DADAŞ SİNEMASI “ŞEHİR TİYATROSU” OLABİLİR

Şehir ve Kültür Araştırmaları Derneği Başkanı Murat Ertaş, Çifteminareli Medrese ve Dadaş Sinemasıyla ilgili önemli açıklamalarda ve önerilerde bulundu.

22 Ekim 2015 Perşembe 16:46
DADAŞ SİNEMASI “ŞEHİR TİYATROSU” OLABİLİR
Şehir ve Kültür Araştırmaları Derneği Başkanı Murat Ertaş, Çifteminareli Medrese ve Dadaş Sinemasıyla ilgili önemli açıklamalarda ve önerilerde bulundu. Çifteminareli Medrese’nin restorasyonunun tamamlanmış olmasından duydukları memnuniyeti dile getiren Ertaş, şehirde en kısa zamanda bu şaheser medresenin nasıl yaşatılacağı ve kullanılacağı tartışılmalıdır. İl Özel İdareler kapandıktan sonra Erzurum Büyükşehir Belediyesi’ne devredilen Dadaş Sineması hakkında da dernek olarak, buranın belediye bünyesinde tiyatro salonu olarak kullanılması arzusunda olduklarını ifade etti. ŞEHİRDER Başkanı Murat Ertaş’ın açıklamaları şöyle: 

ÇİFTEMİNARELİ MEDRESE HAKKINDA BAŞKAN SEKMEN’İN ÖNERİSİNİ DESTEKLİYORUZ

Restorasyonu biten Çifteminareli Medrese’ye dair Erzurum Büyükşehir Belediyesi’nin bir çalışması olduğunu Başkan Mehmet Sekmen’in Kardelen Tv’de katıldığı “Divit Kalem” programında yaptığı açıklamalarla öğrenmiş bulunmaktayız. Şöyle ki Başkan Sekmen bu tarihi medresenin “Geleneksel Türk-İslam Sanatları Merkezi” olarak hizmet vermesini istiyor. ŞEHİRDER olarak Sayın Başkan’ın tarihi yapının ruhuna uygun düşüncelerini destekliyoruz. Ancak bazı endişelerimizi ifade etmek istiyoruz. Erzurum gibi Türkiye’nin ve dünyanın en önemli hattatlarını müzehhiplerini yetiştiren ve Hasan Çelebi gibi UNESCO tarafından “Dünyanın Yaşayan İnsan Hazinesi” listesine girmiş bir üstadı yetiştiren Erzurum’da tarihi medresenin Geleneksel Türk-İslam Sanatları’nın icra edildiği yer olması ne kadar isabetli kararsa bu medresenin belli kişi, grup yahut kliklerin eline geçmemesi için özen göstermek de bir o kadar önemlidir. Geleneksel sanatlarda emek veren önemli her sanatçının ve STK’lerin fikirleri alınarak verilecek bir kararla tarihi medrese tüm şehrin zenginliği olarak yaşamaya devam edecektir. Aksi halde bir iki kişinin uhdesinde kalır ki, bu sanatçılar arasında kırgınlığa, küskünlüğe neden olabilir.

DADAŞ SİNEMASI ŞEHİR TİYATROSU OLMALIDIR

Daha önce Saray Sineması, Cumhuriyet Sineması ve Dadaş Sineamsı olarak şehrin hafızasında önemli yer tutan sinema bundan birkaç sene evveline kadar yeniden yaşatılmaya çalışıldıysa da olmadı. Çağımızın sinema salonu konseptine mi uymadı belki de. Şimdiki sinema salonları daha küçük, daha cep boy. Ayrıca salon daha evvel de birkaç defa yangın geçirmiş, bu mekânın sinema salonu olmamasına dair şehirde bir menkıbe bile uydurulmuştu. Göreve geldiği günden beri ezber bozan birçok çalışmaya imza atan Başkan Sekmen bir de büyükşehir belediyesi bünyesinde “şehir tiyatrosu” kurdu. Tiyatroyla beraber “Sanat Otobüs”ü yaptılar. Tiyatroyu ilçelere, köylere kadar götürdü. Bu güzel ve elit çalışmalar için Erzurum gibi bir büyükşehirde çok iyi bir tiyatro salonu olması gerekmektedir. İşte şehir tiyatrosu için en ideal yerlerden biri eski Dadaş Sinemasının yeridir. Hem kamuoyunda hem belediye nezdinde tartışılması için bu fikrimizi basın aracılığıyla herkesle paylaşıyor ve fiziki ve teknik bir engeli olmaması durumunda salonun tiyatro salonu olmasını temenni ediyoruz.

Editör

Son Güncelleme: 22.10.2015 16:47
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.