ERZURUM’A ‘ULUSLARARASI BAŞARI ÖDÜLÜ’

Erzurum Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Kliniği doktorlarından Op. Dr. İsmail Küçüker 6. Dünya Rekonstrüktif Mikrocerrahi Derneği Kongresin’de “En İyi Deneysel Çalışma” ödülünü aldı.

07 Temmuz 2011 Perşembe 12:00
ERZURUM’A ‘ULUSLARARASI BAŞARI ÖDÜLÜ’
Erzurum Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Kliniği doktorlarından Op. Dr. İsmail Küçüker ve Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Anabilim dalında görevli Yrd. Doç. Dr. Serhan Tuncer’in hazırladıkları çalışma 6. Dünya Rekonstrüktif Mikrocerrahi Derneği Kongresin’de “En İyi Deneysel Çalışma” ödülünü aldı.
Geçtiğimiz hafta sonu Finlandiya’da gerçekleştirilen 6. Dünya Rekonstrüktif Mikrocerrahi Derneği Kongresi’nde Op. Dr. İsmail Küçüker ve Yrd. Doç. Dr. Serhan Tuncer önderliğinde Ayşe Şencan, Filiz Bircan, Eser Çağlar, Çiğdem Elmas, Suhan Ayhan’ın katılımıyla gerçekleştirilen deneysel çalışma ‘En İyi Deneysel Çalışma’ ödülünü kazandı. Türk doktorlar tarafından gerçekleştirilen deneyle kas transferlerinde kasın daha çok canlı hücre ile nakline imkan sağlayacak bir yöntem geliştirildi.

İKİ AŞAMALI ÇALIŞMA
Yedi deney grubu üzerinde gerçekleştirilen ve 30 gün süren “Effect of Surgical and Chemical Denervation on Ischemia Reperfusion Injury of Skeletal Muscles” adlı çalışma iki aşamada tamamlandı. Daha çok vücuttaki yaraların kapatılmasında kullanılan kas dokularının kas dokusu transferlerinde kasların beslenmeden 3 saat kalabilmesi ve gecikme durumlarında dokunun ölmesinin oluşturduğu sorundan yola çıkılarak, dokunun daha uzun süre nasıl canlı tutulacağı üzerine gerçekleştirilen deneyde, dokuya giden sinirler kesilerek başarı sağlandı.

KASIN DİRENCİ ARTIYOR
Deney hakkında bilgi veren Erzurum Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Kliniği doktoru Op. Dr. İsmail Küçüker, “Bu çalışma ile kas dokusu kesildiği zaman dokunun canlı kalabileceği bir süre var. Bu süre ortalama 3 saat. 4’üncü saatte büyük oranda ölüm görünüyor. Kas oksijensiz kalırsa ölüyor. Kasa giden siniri kesince, kasın enerji kullanım ihtiyacı azalıyor, kasın metabolik kapasitesi artıyor. Bu da beraberinde Kasın direncini artırıyor. Deneysel çalışmamızda aynı süreçte canlı kalan hücrelerin oranını daha yüksek olduğunu gördük.” dedi. Dr. Küçüker deneyin iki aşamalı olduğunu belirterek, ikinci aşamada cerrahi bir işlem olmadan, botoks uygulayarak sinirden kasa iletiyi kesmeyi başardıklarını ve kasın direncinin bu yöntemle de arttığını belirtti.
Dr. Küçüker, geliştirilen yöntemle vücuttaki yaraların kapatılmasında kullanılacak kas transferi sırasında yaşanabilecek kan akımının durması gibi problemlerde, kasın direnci ve yaşayabilirliğinin artacağını söyledi.

BAŞHEKİM ERDOĞAN ; “BAŞARIYI DESTEKLEMEYE DEVAM EDECEĞİZ”
28 Haziran-2 Temmuz tarihlerinde Finlandiya’da gerçekleşen 6. Dünya Rekonstrüktif Mikrocerrahi Derneği Kongresi’ne katılarak, ‘En İyi Deneysel Çalışma’ ödülünü alan ekibi tebrik eden Erzurum Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Fazlı Erdoğan, kongreye kırkı aşkın ülkeden, 550 doktor katıldığını ifade ederek; “Çok üst düzey bir kongrede Türk doktorlarımızın 550 doktor arasından sıyrılarak bu önemli ödülü almaya hak kazanması bizleri son derece sevindirdi. Bu başarılı ekibin beyin takımı içerisinde hastanemiz doktorlarından biri olan sayın Küçüker’in de yer alması bu mutluluğumuzu ikiye katladı. Hastanemizin ve ülkemizin adını Tıp dünyasında en güzel şekilde duyurdukları için kendilerini en içten duygularımla tebrik ediyorum. Erzurum Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi olarak sağlık alanında yapılan bu başarılı çalışmalara her zaman destek verme gayreti içerisinde olduk, bundan sonra da bu gayretimiz artarak devam edecektir.” dedi.

Editör

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Leyla 2011-07-08 11:09:34

tebrikler..