa, Sağlık Bakanımız Prof. Dr. Recep Akdağ’ın sayesinde şükürler olsun benim ülkemde de artık bu hizmetler veriliyor diye düşünmüşümdür. Ancak evde sağlık hizmeti farklı. Çünkü bu sayıda ve boyutta evde sağlık hizmeti veren hiçbir ülke yok. Mevcut durumda ülkemizde 141 bin insana bakanlığımızın şevkat eli uzatılmış durumda. Bu açıdan evde sağlık hizmeti gelişmiş ülkeleri de imrendiren bir proje. Biz böyle bir hizmeti hayal bile edemezken bizzat teorik kurgusunu oluşturan ve hizmetin gidişatını en hassas şekilde takip eden Sayın Bakanımıza hastalarımız minnettar, bizler minnettarız. Bu ziyaretler sırasında şunu tekrar gördük. Sayın Bakanımız sayesinde bu hizmeti veren tüm sağlık çalışanları ve biz sağlık yöneticileri yaşlılarımızdan, hastalarımızdan ve onların yakınlarından çok dua almakta.

‘ALLAH, DEVLETİMİZİ BAŞIMIZDAN EKSİK ETMESİN’
Pasinler’in Ügümü Köyü’nün muhtarlığını yapan ve kaldığı evin çatısından düşerek beli kırılan 71 yaşındaki Eyüp Polat’ı ameliyattan sonra evinde ziyaret eden Serhat Vançelik, hastanın sağlık durumuyla ilgili bilgi aldı. Evinde düzenli olarak doktorlar tarafından muayene edildiğini ve hiçbir eksiğinin olmadığını belirten Eyüp Polat “Allah devletimizi başımızdan eksik etmesin. Sağlık Müdürlüğü Elemanları köyüme kadar gelerek beni evimde ziyaret edip, muayenemi yapıyorlar. Bundan daha güzel bir hizmet olabilir mi? Sağlık Bakanımıza bu hizmetinden ötürü minnettarız” dedi.

‘YALNIZ OLMADIĞIMI ANLADIM’
Pasinler ilçesinde oturan 88 yaşındaki Kadriye Karataş ise osteoporoz hastalığından dolayı evinde tedavi gördüğünü ve doktorların sürekli olarak evine kadar giderek kendisini tedavi ettiğini söyledi. Kadriye Karataş “Kendi ihtiyaçlarımı karşılayamıyorum. Çocuklarım ve torunlarım bana bakıyorlar. Ancak şükürler olsun ki devletimiz de var. Doktor ve hemşireler her zaman gelip beni evimde tedavi ediyorlar.” dedi. 84 yaşındaki müzmin akciğer hastası Zahire Penekli ise ziyaret esnasında doktor ve hemşirelere teşekkür etti. Sağlık Müdürü Serhat Vançelik bu ziyaret esnasında Zahire Penekli’nin kulaklarının az işittiğini tespit edince, yanında bulunan doktorlara işitme cihazı temini için hastanede muayene ettirme konusunda talimat verdi.

Editör

Son Güncelleme: 24.05.2012 17:34
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.