ERZURUM’DA AFRİKA HASTALIĞI YAYILIYOR

Erzurum’un Aziziye ilçesinde büyükbaş hayvanlarda görülen Afrika Hastalığı nedeniyle Erzurum hayvan pazarı geçici süreyle kapatıldı.

19 Ağustos 2014 Salı 17:45
ERZURUM’DA AFRİKA HASTALIĞI YAYILIYOR
Erzurum Tarımsal Yayım ve Danışmanlar Derneği Başkanı Recep Polat, konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, Erzurum’un Aziziye ilçesine bağlı Alaca köyünde görülen Afrika hastalığının asıl adının “Sığırların nodüler ekzantemi” olduğunu belirterek, “Söz konusu hastalık 'Lumpy skin disease' diye bilinir ve dünyadaki yangın bilinirliği bu isimle olur. Bu hastalık alınan karantina önlemlerine rağmen çevre köylerde de görüldü. Bu hastalık bildirilmesi gereken hastalıkların içerisinde yer almakta, yetkililer hastalık görülen hayvanları imha etmelerine rağmen çiftçilerimiz bu hastalığa yakalanan hayvanları ya kesiyor ya da bildirmemekte ölen hayvanları ise açık alanlara bırakıyor veya su kenarlarına atıyorlar. Bu da hastalığın yayılmasına neden olmaktadır” dedi.

Hastalığın tedavisinin bulunmadığını kaydeden Polat, “Hastalıktan korunma için iki yöntem vardır. Birincisi sineklerle mücadele, ikincisi ise aşılamadır. Gıda Tarım ve hayvancılık İl Müdürlüğü ve ilçe müdürlükleri gerekli aşılamaları yapmakta fakat ahırların da bir an önce ilaçlanması gerekmektedir. Hastalıktan korunmada bilinen tüm biyogüvenlik uygulamaları tamamen yerine getirilmelidir. Örneğin hayvan nakillerinin kontrol altına alınması, karantina, temizlik, dezenfeksiyon hastalıktan dolayı kesilen hayvanların imhası gibi önlemler ihmal edilmemelidir” diye konuştu. 

Editör

Son Güncelleme: 19.08.2014 17:46
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.