BÜYÜKŞEHİR, UNUTTURULAN TÜRK ZAFERİ ‘KUT’ÜL AMARE’Yİ UNUTMADI

Erzurum Büyükşehir Belediyesi, Kut’ül Amare Zaferi’nin 100. yılını düzenlediği programla kutladı.

admin
admin
30 Nisan 2016 Cumartesi 10:02
BÜYÜKŞEHİR, UNUTTURULAN TÜRK ZAFERİ ‘KUT’ÜL AMARE’Yİ UNUTMADI
Erzurum Büyükşehir Belediyesi, Kut’ül Amare Zaferi’nin 100. yılını düzenlediği programla kutladı. Büyükşehir Belediyesi ile Şehir ve Kültür Araştırmaları Derneği’nin (ŞEHİRDER) ortaklaşa düzenlediği panelde, Osmanlı Devleti'nin Çanakkale'den sonra en önemli zaferi olarak bilinen Kut'ül Amare Zaferi anlatıldı. Necip Fazıl Kısakürek Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen programa AK Parti Erzurum Milletvekili Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı, Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, Vali Yardımcısı Ayhan Terzi, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Ali Rıza Kiremitci, akademisyenler, protokol üyeleri ve vatandaşlar katıldı. ŞEHİRDER Başkanı Murat Ertaş, panelin açılışında yaptığı konuşmada, “Kut’ül Amare’nin 100. yılı programını gündeme aldığımızda bunu ilk Büyükşehir Belediyemizle paylaştık. Büyükşehir Belediyemize, milli duygu ve iradeyi yansıtacak hangi programı götürdüysek sağ olsunlar hemen sahiplendi ve destek oldu. Belediye Başkanımız Sayın Mehmet Sekmen’e vermiş oldukları desteklerden dolayı özellikle teşekkür ediyorum” dedi. Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen de, “Ne hazindir ki bu millete son 200 yıldır hep kaybettiğimiz savaşlar anlatılır, cepheler anlatılır, kaybettiğimiz topraklar anlatılır. Ama yine 1. Dünya Savaşı sırasında İngiliz Ordularına karşı kazandığımız bu zafer bir türlü anlatılmaz” dedi. Başkan Sekmen, sözlerini şöyle sürdürdü: “Şunu gerçekçi olarak ifade edeyim ki biz de bunu daha yeni öğrenmiş bulunuyoruz. Böyle bir zaferi ne tarih kitaplarında okuduk, ne tarihçilerimiz öğretti, ne de öğretmenlerimiz böyle bir zaferi anlattı. Belki onlar da bilmiyorlardı. Bunun için, bu milletin aydınlık yüzü olan bu zaferin toplumumuza, insanlarımıza ve milletimize anlatılması lazım. Çünkü insanların üzerine bazen yenilgi, mağlubiyet ve kasvet çöküyor, bir karabulut çöküyor. ‘Demek ki, biz kazanamıyoruz, her şeyi kaybediyoruz’ anlayışı doğuyor. Ama bu millet Kut'ül Amare’de ve gerekse de Kıbrıs Savaşı’nda muzafferiyetle sonuçlanan neticeler almıştır. Bunun için bunu öve öve milletimize, gençliğimize anlatmamız lazım.” 

“ŞANLI BİR ZAFERİN ADIDIR KUT’ÜL AMARE”

