‘’Bağı-bahçesi olmayan Erzurum’un meyvesi iki konak yerden gelir. Bunlardan birisi İspir diğeri de Tortum’dur’’ ifadeleriyle Evliya Çelebinin Seyahatnamesinde anlattığı o yeryüzü cenneti Tortum, artık bütün ülkenin ceviz üretim üssü oldu. DAP Bölge Kalkınma İdaresi tarafından finanse edilen projeyle, tüm Türkiye, Cevizi Tortum’dan yiyecek. Bugün itibariyle kabuklu Tortum cevizinin kilosu piyasalarda 30-35 lira. Ceviz içinin kilosu ise 55-60 lira.

Hiç şüphe yok ki, Erzurum’un en güzel ilçesi Tortum’dur. İklimi, yemyeşil doğası, gürül gürül akan dereleriyle görülmesi gereken büyüleyici bir dünyadır. İşte o cennet coğrafyada üretilen Cevizin kalitesi ispatlandı. Ve devlet bu topraklarda ceviz fidanı üretim merkezi kurdu. Yörede 13 dekarlık bir alana kurulan ve faaliyete başlayan tesiste üretilen ceviz fidanları, tüm ülkeye yayılacak ve fidanlar bu tesislerde ıslah edilecek. Üretim üssünde, bölge ve ülke geneli için değişik ceviz türleri sera ve topraklı alanlarda yetiştirilip dağıtılacak. ‘’Kabuklu altın’’ olarak ifade edilen cevizin üretim alanının genişletilmesi amaçlanırken, yeni istihdam alanları da hedefler arasında.

Hani bir zamanlar, ‘’Bir avuç Fındık iyi gelir’’ diye televizyonlarda reklamlar vardı ya Ceviz bambaşkaymış. Mübarek tam teşekküllü bir sağlık merkeziymiş meğerse. Baksanıza; Kolesterol, cilt hastalıkları, kalp damar hastalıkları, diyabet, kanser, kemik erimesi ve beyin hastalıklarıyla çocuklarda zeka gelişimi ve kemik güçlenmesi için ceviz olmazsa olmazmış. Bilimin söylediği bu.

Uzun lafın kısası, yıl boyunca Tortumlunun bin bir emekle yetiştirdiği bir avuç ceviz için artık kimse Tortumlunun gözünün içine bakmak zorunda kalmayacak. İsteyen herkes, tarlasında, bahçesinde yetiştirebilecek.

İşte o zaman herkes neden cevizin bu kadar pahalı olduğunu çok iyi anlayacak..!

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.