BU KÖY ELEKTRİK KESİNTİSİNDEN ETKİLENMEDİ

Erzurum'un İspir ilçesine bağlı Koç köylüleri, köyün altından akan çayın üzerine kurdukları hidroelektrik santralle yaklaşık 35 yıldır elektriklerini kendileri üretiyor.

31 Mart 2015 Salı 14:59
BU KÖY ELEKTRİK KESİNTİSİNDEN ETKİLENMEDİ
Erzurum'un İspir ilçesine bağlı Koç köylüleri, köyün altından akan çayın üzerine kurdukları hidroelektrik santralle yaklaşık 35 yıldır elektriklerini kendileri üretiyor. Kendi elektriğini kendileri üreten köy sakinleri, Türkiye’nin birçok kentinde yaşanan elektrik kesintisinden etkilenmedi. 

Gençlerin büyük kısmının batı illerine göç ettiği İspir'in dağ köylerinden Koç köyünde 70 hane kalan vatandaşlar, kendi ürettikleri elektriği kullanıyor. Koç köylüleri, yaklaşık 35 yıl önce köyün alt kısmından geçen Koçboğazı Çayı’nın üzerine kurdukları hidroelektrik santralle ürettikleri elektriği kullanıyorlar. Elektrik masraflarının sadece kurdukları santralin zaman zaman bakımı ve güvenliği için tuttukları bekçiye verilen 3-5 kuruş olduğunu belirten köylüler, köye santral kurulması için öncü olan Mustafa Topal isimli iş adamının ardından dua ettiklerini dile getirdiler.



35 YILDIR KENDİ ELEKTRİKLERİNİ ÜRETİYORLAR

Kışın ısınma ihtiyaçlarını da kendi ürettikleri elektrik sayesinde giderdiklerini belirten Koç Köyü sakinleri, "Biz bu santrali 35 yıl önce kurduk. Kendi elektriğimizi kendimiz üretiyoruz. Civar köylerden de elektrik verilmesi için talepte bulundular. Biz devletimize yük olmadan çoğu şeyi kendimiz yapmaya çalışıyoruz" dediler.

Köy sakinleri, “Santralden köydeki trafolara gelen akım, buradan evlere dağıtılıyor. Her evde elektrik saati var. Fiyatı düşük de olsa elektrik paralı. Sebebi ise santralin masrafları. Köyde günlük yaşamın her alanında elektrik kullanımı özellikle kadınların işini kolaylaştırıyor. Santral sisteminin yenilenmesiyle çevre köylere de elektrik verilmesini planlıyoruz” diye konuştular.

Türkiye'de birçok şehirde meydana gelen elektrik kesintisi hayatı olumsuz etkilerken elektrik kesintisinden etkilenmeyen Koç köyünün sakinleri normal yaşantılarına devam ettiler. Köylüler kendileri elektrik ürettikleri için elektrik kesintisinden de etkilenmediğini belirttiler. 

Editör

Son Güncelleme: 31.03.2015 15:00
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.