ERZURUM’DA “MİSAFİR ANNE” UYGULAMASI

Erzurum Sağlık Müdürü Doç. Dr. Serhat Vançelik, Sağlık Bakanlığı'nın "Misafir Anne" uygulamasıyla kırsalda yaşayan anne adaylarının doğumlarından önce kent merkezi ya da ilçelerde misafir edildiğini söyledi.

15 Ocak 2013 Salı 14:45
ERZURUM’DA “MİSAFİR ANNE” UYGULAMASI
Erzurum Sağlık Müdürü Doç. Dr. Serhat Vançelik, düzenlediği basın toplantısında, kış aylarının en sert günlerinin yaşandığını belirterek, özellikle geçen hafta yoğun kar yağışı ve tipi nedeniyle yolları kapalı köy sayısının oldukça fazla olduğunu söyledi.

Vançelik, Erzurum'da yaklaşık 2 ay içerisinde yolu ulaşıma kapalı olan köylerden 157 hasta, paletli ambulans ve snow tracklarla hastanelere ulaştırıldığını belirtti.

Vançelik, Erzurum'un dağınık bir coğrafyaya sahip olduğunu ifade ederek, "970 köy 300 kom dediğimiz daha küçük yerleşim birimiyle kırsalda yaklaşık bin 300 yerleşim yeri var. Bu birimlere dağlarla çevrili bu şehrimizde ulaşmak gerçekten kolay değil" dedi.

Erzurum'da 2 snow track, Çat, Karayazı, Tekman, Hınıs ve merkezde olmak üzere 5 paletli ambulans olduğunu belirten Vançelik, kriz merkezi ve diğer kurumlarla ortak çalışarak hastaların önceliklerine göre kapalı köy yollarını açtıklarını söyledi.

Geçen yıl Kasım-Mart döneminde kar üstü araç ve paletli ambulansla kapalı köy yollarını açarak 223 hastaya ulaştıklarını belirten Vançelik, "Bu yıl da kışın sona ermesine en az 2,5 aylık bir süreç daha var. Bu yıl Kasım ayından bu yana paletli ambulans veya snowtracklarla 157 kişiyi yolu kapalı köylerden hastaneye ulaştırdık" diye konuştu.

Vançelik, Sağlık Bakanlığı'nın "Misafir Anne" uygulamasıyla kırsalda yaşayan anne adaylarının doğumlarından önce kent merkezi ya da ilçelerde misafir edildiğini söyledi. Geçen yıl Erzurum genelinde bin 20 kişiyi riskli alanlarda yaşadıkları için doğum öncesi anne oteline davet ettiklerini anımsatan Vançelik, şunları kaydetti:

"Anne adaylarını içinde buzdolabı, refakatçi koltuğu, banyo, tuvalet bulunan iki kişilik odalarda misafir ediyoruz. Geçen yıl bin 20 kişiyi riskli alanlarda köyde, kırsalda yaşadıkları için doğum öncesi anne oteline davet ettik ama ne yazık ki bunun onda biri hastanelerimize ya da anne oteline gelmeyi kabul etmiş. Bu yıl içerisinde davet edilen 575 kişiden sadece 57 kişiyi misafir ettik. Misafir anne uygulaması özellikle hamile annelerimizin doğum öncesi sıkıntıları, kanama ya da başka nedenlerle doğumun erken sonlanması gibi sıkıntılarda hastanede doğum yapmasını temin etmek anlamında bakanlığımızın yürüttüğü çok önemli bir proje."

Editör

Son Güncelleme: 15.01.2013 14:48
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.