Başkan Mehmet Sekmen, Kut’ül Amare Zaferi’ni şöyle anlattı: “Osmanlı topraklarını gizli antlaşmalarla parçalayan Sykes-Picot Antlaşması’na ‘Dur’ diyen zaferin adı Kut'ül Amare… Yüzlerce subay ve binlerce askerin teslim olmasıyla sonuçlanan Kut'ül Amare Kuşatması, Birinci Dünya Savaşı’nda İngiltere açısından önemli bir başarısızlıkken Osmanlı İmparatorluğu açısından büyük bir zafer olarak tarihe yazıldı. Sarıkamış'ta Enver Paşa, Kanal Cephesi’nde ise Cemal Paşa'nın başarısız olduğu günlerde bu bölgeden zafer haberleri gelmesi toplumumuza büyük moral kaynağı oldu. İngilizler bölge petrollerini ele geçirip, Arapları Osmanlı’ya karşı kışkırtmak için bu bölgeyi hızla Bağdat'a doğru işgale başladı. Nureddin Paşa'nın ve Halil Paşa'nın fedakârca gayretleri İngiliz ilerleyişini durdurmuş, 1781'den beri yenilgi yüzü görmeyen, ‘Üzerinde güneş batmayan’ ülke karizması fena halde çizilmişti. Çanakkale'de hezimete uğrayan İngilizler ve müttefikleri Bağdat'ı alarak bu yenilgiyi tölere edebileceklerini sanıyorlardı, Selman-ı Pak kentinde Nureddin Paşa, İngilizleri durdurmuş ve güneye doğru sürmeye başlamıştı. Kut'ül Amare'ye sığınan İngilizler, beş ay direndikten sonra Halil Paşa'ya rüşvet teklif ederek onu kandıracaklarını zannetmişlerdi; kabul edilmeyince de teslim olmuşlardı. 29 Nisan 1916'da saat 13.20'de İngilizler, General Townshend Komutasındaki beş general, 481 subay ve 13 bin 300 er teslim olurken, 30 bine yakın da kayıp verdiler. Bu savaş öyle büyük bir savaştı ki; Osmanlı Kuvvetleri hemen her çareyi denediler. Çanakkale'deki kadar olmasa da bu zafer de büyük fedakârlıklarla elde edildi ve savaşın ilerleyişini değiştirdi. Osmanlı ordusunun efsanevi komutanlarından Kafkas Savaşçısı Fazıl Paşa, 80 yaşında şehit düştü.”

“KUT’ÜL AMARE NEDEN KUTLANMIYOR?”

Başkan Sekmen, Kut’ül Amare’nin neden kutlanmadığını şöyle ifade etti: “Bu zafer belli seneler kutlanırken, daha sonra maalesef kutlanmaktan vazgeçildi, belki de vazgeçirildik. Yeniden bu zaferimiz tekrar kutlanmaya başlandı. O gün şehit olan, daha sonra verdiğimiz şehitlere, bugün yine ülkenin birlik ve beraberliği için verdiğimiz şehitlere Yüce Allah’tan rahmet diliyorum. Gazilerimize acil şifalar diliyorum. Tabi, büyük devlet olmanın mutlaka bir bedeli oluyor. Eğer sizin hedefiniz varsa, ufkunuz varsa, ‘Benim de bölgede ve dünyada sözüm var’ derseniz, işte o zaman belli bedeller ödemek zorunda kalıyorsunuz. Kut'ül Amare Zaferi’nin milletimize bir rehber olmasını diliyorum. Ecdadımız, tüm zorluklara rağmen canları pahasına aziz vatan toprağını büyük bir cesaret ve fedakârlıkla korumuşlardır. Şanlı tarihimize adını altın harflerle yazdıran kahramanlarımızın yaptıklarını yeni nesillerin de şiar edinmesini temenni ediyorum. İnşallah bu tür kültürel faaliyetlere devam edeceğiz. Çok daha yoğun olarak devam edeceğiz. Şehri sadece Belediye hizmetleriyle değil, bu şehri okuyan, düşünen, tarihten ibret alan, ders alan bir nesil konumuna taşıyacağız. Ayrıca bizler de bu şehrin yerel yöneticileri olarak, şehrimizdeki sadece belediye hizmetlerine değil, sosyal, kültürel, sportif ve sanatsal faaliyetlere de destek vereceğiz. Şehrin kalkınmasına büyük bir önem atfediyoruz. Yatırım, üretim ve istihdam hizmetlerini de geliştirmeye devam ediyoruz. İnşallah dönemin sonunda değişen, gelişen, büyüyen bir marka şehir haline gelen Erzurum’u göreceğiz.”

Konuşmaların ardından akademisyenler konuyla ilgili panelde sunum yaptı.

Editör

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.