ENDÜLÜS, İSLÂM İLE BATI’NIN İLK BİRLİKTE YAŞAMA TECRÜBESİDİR

Şehir ve Kültür Araştırmaları Derneği’nin (ŞEHİRDER) “Şehir ve Medeniyet Konuşmaları” etkinliğinin beşincisinin konuğu Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Mehmet Özdemir oldu.

19 Ocak 2014 Pazar 15:27
ENDÜLÜS, İSLÂM İLE BATI’NIN İLK BİRLİKTE YAŞAMA TECRÜBESİDİR
Prof. Dr. Mehmet Özdemir, sunumunda öncelikle Müslümanların Avrupa’yı fetih yolundaki en önemli geçiş noktası olan İstanbul’u fethedemeyince, fetihlerinin yönünü Kuzey Afrika’ya yönlendirdiğini, Cebelitarık Boğazı’ndan Avrupa’ya geçtiklerini ifade edip Endülüs Emevi Devleti’nin kurulması ve yıkılması arasında geçen sürede yaşanan olaylar hakkında bilgi verdi.
Daha sonra, Prof. Özdemir bugünkü İspanya coğrafyasında yaklaşık 800 (711-1492) sene varlığını korumuş Endülüs Emevi devletinin, İslâm ile Batı’nın ilk birlikte yaşama tecrübesi olduğunu dile getirdi. Sosyal, siyasî, ekonomik, mimarî, askerî ve dini açıdan, bilim dünyasından Endülüs Emeviler’i inceleyen Özdemir, çağımızda İslâm’ın Batı ile ilişkilerini, Müslümanların kendi aralarındaki sıkıntılarını anlamada Endülüs örneğinin çok iyi okunması, tahlil edilmesi ve anlaşılması gerektiğini örneklerle açıkladı.
Sunumunu görsellerle destekleyen Prof. Dr. Mehmet Özdemir’in Siyasî Tarih, Medeniyet Tarihi, İlim ve Kültür Tarihi alt başlıklı Türkiye Diyanet Vakfı Yayınları’ndan çıkmış üç ciltlik “Endülüs Müslümanları” kitabı bulunmaktadır. Ayrıca İbrahim Sarıçam ve Seyfettin Erşahin’le ortak hazırladıkları “İngiliz ve Alman Oryantalistlerin Hz. Muhammed tasavvuru”, İsmail Hakkı Ünal ve Nesimi Yazıcı ile birlikte hazırladıkları “İslâm Kültürü’nde Hoşgörü” adlı kitapları da Diyanet Vakfı Yayınları’ndan basılmıştır.
ŞEHİRDER’in organize ettiği programa Erzurum Valisi Ahmet Altıparmak, ETÜ Rektörü Prof. Dr. Muammer Yaylalı, , Erzurum İl Müftüsü Hasan Çınar, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Adnan Yazıcı, Vali Yardımcısı Ömer Hilmi Yamlı, Aziziye Kaymakamı Zafer Öz, Erzurum Kamu Hastaneleri Genel Sekreteri Dr. Fazlı Erdoğan, Atatürk Üniversitesi öğretim üyelerinden Prof. Dr. Mustafa Ağırman, Ardahan Üniversitesi Rektör yardımcısı Prof. Dr.Hanifi Palabıyık, Büyükşehir Belediyesi Kültür Daire Başkanı Mehmet Emin Öz ve farklı meslek gruplarından ve öğrencilerden davetliler katıldı.

Editör

Son Güncelleme: 19.01.2014 15:29
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.