ERZURUM KONGRESİ'NİN 92'NCİ YIL DÖNÜMÜ

Cumhuriyet'in temellerinin atıldığı Erzurum Kongresi'nin 92'nci yıl dönümü, düzenlenen törenle kutlandı. Mustafa Kemal Paşa başkanlığında toplanan kongreye katılan Gümüşhane ve Sürmene delegelerinin torunları da törende hazır bulunurken, davul zurnaya ayak uyduran 'Dadaşım' isimli atın ritmi vatandaşları coşturdu.

23 Temmuz 2011 Cumartesi 13:24
ERZURUM KONGRESİ'NİN 92'NCİ YIL DÖNÜMÜ
Erzurum Kongresi'nin 92'nci yıl dönümü nedeniyle yapılan kutlamalar, saat 09.00'da Atatürk Anıtı'nın bulunduğu Havuzbaşı'nda başladı. Vali Sebahattin Öztürk, 9'uncu Kolordu Komutanı Korgeneral Hüseyin Kenan Hüsnüoğlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Küçükler, AK Parti Erzurum milletvekili Cengiz Yavilioğlu, bürokratlar, Gümüşhane delegesi Hafız Osman Nuri'nin torunu Gültekin Nasuhbeyoğlu, Sürmene delegesi Ahmet Kulaçzade'nin torunu Emine Kulaçzade ile çocukları, öğrenciler ve vatandaşların katıldığı
tören, saygı duruşu ve istiklal Marşının söylenmesiyle başladı. Vali Öztürk, 9'uncu Kolordu Komutanı Korgeneral Hüsnüoğlu ve Büyükşehir Belediye Başkanı Küçükler, Atatürk heykeline çelenk koydu.
Erzurum Kongresi'nin önemini anlatan Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Küçükler, "Aradan 92 yıl geçti, yüreğimizde eksiltemediğimiz bu coşkuyu ve eşi benzeri görülmeyen bu gururu Türk milleti olarak bu topraklarda verdiğimiz bağımsızlık mücadelesinin onurunu buradan bir kez daha cihana haykırıyor ve diyoruz ki, vatanına, özgürlüğüne ve şerefine düşkün olan Türk milletinin milli varlığı ve istiklali uğruna gösteremeyeceği kudret ve fedekarlık yoktur. Türk milleti, dün olduğu gibi bu gün de vatanı için
mücadale etmekten hiçbir zaman vazgeçmeyecektir" ifadelerini kullandı.
Öğrencilerin şiir okumasından sonra genç Dadaşlar, Atatürk heykeli önünde davul zurna eşliğinde bar oynadı. Törene katılanlar, açılan dev Türk bayrağının arkasında Kongre Caddesi'ne kadar yürüdü.

DAVUL ZURNAYA AYAK UYDURAN AT İLGİ TOPLADI
Yaklaşık 1 kilometrelik yürüyüşe katılan Palandöken Belediyesi Atlıspor Kulübü sporcusu Abdulbahri Önal'ın bindiği 5 yaşındaki 'Dadaşım' isimli at, davul zurnanın ritmine eşlik etti. Dadaşım'ın adımlarını müziğin ritmine göre atması vatandaşları coştururken, iki yıldır atın biniciliğini yapan Önal, "Bu, sürücüye ve ata ait bir özellik. Ciritte, sürekli davul zurna çalındığı için at, müziğe alışkın. Ben de eğeri çekerek, davul zurnanın ritmine ayak uydurmasını sağlıyorum. At zeminin asfalt olmasından
dolayı kendini sıktığı ve müziğin ritmine ayak uydurduğu için zaman zaman terliyor" dedi.
Kortej yürüyüşü sonrası tarihi kongre binasına giden protokol ve vatandaşlar, Erzurum Kongresi'nin canlandırılması nedeniyle 92 yıl önce yaşananlara tanık oldu. Kongreye katılan bazı delegeleri canlandıran tiyatrocular Vali Sebahattin Öztürk'e Türk Bayrağı verdi, kongreyi dua ile başlattı. Atatürk'ü canlandıran Anadolu Sanat Etkinlikleri Merkezi tiyatro sanatçısı Yakup Çağlayan, kongrede 54 delegeden 48'inin oyunu alarak Erzurum kongresi başkanlığına seçildi.

DELEGELERİN TORUNLARI KONGRE SALANONUNDA
Kongre kutlamalarına çocukları Ümit ve Ednan ile birlikte katılan Sürmene delegesi Ahmet Kulaçzade'nin 7'nci kuşaktan torunu Emine Kulaçzade, delege yakınları olarak yapılan davete teşekkür ettiğini söyledi. Havuzbaşına geldiği zaman çok duygulandığını anlatan ve zaman zaman duygulanan Emine Kulaçzade, "Biz beş saatlik yolculukta zorlanırken dedelerimiz buraya bazen at arabasıyla bazen yürüyerek 15 günde gelmişler. Bunun kıymetinin çok iyi anlaşılması lazım. Bunu çocuklarıma anlattığım zaman onlar da
ağladı" dedi.
Eşi Güler ve oğlu Deniz'le birlikte kongre kutlamalarına katılan Gümüşhane delegesi Hafız Osman Nuri'nin torunu Gültekin Nasuhbeyoğlu, "Daha önce de birkaç defa katıldım. Bu etkinliğin geliştirilmesinhi istiyoruz. Kurtuluş Savaşı'nda Erzurum Kongresi'nin ayrı bir önemi var. Bunun için kongreye ayrı bir önem göstermeliyiz" diye konuştu.

Editör

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.