AZİZİYE BELEDİYESİNDEN SEYİDOV’A VEFA

Ecz. Erdal GÜZEL yazıyor...

02 Ekim 2013 Çarşamba 19:52
AZİZİYE BELEDİYESİNDEN SEYİDOV’A VEFA
Halk arasında; “Gözden uzak olan, gönülden de uzak olur” diye bir tabir kullanılır.
Bu sözde ne kadar haklılık payı vardır bilinmez.
Bilindiği gibi Aziziye ilçemiz şehre fazla uzak olmasa da gözden biraz uzaktadır, ama gönlümüzden asla uzak değildir.
Çarşamba günü Aziziye ilçemizde iki parkın açılış töreni vardı.
Park, bahçe gibi yaşam alanlarının halkın istifadesine sunulması, elbette ki yerel yönetimlerin yapması gereken rutin işler arasındadır.
Yeşil alan fakiri olan şehrimizde parkların yapılması ve çocuklara oyun sahaları oluşturulması,şehir adına olumlu gelişmelerdir.
Aziziye Belediyesi’nin hizmete açtığı bu parklarda sevindirici olan, parklara verilen isimlerdi, her iki isimde çok iyi düşünülmüştü.
Yavuz Selim Mahallesi’ndeki parka şehit polisimiz Suat Orak’ın isminin verilmesi son derece isabetliydi.
Dadaşkent’teki parka Seyidov’un isminin verilmesi ise 95 yıl gecikmiş bir vefa duygusunun ifadesi olarak çok anlamlıydı.
Bilindiği gibi Erzurum 1916 yılında Ruslar tarafından işgal edilmiş, bu işgal iki yıl sürmüş, Erzurum insanı o karanlık günlerde çok ıstırap çekmiştir.
İşte bu işgal sırasında Erzurum halkının imdadına Azerbaycan Türkleri koşmuş, tüm dünyaya kardeşlik duygusunun en çarpıcı örneğini sergilemişlerdir.
“Kardeş kömeği” denilen bu yardım eli, inançlı Azeri Türklerinin aralarında kurmuş oldukları Bakü Müslüman Cemiyeti Hayriyesi isimli teşkilat tarafından; Erzurum, Kars, Iğdır, Ardahan, Kağızman ve Batum’a kadar uzanmıştır.
“Düşenin dostu olmazmış” sözüne inat, işgal altına girmiş Erzurumluların imdadına koşan bu cemiyet, ilk etapta yaptığı keşifle Erzurum civarında 16.000 insanın mağduriyetini tespit etmiş, daha sonra Erzurum ve çevresine 62.000 çuval un, buğday, mercimek, bulgur, mısır ile birlikte 13.000 çuval giyecek göndererek, yaraları sarmaya başlamışlardır.
Ortada kalmış sahipsiz çocukları sahiplenen Cemiyet-i Hayriye, ilk iş olarak 250 sahipsiz çocuğu ve 150 kadını kurtarmış, çocukların emniyeti için onları Bakü ve Tiflis’e götürerek emniyetlerini sağlamışlardır.
İşte bu fedakâr insanların başında Seyidov isminde Gence’li, yakışıklı, cesur, çalışkan yüreği inançla dolu, 22 yaşında genç bir milletvekili vardır.
Seyidov ve arkadaşları, morallerini kaybetmiş, ümitsizlik içerisindeki Erzurum halkını uyararak, onlara bu çileli günlerin gelip geçici olduğunu, azimlerini ve dirençlerini kaybetmemeleri gerektiğini kapı kapı dolaşarak anlatmışlar, insanların morallerini yüksek tutmalarını sağlamışlardır.
Tarihi belgeler, Seyidov’un Erzurum çarşılarında gezdiği sırada, bir Ermeni’nin bir Türk’e hakarette bulunduğunu gördüğünde, o Ermeni’nin karşısına dikilip; “Şark’taki Büyük Türkistan, Kafkasya ve Azerbaycan, buradaki Türk kardaşlarına sahiptirler” dediğini yazmaktadır.
31 Aralık 1917 Rus ordusunun çekilmesi ile birlikte, Erzurum’dan çıkmayan Seyidov ve arkadaşları Ermeni çetelerinin hedefi olmuşlar ve Ermeniler tarafından Çamurlu Sokak’ta şehit edilmişlerdir.
Tarihte eşine az rastlanabilinecek bir fedakârlık örneği gösteren ve bu uğurda canlarını veren Seyidov ile arkadaşlarına, ne yazık ki Erzurum’da hak ettikleri bir vefa gösterilmemiştir.
Uzun yıllardan beri Erzurum Kalkınma Vakfı olarak, Seyidov ve arkadaşları için Çamurlu Sokak’ta bir anıt yapılması yönünde ilgililere tekliflerimiz olmuş, bu konuyu her fırsatta dile getirmiştik.
Neticede bu isteğimiz pek fazla rağbet görmemiş, şehir olarak Seyidov ve arkadaşlarına karşı olan manevi sorumluluğumuzu yerine getirememiştik.
Uzun yıllardan sonra Aziziye Belediyemizin bu konuyu hatırlayıp, en azından bir parka Seyidov’un ismini vermeleri yüreğimize su serpmiş ve bizleri rahatlatmıştır.
Seyidov gibi bir kahramanın isminin yaşatılması konusunda ilk adımı atan Aziziye Belediye Başkanımız Fatih Cengiz’i ve bu kararı alan meclis üyelerini en samimi duygularımızla kutluyoruz.
Kardeş toprağında şehit olan Seyidov ve arkadaşlarına Allah’tan rahmet dilerken, 2015 yılına yetişmek üzere Seyidov ve arkadaşlarına ait bir anıtın yapılmasını, Gence ile Erzurum’un kardeş şehir olarak ilân edilmelerini, ayrıca Erzurum’da bir caddeye Azerbaycan isminin verilmesini ilgililere tekrar hatırlatıyoruz.

Editör

Son Güncelleme: 02.10.2013 23:01
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Zekeriya DENİZ 2013-10-03 10:30:15

başkanım, dadaşkent te yer alan parka seyidov ismi verildiğini öğrenince seyidov'un kim olduğunu merak ettim araştırdım ancak hiç bir bilgiye ulaşamadım.hatta bilinmeyen tanınmayan birisinin ismi neden verilmiş diye içimden geçirdim.tanıtımını yaptığınız için size ve vefa örneği gösteren aziziye belediye başkanımıza teşekkür ediyorum.sağolun iyiki varsınız.