Vali Okay Memiş, gazetecilerle buluştuğu kahvaltılı basın toplantısında, Valilik olarak yaptıkları bir yıllık çalışmaları değerlendirdi.

Restorasyonu yeni tamamlanan ve bu yıl beş yıldızlı otel standartlarında hizmete açılan Vilayetler Evi “VE Otel”de yapılan buluşmada, sözlerine toplantıda bulunan basın mensuplarının 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nü kutlayarak başlayan Vali Memiş, hizmet açısından dopdolu bir yılı geride bıraktıklarını, yeni yılda ise hizmetlerini artırarak yollarına devam edeceklerini söyledi.

BÜYÜKBAŞ HAYVAN SAYISI ARTTI

Erzurum için en önemsedikleri projelerin başında hayvancılığı kalkındırmak ve geliştirmek olduğunu ifade eden Vali Okay Memiş, bir zamanlar ülkenin en önde gelen hayvancılık merkezi Erzurum’un zamanla bu özelliğinden uzaklaştığını ancak son bir iki yıldan beri yapılan çalışmalar sayesinde, 700 binler seviyesine düşen büyükbaş hayvan sayısını 840 bine çıkardıklarını ancak hedeflerinin bu sayıyı bir milyona yükseltmek olduğunu bildirdi.

Halen ülke genelinde büyükbaş hayvan sayısı açısından birinciliğin Konya’da olduğuna işaret eden Vali Memiş, Erzurum’un ikinci sırada bulunduğunu sözlerine ekledi.

BEŞ BİN ÇİFTÇİYE 740 TON YEM BİTKİSİ

Erzurum’da hayvancılığın gelişmesinin öncelikle ot ve yemden geçtiğine vurgu yapan Vali Memiş, bu sorunu çözülmesi gereken öncelikli bir mesele olarak gördüklerini, bu sebeple de geçen yıl Erzurum genelinde 5 bin çiftçiye toplam 740 ton bitki yemi tohumunu ücretsiz dağıttıklarını ifade etti.

Bu çabalarının geri dönüşümünün son derece sevindirici olduğuna değinen Vali Okay Memiş, ücretsiz tohum dağıttığımız çiftçilerimizin , elde ettikleri ürünlerden 60 milyon liralık gelir sağladıklarını bildirdi.

ÇİFTÇİYE 10 MİLYON LİRALIK DESTEK

Erzurum’da hayvancılıkla eş zamanlı olarak tarımın da kalkınması gerektiğine işaret eden Vali Okay Memiş, bu kapsamda geçtiğimiz yıl Erzurum’daki 6 bin 200 çiftçiye devlet olarak toplam 10 milyon liralık bir kaynak aktarıldığını açıkladı.

Bu desteğin 2020 yılında da artırılarak sürdürüleceğinin altını çizdi.

SOĞUK SÜT ZİNCİRİ

Erzurum’da başarılı bir şekilde devam eden projelerden birinin de soğuk süt zinciri olduğunu ifade eden Vali Okay Memiş, Valilik, Büyükşehir Belediyesi, KUDAKA ve Ticaret Borsası ile ortaklaşa yapılan bu çalışmada onlarca köye yerleştirilen tanklar ve bu tanklarda toplanan sütlerin tankerlerle taşınması sayesinde, daha önce köylünün 80 kuruşa güç bela satabildiği sütün litresinin 2 liradan satın alınarak mandıracılara dağıtıldığını anlattı.

Amaçlarının soğuk süt zincirini 20 ilçeye yaymak olduğuna değinen Vali Memiş, köylülerin bu hizmetten son derece memnun olduğunu kaydetti.

TORTUM ŞELALESİ

Bir doğa harikası olarak tanımladığı Tortum Şelalesi’nin layık olduğu konuma getirilmesi için çok yoğun bir çaba harcadıklarını anlatan Vali Okay Memiş, ilgili bakanlık ve ilgili kurullarla yapılan görüşmelerin sonunda, Tortum Şelalesi’ni dünyadan turist çekebilecek bir yapıya kavuşturacaklarını anlattı.

Bunun için gerekli mali kaynağın bulunduğunu bildiren Vali Memiş, gerek kamunun gerekse özel sektörün yapacağı yatırımlar sayesinde Tortum Şelalesi’nin artık parlayan bir yıldız olacağını ve yüz binlerce turistin buraya akın edeceğini tahmin ettiklerini söyledi.

NARMAN PERİ BACALARI

Erzurum’un turizm ve doğal güzellik bakımından çok değerli bir eserinin de Narman Peri Bacaları olduğunu hatırlatan Vali Memiş, tıpkı burasının da Tortum Şelalesi yüzünden ilgisizlik kurbanı olduğunu hatırlattı.

Aldıkları kararla Narman Beri Bacaları’nda sosyal tesisler, konaklama yerleri ve birbirinden farklı etkinliklerin yapılacağını müjdeledi. Otuz milyon liralık bir kaynağın bu hizmet için aktarılacağını kaydetti.

TEKSTİLKENT

Ocak ayı sonu itibariyle deneme üretimine geçecek olan ve dört fabrikadan oluşan Tekstilkent’te en az iki bin kişinin istihdam edileceğini yenileyen Vali Okay Memiş, tamamen devlet desteği ile yapılan bu fabrika binalarının Erzurum’da önemli bir başarı hikayesinin adı olduğunu söyledi.

Birbirinden ünlü markalara ürünler üretilecek olan söz konusu tekstil fabrikalarına ülke çapında çok büyük bir talep olduğunu anlattı.

İSPİR VE HINIS FASULYESİ

Erzurum’un ülke genelinde marka değeri taşıyan ürünlerinden birinin de İspir ve Hınıs fasulyesi olduğunu hatırlatan Vali Okay Memiş, devlet olarak bu alanda çiftçiye sağladıkları destek sayesinde üretimin en az on kat arttığına işaret ederek, bu alanda daha yapılacak çok iş olduğuna dikkati çekti.

UÇAK KRİZİ

Toplantıda gazetecilerin sorularını da cevaplayan Vali Okay Memiş, vaktinde yetiştirilemediği için Erzurum’da yaşanan uçak krizine de değindi. Bu hususta tüm sorumluluğun kendisine ait olduğuna vurgu yapan Vali Memiş, uçuşların yedek pistten yapıldığını ancak bunun ihtiyacı karşılayamadığını hatırlattı.

Vali Memiş, yaptığı değerlendirmede yapımı yarım kalan pistten ötürü ne müteahhidin, ne bürokratların ne de başka kimsenin bir kusuru olmadığını gecikmenin askeriyenin, pistle alakalı bir malzeme talebinden kaynaklandığını bildirdi.

Toplantıda basın mensuplarının şahsına yönelik övgülerine de teşekkür eden Vali Okay Memiş, uçak kriziyle ilgili canını sıkan kimi eleştirilerin de olduğunu ama o eleştirileri de saygıyla karşıladığını kaydetti.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.