DOĞU’DA DEPREMLER DEVAM EDECEK

Doğu coğrafyasının Türkiye’nin iki büyük fay kuşağı etkisi altına olduğunu söyleyen deprem uzmanları, Muş ve Tekman’da yaşanan depremlerin devamının gelebileceğini belirtti.

19 Eylül 2013 Perşembe 14:50
DOĞU’DA DEPREMLER DEVAM EDECEK
Muş’ta 2 gün önce meydana gelen depremden sonra dün gece saat 21.28’da Erzurum’un Tekman ilçesinde 4.3 büyüklüğündeki depremin ardından 1.5 ile 2.5 arasında değişen yaklaşık 30 artçı sarsıntı meydana geldi. Atatürk Üniversitesi Deprem Araştırma Merkezi Uzmanı Gökşin Aksoy, Doğu coğrafyası Türkiye’nin iki büyük fay kuşağı etkisi altında olduğu için Doğu’da depremlerin devam edeceğini söyledi.

Atatürk Üniversitesi Deprem Araştırma Merkezi Uzmanı Gökşin Aksoy, “17 Eylül tarihinde Muş’ta meydana gelen depremimiz Muş Bindirmesi ve Kavak Dağı fayı olarak isimlendirdiğimiz sistem üzerinde 5.1 büyüklüğünde meydana gelmiştir. Yerin 20 kilometre derinliğinde oluşan bir depremdir. Bu depremden sonra büyüklüğü 1.6 ile 3.5 arasında artçı deprem meydana gelmiştir. Muş depreminden 1 gün sonra Erzurum’un Tekman ilçesinde bir deprem meydana geldi. Bu depremle Muş depremini etkileyen fay sistemi farklı bir sistem üzerinden gerçekleşmiştir. Tekman depremi Erzurum çevresini altına alan Erzurum Fay Zonunda meydana gelmiştir. 4.3 büyüklüğünde meydana gelen Tekman depremi yerin 5 kilometre derinliğinde gerçekleşmiştir. Depremin etkisinden dolayı köylerde hafif ve orta etkilerde hasar oluşmuştur. Bu depremlerin dışında artçı depremler oluyor ama bunun için tam bir sayı veremiyoruz. Çünkü çok sayıda deprem meydana geliyor. Muş depremi için 1.5 ile 3.5 arasında değişen yaklaşık 30-35 artçı deprem oluşurken Erzurum Tekman depremi için 1.5 ile 2.5 arasında değişen yaklaşık 30 artçı deprem meydana gelmiştir. Yaşadığımız coğrafya Türkiye’nin iki büyük fay kuşağı etkisi altındadır. Bir tanesi Kuzey Doğu Anadolu Fay Zonu ikincisi ise Doğu Anadolu Fay Zonudur. Buradaki oluşan fay Zonlarının yaklaşık büyüklüğü 4 ile 5.4 arasında değişen depremler üretmektedir. Kuzey Doğu Anadolu Fay Zonu, Doğu Anadolu fay Zonu daha fazla deprem üretirler. Bunlar daha fazla kuvveti olan fay zonlardır. Depremler devam edecek biz Türkiye’de her gün yüzlerce deprem kaydediyoruz. Bu depremlerin çoğunu o coğrafyada yaşayan insanlar hissetmediği için bir gündem oluşturmuyor. Gündem oluşturan deprem olur mu derseniz bunu da yaşayıp göreceğiz.” şeklinde konuştu.

Editör

Son Güncelleme: 19.09.2013 14:51
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.