BU HİZMET CUMHURİYET BAŞSAVCISI RAMAZAN APAÇIK'TAN

Erzurum’un Yakutiye ilçesi Dumlu Mahallesi’nde Yarı Açık Ceza İnfaz Kurumu bahçesinde kurulan atlı kafe, engelli çocuklar için umut oldu.

16 Nisan 2013 Salı 09:41
BU HİZMET CUMHURİYET BAŞSAVCISI RAMAZAN APAÇIK'TAN
Engelli çocukların rehabilitesinde uygulanan ‘binicilik terapisi’ Erzurum’da da başladı. Cumhuriyet Başsavcısı Ramazan Apaçık’ın Adalet Bakanlığı’nın onayıyla Yarı Açık Cezaevi bahçesinde kurduğu Atlı Kafe, 3 bine yakın engelli nüfusu bulunan Erzurum’da büyük ilgi görmeye başladı. İlk kurulduğunda 4 çocuğun yararlandığı kafeye gelenlerin sayısı kısa sürede 400’ü aştı.

Erzurum Cumhuriyet Başsavcısı Ramazan Apaçık, Adalet Bakanlığı’na özellikle engelli çocukların yararlanması için bir atlı kafe kurulması projesi sundu. Bakanlık Türkiye’de bir ilki gerçekleştirerek Erzurum’a atlı kafe kurulmasına onay verdi. Harekete geçen Cumhuriyet Başsavcısı Apaçık, Yakutiye ilçesindeki Dumlu Mahallesinde bulunan Yarı Açık Cezaevi Bahçesinde atlı kafe kurdu. Atatürk Üniversitesi’nin de midilli desteği verdiği kafe kısa sürede çocukların hizmetine sunuldu. 3 bine yakın engellisi bulunan Erzurum’da aileler atlı kafeye büyük ilgi gösterdi. Tedavi gören çocuklarını kafeye getiren aileler görevlilerin yardımıyla rehabilitelerini sağlamaya başladı. Cezaevinde çalışanların görev aldığı kafede midilliye binen çocukların kısa sürede gerçekleştirdiği uyum tedavilerine de olumlu yansıdı.

Projenin mimarı olan Erzurum Cumhuriyet Başsavcısı Ramazan Apaçık, Adalet Bakanlığı’nın onayı ile Türkiye’de ilk kez böylesi bir merkezin oluşturulduğunu söyledi. 2012 yılının sonlarına doğru devraldıkları bölgede hayırseverlerin desteğiyle projeye başladıklarını, Atatürk Üniversitesi’nin de midilli atlarıyla katkı sağladığını anlatan Apaçık, yaklaşık bir ay önce faaliyete geçen merkeze önce sağlıklı çocukların geldiğini bir haftadan beri de engelli çocukların yararlanmaya başladığını anlattı.

Adalet Bakanlığı bünyesinde kurulan merkezin Türkiye’de bir ilk olduğunu belirten Apaçık, asıl amaçlarının engelli çocukların tedavisine yardımcı olmak olduğunu söyledi. Apaçık, “Halkımızdan ve eğitim kurumlarından aldığımız tepkiler olumlu. Bunu artırarak, geliştirerek sürdürmeyi düşünüyoruz. Engelli çocuklar hoşça vakit geçirsin, attan aldıkları enerji ve hareketler tedavilerine yardımcı olsun istiyoruz. Çünkü dünyada terapi yapılan iki hayvan türü var. Biri Yunus biri atlar. Atların sıcaklığı insanlardan daha fazla. Bu ısı sayesinde ata binen çocuklara adeta masaj uygulanmakta. Atın yaptığı hareketler adeta bir tedavi halini alıyor. Atın dakikada 100 sinyal salgılaması çocuklara olumlu etki yapıyor. Ayrıca atlar canlı olduğu için çocuklar sıkılmıyor. Çocuk seviyor, bağlanıyor. Atlar çocukların tedavisine yardımcı oluyor. Bir arkadaş gibi iletişim kuruyor. Kendisine güveni geliyor. Çocuklar at üzerinde başka hareketlerde yapacak. Potalara top atacaklar, vakit geçirecekler. Burada yaptıkları faaliyetler onların tedavilerine yardımcı bir hizmet olacak” diye konuştu.

Çocuklarını atlı kafeye getiren aileler ise uygulamadan oldukça memnun. Merkezde yalnızca çocuklar değil, Erzurum Emniyet Müdürlüğü'nün atlı polisleri de eğitim görüyor. Türkiye’nin 4 bayan atlı polisinden biri olan Zekiye Ararat da merkezde eğitim ve antrenman yapıyor.

Editör

Son Güncelleme: 16.04.2013 09:43
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.