DOÇ. DR. KÜRKÇÜOĞLU CİNİS KATLİAMINI ANLATTI

Atatürk Üniversitesi Türk Ermeni İlişkilerini Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Erol Kürkçüoğlu: “Türk soykırımıtersine çevrilerek, tarihi iftira ve sahtekârlıkla Ermeni Soykırımı haline sokulmuştur” dedi.

13 Mart 2012 Salı 08:52
DOÇ. DR. KÜRKÇÜOĞLU CİNİS KATLİAMINI ANLATTI
Kürkçüoğlu, Kültür Merkezi’nde “Erzurum ve Civarındaki Taşnak Faaliyetleri ve Cinis’teki Türk Soykırımı” konulu bir konferans verdi.
Kürkçüoğlu, Türk Milletinin, tarihte zulme, katliama, soykırıma uğrayan her millete yardım elini uzattığını hatırlattı ve “Eğer tarihte Türk Devletleri ülke sınırları içinde yaşayan azınlık milletlere soykırım ve asimilasyon politikaları uygulamış olsaydı, bugün Kafkasya’nın, Balkanların ve Ortadoğu’nun haritası yeniden çizilmesi gerekirdi ve dünya yüzünde var olan başta Ermenistan olmak üzerine, birçok devlet ve millet mevcut olmayacaktı” dedi.
Rusya’da Bolşevik İhtilalinin patlak vermesi üzerine, Erzincan Mütarekesini müteakip cepheden çekip giden Rus birliklerinin yerini Ermeni birliklerinin almaya başladığını anlatan Kürkçüoğlu, konuşmasına şöyle devam etti:
“Ermenilerin asıl gayeleri, Rus kuvvetlerinin Brest-Litowsk Anlaşmasına göre Doğu Anadolu’dan çekilmeleri sonunda bu sahada bir“Ermeni Devleti”ninkurulmasını gerçekleştirmekti. Rus birliklerinin yerini alan Ermeni çeteleri, Rus işgal bölgesindeki Müslüman ahaliye karşı imha hareketine geçtiler. Kafkas Cephesi Osmanlı orduları kumandanı Vehip Paşa 11 Aralık 1917 tarihinde Rus Kafkas orduları kumandanı General Odişelidze’ye gönderdiği telgrafta: “Ermenilerin yollarda çalıştırılacağı bahanesiyle Erzincan’dan toplayıp götürdükleri 650 Müslüman’ın akıbetinin meçhul olduğu ve Sivaslı Murat’ın emri ile bütün Müslümanları kilise meydanında toplayıp oradan da Vehib Bey’in konağına doldurup, evi ateşe verdiklerini, 1500’e yakın Müslüman’ın öldürüldüğünü”bildirmiştir. Birinci Kafkas Ordusu Erzincan’a girdiğinde Erzincan’da 1600 hanede 9000 kişi olduğu belirlendi. Harpten önce 6000 hanede 22000 nüfus olduğu tespit edilmiştir. Bu bilgiye dayanarak Erzincan’da 13.000 Müslüman-Türk ahali Ermeniler tarafından katledilmiştir.
Osmanlı ordularının ileri hareketini sürdürerek Müslüman-Türk yerleşim bölgelerini Ermenilerden temizlemişlerdir. Ermeniler de Türk ordusu önünden kaçarken Müslüman-Türk yerleşim bölgelerine yönelik katliamlar yapmışlardır. Birinci Kafkas Kolordusu 1 Mart 1918’de Erzurum’un Cinis (Ortabahçe) Köyü önlerine ulaşmışlardır. Bu kolorduda asteğmen olarak bulunan Şevket Süreyya Aydemir “Suyu Arayan Adam”adlı eserinde Cinis katliamını şöyle anlatmaktadır: “Cinis’te bütün köy halkını ayakta ve köyün girişinde bekliyor gördük. Fakat bunlar, bir ölü kafilesi idi. Köyden çıkarılan, köye gireceğimiz yol üstünde süngülenirken birbirine sokulan ve yapışan kadın, erkek, çocuk bu insanlar, dayanılmaz bir soğuk altında kaskatı donmuşlar ve öylece kalmışlardı.”
12 Mart 1918 yılında 1. Kafkas Kolordu’sunun bu vahşete son verdiğini ve Ermeni çetelerini bölgeden sürüp çıkardığını anlatan Kürkçüoğlu, konuşmasını şöyle tamamladı:
“Birinci Dünya Savaşı sonunda Rusya’da Bolşevik İhtilalı’nın patlak vermesi üzerine Çarlık Rus Orduları Erzurum’u boşaltmışlar ve Erzurum’da 40 kişilik Yarbay Tverdo- Khlebov komutasında bir birlik bırakmışlardır. Erzurum Rus İkinci Topçu Alayı Komutanı Yarbay Khlebov hatıratında ‘Ermeniler bana 27 Şubat gecesi 3000 Türk’ü öldürdüklerini iftiharla beyan ettikleri zaman, savunmasız, masum insanların öldürülmesinin bir vahşet olduğunu söyledim de, bize siz Rus’sunuz Ermeni Milletinin idealini anlayamazsınız’ diye cevap verdiklerini eserinde üzülerek ifade etmiştir. Yine Khlebov hatıratında: ‘Erzurum’da kalan bütün Rus Subayları, kendi haysiyet ve formaları ve Ermenilerin Türklere yönelik katliamlarını örtmek için kalmayıp ancak amirlerine itaatte, yalnız Rusya’ya hizmet için kaldık. Erzurum’da bulunduğumuz müddetçe Ermeni Çetelerinin vahşet ve rezaletine son verilmesini istedik’ demek suretiyle, Ermenilerin Erzurum ve çevresindeki vahşetine dikkati çekmişlerdir.”

Editör

Son Güncelleme: 13.03.2012 10:58
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.