‘BACASIZ SANAYİ’ 9 AYDA 252 MİLYON GİRDİ SAĞLIYOR

Erzurum Sosyal Araştırmalar Merkezi Derneği üyeleri tarafından yapılan “Atatürk Üniversitesi Gençlik Araştırması”nda üniversite gençliğinin ekonomik durumu, eğitim sorunları, hayata bakış açıları ve sosyal yönleri masaya yatırıldı. Eğitim gönüllüsü gençlerin yaptığı araştırmada, ‘Bacasız sanayi’ olarak adlandırılan Atatürk Üniversitesi öğrencilerinin kentte aylık 28 milyon 20 bin, 9 ayda ise 252 milyon 184 bin lira ekonomik girdi sağladıkları belirlendi.

02 Ocak 2013 Çarşamba 10:30
‘BACASIZ SANAYİ’ 9 AYDA 252 MİLYON GİRDİ SAĞLIYOR


Cengiz DURULAR'ın haberi

Atatürk Üniversitesi’nde okuyan gençlerin yaptığı araştırmada, eğitim kurumunda öğrenim gören öğrencilerin, ekonomik, sosyal, kültürel ve psikolojik analizi yapıldı. Erzurum Sosyal Araştırmalar Merkezi Derneği (ESAM) Başkanı Aydın Perktaş ve Sait Yıldırım ile ESAM üyeleri Samet Bay, Betül Yıldırım, Dilek Okyay, Elif Penmek, Funda Coşkun ve Murat Öztekin tarafından hazırlanan “Atatürk Üniversitesi Gençlik Araştırması” 6 ay sürdü. Eğitim kurumunda okuyan 978 öğrenciye 16 soru yöneltildi. Araştırmada kent ekonomisine büyük katkı sağlayan üniversite öğrencilerinin aylık ve bir öğretim süresi (9 ay) boyunca şehre bıraktıkları ekonomik girdi hesaplandı. Buna göre eğitim kurumunda öğrenim gören 51 bin 813 öğrenci aylık 28 milyon 20 bin 470 lira, 9 ay boyunca da 252 milyon 184 bin 233 lira ekonomik girdi sağlıyor. ESAM Başkanı Aydın Perktaş, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, söz konusu araştırmayla Atatürk Üniversitesi’nde öğrenim gören öğrencilerin ekonomik, sosyal, kültürel ve eğitsel faaliyetlerle ilgili kanaatlerini tespit ettiklerini söyledi. Perktaş, “6 ayda 978 kişiyle görüştük. Araştırmada gençlerin sorunlarını ortaya çıkardık. Gençlerin hayata bakış açılarını araştırdık. Üniversite gençliğinin fotoğrafını çektik. Bir öğrenci kentte aylık ortalama 540.8 lira harcıyor. Barınma, gıda ve giyime öğrenciler daha çok para harcıyor. Bundan yola çıkarak şöyle bir tespiti ortaya koyduk. Atatürk Üniversitesi’nde 51 bin 813 öğrenci var. Aylık ortalama harcama rakamını dikkate alarak 9 ayın tablosunu oluşturduk. Atatürk Üniversitesi’nde okuyan öğrencilerin Erzurum ekonomisine bir öğretim yılı içerisindeki katkısı 252 milyon 184 bin 233 liradır” dedi.
ESAM Başkanı Perktaş ayrıca, araştırmada öğrencilere, “Okulunuzu bitirdikten sonra hangi alanda çalışmayı düşünüyor musunuz” diye bir soru yönelttiklerini, bu soruya erkeklerin yüzde 15.30’unun kendi işim, yüzde 37.50’sinin de kamu sektörü olarak yanıt verdiğini, kadınların da yüzde 50.20’sinin  kamu sektöründe çalışmak istediğini cevapladığını bildirdi.
 
Gençlik gelecekten kaygılı
ESAM Başkan Yardımcısı Sait Yıldırım da, üniversite gençliğinin gelecekten kaygılı olduğunu ve ekonomik problemlerden sürekli yakındıklarını söyledi.
Yıldırım, şöyle devam etti.
“450 bayan ve 528 erkekle görüştük. Gençlerin en önemli sorunu yüzde 17’lik bir oranla ekonomik problemlerdir. Yüzde 15’i gelecek kaygısı yaşıyor. Yüzde 10’unun da psikolojik sorunları var. Yüzde 9 sosyalleşme, yüzde 7.5’in eğitim problemi bulunmaktadır. Gençlere (Sizce üniversitenin en önemli eksikliği nedir?) diye bir soru yönelttik. Yüzde 27 ile sosyal ve kültürel faaliyetlerin yetersizliği yönünde bir cevap aldık. Yüzde 13’ü eğitim kalitesinin yetersizliğinden bahsetti. Erkeklerin sorunu ekonomik problemler, kadınların da gelecek kaygısıdır. Güneydoğu Anadolu ve Marmara bölgelerinden Erzurum’a okumaya gelenler buradan memnun değil, Ege ve Akdeniz’den gelenler daha çok memnunlar.”
 
