DSİ'den Tortum Çayı seferberliği

Devlet Su İşleri (DSİ) Erzurum yatırımlarına aralıksız devam ediyor.

admin
admin
16 Ağustos 2019 Cuma 07:01
DSİ'den Tortum Çayı seferberliği

Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü Erzurum’a yaptığı yatırımlarla şehrin mümbit topraklarını su ile buluşturmaya, vatandaşlara içme ve kullanma suyu temin etmeye ve derelerdeki taşkın riskini azaltmaya devam ediyor.

Erzurum ili ve ilçelerinde son dönemde yapılan su yapılarının artması bölgedeki tarımsal faaliyetlerin gelişmesinde de önemli rol oynuyor.

DSİ Genel Müdürü Mevlüt Aydın, dere ıslahlarında estetiğe özel önem gösterdiklerini belirterek, “DSİ olarak dere ıslahları ile tarım alanlarımızı koruduk, vatandaşlarımızın can ve mal güvenliğini sağladık. Yaptığımız çalışmalar, aynı zamanda şehir merkezlerine, ilçelere de ayrı bir güzellik katıyor. Özellikle “estetiği, emniyeti ve ekonomiyi” ön plana çıkaran dere ıslahlarını hayata geçiriyoruz” dedi.

TORTUM ÇAYI’NDA ISLAH SEFERBERLİĞİ

Bu kapsamda Tortum Çayını ıslah çalışmalarının devam ettiğini açıklayan DSİ Genel Müdürü Mevlüt Aydın, “Çalışma ile Erzurum ili Uzundere ilçe merkezindeki yerleşim yerleri ve tarım arazilerinin taşkın riski azaltılacaktır. Tortum Çayı dere yatağı düzenlemeleri ile özellikle ilçe merkezi yerleşim yeri kesimlerinde bulunan okullar, kamu binaları, hastane ve gençlik merkezi binalarının yay geçiş köprüleri ile ilçe sakinleri tarafından daha kolay ulaşımının sağlanmış olması ve dere yatağının belirli bir kesit genişliğine sahip olması ile de bu binaların araç ulaşımını sağlayan yollarda genişleme sağlanacak ve özellikle de betonarme duvar imalatlarının bulunduğu kesimlerde Uzundere Belediyesi tarafından yapılacak rekreasyon çalışmaları ile ilçe de sosyal yaşam alanı oluşturulmasına imkan sağlanacaktır” diye konuştu.

TORTUM İÇİN YAPILAN ÇALIŞMALAR

Genel Müdür Aydın, çalışma kapsamında bugüne kadar Tortum Çayı üzerinde 2+763 kilometre betonarme duvar, 6+128 kilometre istifli taş tahkimat olmak üzere toplam 7+303 kilometre proje ve teknik şartnamelere göre dere yatağı düzenlemesi yapıldığını belirtti. Aydın, “Bunlara ilaveten sedde düzenlemeleri ve dolguları, Tortum Çayı deplase ek projesi ile de 600 metre deplase işlemleri ve 700 m deplase sonrası Tortum Gölü bağlantı kısmı dâhil bin 300 metre taban ile birlikte istifli taş tahkimat imalatları tamamlanmış bulunmaktadır” dedi.

DEVLET SU İŞLERİ DURMADAN ÇALIŞIYOR

Genel Müdür Aydın, sözlerini şöyle sürdürdü: “DSİ Genel Müdürlüğü olarak özellikle son 16 yılda devasa büyüklükte baraj, gölet, sulama tesisi, içme suyu ve arıtma tesisi, atık su arıtma tesislerini, hidroelektrik santralleri inşa ederek ve dereleri ıslah ederek bununla birlikte sosyal yaşam alanları oluşturarak vatandaşların istifadesine sunduk. DSİ Genel Müdürlüğü vatandaşımızın en hızlı şekilde memba kalitesinde içme ve kullanma suyuna ulaşması için içme suyu tesisleri, içme suyu havzalarını korumak ve gelecek nesillere sağlıklı şekilde bırakmak adına evsel Atıksu arıtma tesisleri inşa etmekte, tarımsal sulamanın en etkin ve verimli şekilde yaygınlaştırılması için sulama yatırımları gerçekleştirmektedir. Ayrıca direkt ya da dolaylı gerçekleştirilen HES’lerle 2003 yılında 26 milyar kilovat saat olan hidroelektrik enerji üretim kapasitesi, 2019 yılı Haziran ayı itibariyle 99 milyar kilovatsaate yükseltilmiş böylelikle kaynaklar içinde HES’ler 1. sırayı almıştır. Son 16 yılda 4 bin 856 adet taşkın koruma tesisi tamamlanarak, arazilerimizin ve yerleşim alanlarımızın taşkınlardan en az zararla etkilenmesi sağlanmıştır”

Editör

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.