ERZURUM ENDEMİK BİTKİ ZENGİNİ

Türkiye’de bulunan endemik bitkilerin yüzde 10’unun bulunduğu Erzurum’da Palandöken Dağı’ndaki bitki türlerinin birçok ülkeden daha fazla olduğu belirtiliyor.

04 Ağustos 2011 Perşembe 12:41
ERZURUM ENDEMİK BİTKİ ZENGİNİ
Uzmanlar, çok sayıda endemik bitkinin bulunduğu Doğu Anadolu'da en önemli merkezler Erzincan, Erzurum ve Van Gölü'nün güneyindeki yüksek dağlar olduğunu belirtiyor. Bu sınıfların çoğu Aceraceae, Fabaceae, Scrophulariaceae, Lamiaceae, Asteraceae gibi familyalara ait olduğunu söyleyen uzmanlar, özellikle Astragalus, Verbascum, Centaurea, Salvia gibi cinslere ait endemik türlerin sayısının fazla olduğu Erzurum’da Türkiye’deki endemik bitkilerin yüzde 10’unun bulunduğunu belirtiyorlar.
Bin 850 metre rakımlı Erzurum, 89 familya, 492 cinse ait toplam 1542 takson ile flora bakımından zengin iller arasında yer alırken bölgede 34 familya ve 107 cinse ait 255 endemik takson da yetişiyor. Şehrin 25 kilometre güney - güney batısından başlayan, kuzey - kuzeydoğu doğrultusunda 25 kilometre uzanarak, 15 kilometre doğusuna kadar devam eden ve şehri bir yay gibi saran Palandöken dağlarında, uzmanlara göre 11 familya ve 16 cinse ait 20 endemik takson yetişiyor. İsviçre’de bir tane endemik tür yetiştiğine dikati çeken uzmanlar, Palandöken Dağları’nın endemik bitkiler bakımından zengin bir bölge olduğunun altını çizdi.
Yaklaşık 75 kilometrekarelik bir alanı kaplayan sıradağlardan oluşan Palandöken Dağları, Ağrı dağı gibi koni şeklinde yükselen tek bir dağdan oluşmadığından dolayı ilde hakim olan doğal bitki örtüsüne de sahip olduğu belirtiliyor. Uzmanlar, Palandöken Dağları’nda yaklaşık 160 takson yetiştiğini, bu bitkilerin içerdikleri eterik yağ, acılık veren tanen benzeri maddelerin, alkoloidler ve glikozitlerden dolayı çok değişik amaçlarla kullanıldığını ifade etti.

Editör

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.