BİNGÖL: MANTIK, BİLGEYE YOL GÖSTERİCİDİR

Erzurum Atatürk Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Abdulkuddüs Bingöl, “ Mantık, semantik açıdan dili incelemeyi içine aldığı için bilgeye yol gösterici konumdadır” dedi.

11 Mayıs 2013 Cumartesi 17:52
BİNGÖL: MANTIK, BİLGEYE YOL GÖSTERİCİDİR
Malatya İnönü Üniversitesi Hoca Ahmet Yesevi Salonu’nda, “Mantık ve Bilgi” konusunda konferans veren Atatürk Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Abdulkuddüs Bingöl, insandan, insanın niteliğinden, konuşan ve düşünen bir varlık olmasından, duygu, bilgi ve becerilerinden bahsederek, iletişim ve argümanlarını izah etti. İnsanın zihinsel faaliyetleri doğrultusunda mantık konusunu birtakım örneklerle açıklayan Bingöl, bu kurallara uymanın neticelerine ve mantık dil ilişkisine detaylı bir şekilde değindi.
Prof. Dr. Abdulkuddüs Bingöl, “Bilgi var olanın bilgisidir, süje ile obje arasındaki ilişkiyi dile getirir. İnsan, varlığın bir parçası olduğu için bilginin de konusudur. İnsan hem bilen hem bilinen konumundadır. Varlıkla ilk temas organ yoluyla olmaktadır. Algı kavramı ile bilginin ilk basamağı oluşmuş olur. Varlık ya sezgi ya da akıl yürütme ile ortaya çıkar. İnsan söz konusu olduğunda hayat ortaya çıkar. Doğumdan ölüme kadarki sürecin gerçekleşmesi bilgiye bağlıdır. Dolayısıyla bilgi bizatihi erdemin kendisidir” ifadelerini kullandı.

“Neyi bilebilirim sorusunun cevabını, felsefi, bilimsel, sanatsal birçok açıdan bulabiliriz.” diyen Bingöl, “Mantık, semantik açıdan dili incelemeyi içine aldığı için bilgeye yol gösterici konumdadır. Adsal tanımlar, bu noktada tartışmaları asgariye indirgemekte bir yöntem olarak düşünülebilir" şeklinde konuştu.

Editör

Son Güncelleme: 11.05.2013 17:54
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.