DOĞDUĞU TOPRAKLARA BORCUNU ÖDEYECEK

Erzurum doğumlu İzmir'de yaşayan dünyaca ünlü saç tasarımcısı Harun Cici, ‘Her insan doğduğu topraklara borçludur’ anlayışıyla memleketinde bir festival başlatmak için kolları sıvadı.

27 Temmuz 2014 Pazar 00:52
DOĞDUĞU TOPRAKLARA BORCUNU ÖDEYECEK
Taner KILIÇ / İZMİR


Dünyanın en lezzetli balıklarından biri olarak bilinen ‘kırmızı benekli alabalık’ı ile de tanınan memleketi Tortum’da geleneksel değerleri yaşatmak ve bölgede durma noktasına gelen tarımsal ve hayvansal üretimin canlandırılması için harekete geçen Harun Cici, yurtdışı ve Türkiye’nin çeşitli kentlerinde yaşayan kariyer ve maddi güç sahibi hemşehrilerini bir araya getirerek Tortum’da bir festival başlatacaklarını açıkladı.
DOĞDUĞUMUZ TOPRAKLARA BORCUMUZU ÖDEMEK İÇİN FESTİVAL YAPMA KARARI VERDİK
Cici, “Anlayışıma göre, ‘Herkes doğduğu topraklara borçludur ve bu borcu ödemelidir. “İnsanlar doğduğu toprakları unutmamalı. Oralara artı değer nasıl sağlarız derdinden yola çıktık. Hem kültürel anlamda birbirine destek verecek yeni ve eski kuşaklar. Dayanışmayı canlandırmak. Kendi kültürümüze ve topraklarımıza sahip çıkmak. Kent dışında yaşayan biz Tortumlular da doğduğumuz topraklara borcumuzu ödemek için festival yapma kararı verdik ilçe halkıyla” dedi.
İLKİ AĞUSTOS’TA GERÇEKLEŞECEK TORTUM FESTİVALİ’Nİ GELENEKSELLEŞTİRECEĞİZ
Amaçlarının aynı zamanda ikinci ve üçüncü kuşakları bir araya getirmek olduğunu da belirten Harun Cici, bayramlaşma için yüzlerce Tortumlunun ilçeye geleceğini belirterek, “Şu anda birçok yerde festivaller yapılıyor. Tortum’da da bunu yapmak istedik. Hem bayramlaşma olacak ve ardında bu buluşma festival ve şölene dönüştürülecek. Kültürel amacımız geçmişten gelen anane, gelenek ve göreneklerimizi kaybetmeyip korumak. Belli değerlere sahip çıkmak. İlki bu Ağustos başında gerçekleşecek festivalimizin bundan sonra her yıl aynı zamanda yapılarak gelenekselleşmesini de sağlayacağız” diye konuştu.
KIRMIZI BENEKLİ ALABALIKLAR İÇİN DE HAREKETE GEÇİYORUZ
Yurtiçi ve dışındaki birçok festivalde jüri üyesi olarak bulunan ünlü kuaför ve saç tasarımcısı Harun Cici, bölgede yapılan Hidro-elektrik santraller (HES) nedeniyle, koruma altına alınan ve dünyanın en lezzetli balıkları olarak bilinen ‘kırmızı benekli alabalık’ların çoğalması için de yetkililerle görüşmeler yapacaklarını söyledi.
ORGANİK TARIM VE HAYVANCILIĞI CANLADIRMAK İSTİYORUZ, YETKİLİLERLE GÖRÜŞMELERİMİZ SÜRÜYOR
İlçede ve bölgede organik tarımın başlaması için de harekete geçeceklerini anlatan Harun Cici, hedeflerini şu şekilde aktardı:  
“Dünyanın en lezzetli balığı bunlar. Şu an koruma altına alındı. Verilen su yeterli olmayabiliyor. Kırmızı benekli balıkları da düşünmeliyiz. Üretim ve yaşam yokolma noktasına gelmiş. Tortum çayı ve orada yetişen kırmızı benekli alabalık çok meşhur. HES’lerden dolayı suların kesilmesi nedeniyle varlık savaşı veriyor o kırmızı benekli alabalıklar.
Sonra organik tarım diye bir şey gelişiyor. Zaten organik tarım var ama üretim sıfır durumda. Bütün meyveler yetişiyor orada ama dallarda kalıyor. Bu üretimi canlandırmak orada meyve suyu fabrikası kurulabilir. Kooperatif kurulabilir. Hem bayramlaşma hem de tüm bunların önünü açacağız festival ile birlikte. Alabalık çiftlikleri var mesela bunlar nasıl geliştirilebiliri konuşacağız. Bunun için kolları sıvadık. Folklor gösterileri olacak. Yemekler pişirilecek. Hikayeler anlatılacak. Folklorik değerleri öne çıkarmak. Derdimiz ilk etapta tanışıp festivale dönüştürmek. Ekonomiyi canlandırmak ve daha yaşanılabilir bir ilçe olmasını sağlamak. Kültür müdürlüğünün de katkısı olacak diye düşünüyorum, görüşmelerimiz o çerçevede yapılıyor.”

Editör

Son Güncelleme: 27.07.2014 00:55
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Faruk MURAT 2014-07-27 23:58:14

fikirleriniz bir Tortum'lu olarak inanın içimi ısıttı. gerçekten memleketimizin sizler gibi aktif ve neler yapılabileceğini bilen memleket dostu insanlara ihtiyacı var. emimim Tortum halkı da hep arkanızda olacaktır çünkü memleketimizin bu tür etkinliklere gerçekten ihtiyacı var. size yürekten teşekkür eder, çalışmalarınızda kolaylıklar dilerim. Hayırlı bayramlar. HEMŞERİM.