Güvenlik sorunundan herkes şikayetçi
Yıldırım, eğitim kurumunda ciddi bir güvenlik sorununun bulunduğunu, bu konuyla ilgili öğrencilerin sürekli şikayetçi olduklarını ifade etti. Yıldırım, “9.7’lik bir oranla üniversitelilerin güvenlik sorunu yaşadığını tespit ettik. Üniversiteliler dışarıdan öğrencilerin üniversiteye girmesinden rahatsız olduklarını belirtti. Kimliksiz kişilerin kampüse alınması, üniversiteliler arasında ciddi bir panik oluşturmaktadır. Diğer üniversitelerde fakülteler arasında kimliksiz geçişe izin verilmezken bizim üniversitemizde tam tersine. Hastanenin kampüs içinde olması insanların kontrolden geçmeden kampüse girmelerine olanak tanıyor. Bundan dolayı ‘Hastaneye gidiyorum’ bahanesiyle isteyen herkes Atatürk Üniversitesi’ne girebiliyor. Yurtlarda girişlerde de sıkıntı oluyor. Bu konuyu da araştırmamız sayesinde tespit ettik. Öğrenciler güvenlik için kimlik sorgulamalarının sürekli yapılması kanaatindeler.”
 
“Bayanlar sözlü tacizden şikayetçi”
ESAM Üyesi Betül Yıldırım da, Atatürk Üniversitesi’nde okuyan bayan öğrencilerin özellikle sözlü tacize uğradığını araştırmada kendilerine aktardıklarını kaydetti. Yıldırım, “Atatürk Üniversitesi’nde okuyan öğrenciler güvenlik konusuna dikkat çekiyorlar. Herkesin kendi fakültesinde bulunmasını istiyorlar. Örneğin mühendisliğin öğrencisi kendi fakültesinde okuyanı okul ve kantininde görmek istiyor. Başka bir öğrencinin kendi fakültelerine gelmesini istemiyorlar. Bayanlar sözlü tacize uğradıklarını söylüyorlar. Okullara turnikelerin konulmasını istiyorlar” şeklinde konuştu.
 
Pusula, ulusal gazeteleri geride bıraktı
ESAM tarafından yapılan “Atatürk Üniversitesi Gençlik Araştırması”nda Pusula Gazetesi, en çok okunan gazeteler sıralamasında ulusal gazeteleri geride bıraktı. Doğu’nun ilk bölgesel gazetesi olan Pusula, 24 gazetenin yer aldığı sıralamada 12. oldu. Pusula, 1.6’lık yüzdelik dilimle ülkenin en köklü gazetelerini geride bıraktı.
 
Araştırmanın yöntemi
Anket uygulaması Atatürk Üniversitesi bünyesinde eğitim gören (lisans ve meslek yüksek okulu) öğrencilerinden 1000 görüşmeciyle gerçekleştirilmiştir. 1000 anket içerisinde 978 görüşme geçerli olup, görüşmecilerin %53,40’ı erkeklerden %46,60’ı ise bayan katılımcılara uygulanmıştır.  Örnekleme ise 20 fakültede, fakültelerin öğrenci sayılarıyla orantılı bir şekilde dağıtılmıştır. Fakültelere göre örneklem dağılımı şu şekilde hesaplanmıştır: “K.K.E. Fakültesi: 180, Edebiyat Fakültesi: 140,  
MYO: 122, İ.İ.B. Fakültesi: 106, Mühendislik Fakültesi: 102, İlahiyat Fakültesi: 76,
Fen Fakültesi: 46, Ziraat Fakültesi: 38, İletişim Fakültesi: 34, Tıp Fakültesi: 24, BESYO: 22,
Güzel Sanatlar Fakültesi:18, Sağlık Bilimleri Fakültesi: 18, Turizm Fakültesi: 12,
Hukuk Fakültesi: 12, Diş Hekimliği Fakültesi: 10, Eczacılık Fakültesi: 6, Veterinerlik Fakültesi: 6, Mimarlık ve Tasarım: 4, Su Ürünleri Fakültesi: 2.”



Editör

Son Güncelleme: 02.01.2013 10:54
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Erdem YILDIRIM 2013-01-14 09:44:28

betülcüm başarılarının devamını dilerim