ERZURUM HAVALİMANI’NDA PAS GEÇME ORANI YÜZDE 80 AZALDI

Erzurum Havalimanı’nda, Devlet Hava Meydanı İşletmeleri (DHMİ) tarafından görüş mesafesinin çok düşük olduğu sisli havalarda uçakların inişlerini büyük ölçüde kolaylaştıran CAT 2 sistemi geçildi.

admin
admin
20 Aralık 2016 Salı 23:36
ERZURUM HAVALİMANI’NDA PAS GEÇME ORANI YÜZDE 80 AZALDI
DHMİ tarafından; Erzurum Havalimanı’nda CAT 1 sisteminden CAT 2 sistemine geçildiği bildirildi. Bu sistemle uçakların sisli havalarda iniş ve kalkışları daha da kolaylaştırılmış olacak.
Mevcut CAT 1 sisteminde sisli havalarda uçakların havalimanına inebilmesi için 800 metre mesafe gerekirken, CAT 2 sistemiyle bu mesafe 300 metreye kadar düşmüş olacak. Bu sistem ile uçakların Erzurum Havalimanı’nı pas geçme oranı da yüzde 80 azalmış olacak.
Erzurum Valisi Seyfettin Azizoğlu, özellikle kış aylarında sis nedeniyle görüş mesafesinin düşmesiyle Erzurum Havalimanında uçak seferlerinde aksama ve rötar olduğunu belirterek CAT 2 sistemiyle bu olumsuzlukların önüne büyük bir oranda geçileceğini kaydetti.
CAT SİSTEMİ NEDİR?
Günümüz teknolojisinin geldiği nokta ile uçaklar, görüş mesafesinin 0 Km’ye indiği hava şartlarında dahi iniş yapabiliyorlar. Bu sistemler ILS ve CAT olarak adlandırılmaktadır.
Öncelikle bu sistemler uçak, havalimanı ve pilot etkenleri ile yakından ilgilidir. Hava şartlarının kötü olduğu ve görüşün neredeyse 0’a yaklaştığı durumlarda uçağımızın pisti bulması ve yaklaşmasını sağlayacak olan bu sistemler, iyi altyapıya sahip havalimanlarında bulunmaktadır. Uçaklarda bulunan bu sistemler bazı havalimanlarında bulunmayabiliyor. Bunun sebebi; havalimanı yoğunluğu ve mevsim şartlarıdır.
Uçaklar CAT1, CAT2, CAT3 iniş sistemlerine sahiptirler. Buna bağlı olarak havalimanları da bu kategorilerde sistemlere bağlı olarak ayrılmaktadır. Bu sistemi kullanacak olan pilotların da bu sistem üzerine eğitim almış olması gerekmektedir. Tüm bu kriterler sağlandığında CAT ile iniş yapılabilmektedir.
CAT1: Günümüz teknolojisi ile neredeyse bütün sivil hava taşımacılığı uçaklarında bulunan sistemdir. Yatay görüş mesafesinin (Runway Visibility Range – RVR) 550 metre ve dikey görüş mesafesinin (Decision Height – DH ) en fazla 200 feet olması gerekmektedir. Bu koşullarda pilot CAT1 inişine karar verebilmektedir.
CAT2: Bu inişin gerçekleşmesi için yatay görüş mesafesinin (RVR) 300 metre ve dikey görüş mesafesinin (DH) 100 feet olması gerekmektedir. Bu koşullarda pilotun CAT2 inişine karar vermesiyle iniş gerçekleşebilmektedir.
CAT3 sistemi 3 kısıma ayrılmıştır. Görüş mesafesinin çok az olduğu durumlar 3 kısımda incelenmiş ve CAT3a, CAT3b, CAT3c olarak adlandırılmıştır.
CAT3a: Dikey mesafenin 100 feet’e kadar düştüğü durumlarda ve yatay görüşün 200 metre olduğu durumlarda kullanılabilir. Türkiye’de CAT3a sisteminin aktif olarak kullanıldığı bir meydan yoktur. İlk olarak Esenboğa Havalimanı’na kurulacağı DHMI tarafından belirtilmiştir.
CAT3b: Dikey mesafenin (DH) en az 25 feet ve yatay mesafenin (RVR) 125 metre olduğu durumlarda kullanılır.
CAT3c:  Bu sistemde DH ve RVR için minimum mesafeler bulunmamaktadır.
Ülkemizde kullanılan havalimanları genel olarak CAT1 kategorisinde bulunmaktadır. CAT2 ile bazı havalimanlarımıza iniş yapılabilmektedir, ancak CAT3 kategorisinde havalimanımız bulunmamaktadır.

Editör

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.