Beyhan: İslam dünyasının halifesiydi

Atatürk Araştırma Merkezi Başkanı Mehmet Ali Beyhan, "Sömürge devletlerinin en büyüğü ve köklüsü İngilizler de 2. Abdülhamid'i sevmiyor ve karşıydı. Sebebi ise sömürge yerleri İslam dünyasının bulunduğu bölgelerdi. 2. Abdülhamid'in İslam birliği politikası vardı. 2. Abdülhamid Han Osmanlı Devleti'nin padişahı değildi, aynı zamanda İslam dünyasının halifesiydi" dedi.

admin
admin
30 Nisan 2019 Salı 08:55
Beyhan: İslam dünyasının halifesiydi

Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Atatürk Araştırma Merkezi Başkanı Mehmet Ali Beyhan, 2. Abdülhamid Han'ın çıkarlarına engel olduğu uluslarca sevilmediğini ifade ederek, "2. Abdülhamid Han sadece Osmanlı Devleti'nin padişahı değildi, aynı zamanda İslam dünyasının halifesiydi." dedi.

Beyhan, Kültür ve Turizm Bakanlığının Palandöken Kayak Merkezi'ndeki bir otelde düzenlediği "Anadolu Tarih ve Kültür Birliği Buluşmaları" programında yaptığı konuşmada, 31 Mart Vakası olarak tarih kitaplarda yerini alan ve Osmanlı'nın son hükümdarı 2. Abdülhamid Han'ın tahtan indirilişinin 110. yılı olduğunu söyledi.

2. Abdülhamid Han'ın 31 Mart Vakası'ndan sonra nisan ayında tahtan indirildiğini anımsatan Beyhan, "2. Abdülhamid Han'a Jön Türkler, İttihat ve Terakki Cemiyeti mensupları karşıydı. 2. Abdülhamid'in varlığı kendileri için engeldi ve bunun için ona karşı çıkıyorlardı. Ermeniler de 2. Abdülhamid'e karşıydı." diye konuştu.

Beyhan, "93 Harbi" olarak 1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı sonrasında hem Ayastefanos Antlaşması hem de Berlin Kongresi ile Erzurum'un içinde bulunduğu 6 vilayet belirlendiğini ve bölgedeki Müslüman nüfus göz ardı edilerek Ermenilere zaman içerisinde muhtariyet ve bağımsızlık verebilecek birtakım ıslahatların arzu edildiğini bildirdi.

Bu ıslahatlara 2. Abdülhamid'in geçit vermediğini işaret eden Beyhan, şöyle devam etti:

"Bu nedenlerden dolayı Ermeniler 2. Abdülhamid'i sevmiyor ve hoşlanmıyordu. Siyonistler de 2. Abdülhamid'e karşıydı. Siyonistler I. Siyonist Kongresi ile Filistin topraklarında Yahudi devleti kurmak istiyordu ve 2. Abdülhamid onlar için ciddi engeldi. Sömürge devletlerinin en büyüğü ve köklüsü İngilizler de 2. Abdülhamid'i sevmiyor ve karşıydı. Sebebi ise sömürge yerleri İslam dünyasının bulunduğu bölgelerdi."

Beyhan, 2. Abdülhamid'in İslam birliği politikası bulunduğuna işaret ederek, "2. Abdülhamid Han sadece Osmanlı Devleti'nin padişahı değildi, aynı zamanda İslam dünyasının halifesiydi. Bu politikalardan İngilizler ciddi anlamda rahatsız oluyorlardı." ifadesini kullandı.

Editör

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.