ASİMED’TEN TÜRK DİPLOMAT KEMAL ARIKAN’IN KATİL ZANLISININ SERBEST BIRAKILMASINA TEPKİ

Atatürk Üniversitesi, Asılsız Soykırım İddialarıyla Mücadele Derneği(ASİMED) Başkanı Yrd. Doç. Dr. Savaş Eğilmez, 28 Ocak 1982 tarihinde, Türkiye'nin Los Angeles Başkonsolosu Kemal Arıkan'ı suikast düzenleyerek öldüren Hampig Sasunyan’ın şartlı serbest bırakılmasına tepki gösterdi.

09 Ekim 2013 Çarşamba 08:47
 ASİMED’TEN TÜRK DİPLOMAT KEMAL ARIKAN’IN KATİL ZANLISININ SERBEST BIRAKILMASINA TEPKİ
Eğilmez, bu kapsamda protesto kampanyası başlattıklarını ifade ederek şöyle konuştu:

Hampig Sasunyan veya Harry M. Sassounian, 28 Ocak 1982 tarihinde, Türkiye'nin Los Angeles Başkonsolosu Kemal Arıkan'a karşı suikast düzenleyerek öldüren, JCAG (Sözde Ermeni Soykırımı Adalet Komandoları) ermeni terör örgütünün üyesidir. Olay sonucunda ABD polisinin tutukladığı Sasunyan, 1984'te Kaliforniya mahkemesi tarafından milliyetine göre kasten adam öldürme cinayetinden suçlu bulunarak, müebbet hapis cezasına mahkûm edilmiştir. Sasunyan cezasını çekmek üzere, maksimum güvenlikli bir cezaevi olan San Fransisco yakınlarında bulunan San Quentis hapishanesine kapatıldı. C88440 mahkum numarasını taşıyan Sasunyan’ın hapishane arkadaşları arasında Rober F.Kennedy’i vuran Sirhan Sirhan ve Amerikalı diplomat Durham Stevens’ı öldüren Jang In-Hwan da vardı. Sasunyan, aracıyla kırmızı ışıkta bekleyen Türk diplomat Kemal Arıkan’ı tam 14 kez göğsünden ve kafasından vurarak şehit etmiştir. Bu vahim olay karşısında, Sasunyan’ın babası ulusal haber ajanslarına “Bir Türk öldürüldüğü için çok keyifliyim” diye demeç verdi.

Amerika’daki Ermeni cemiyetleri, Sasunyan’ın savunması içi düzenledikleri kampanya ile 350 bin dolardan fazla para topladılar. Adına geceler düzenleyip, terörist için övgü dolu konuşmalar yaptılar. Ve geçtiğimiz Temmuz ayında yapılan duruşmada, terörist Sasunyan “şartlı tahliye” kararı ile serbest bırakıldı. Şartlı tahliyenin en önemli şartları, mahkumun hapis hayatındaki davranış biçimi ve işlediği suç karşısında hissedeceği derin pişmanlık ve vicdan azabıdır. İlk şartlı tahliye duruşmasında serbest bırakılan Sasunyan, asla vicdan azabı duymamış ve hiç pişman olmamıştır. Öyle ki hislerini kendi ağzıyla, Ermenistan ordu gazetesi Hay Zinvor’da şu şekilde ifade etmiştir; “ Ölene kadar anavatanımın askeriyim. Bana bunu ermeni kanım öğretti. Arıkan öldürmekten dolayı hiçbir pişmanlık yaşamıyorum. Aksine çok mutlu ve gururluyum. İleride de davam adına şiddet kullanmaktan çekinmeyeceğim. Adalete giden yol uzundur. Ve bu yolu kendimi feda ederek, kendimi davama adayarak sabırla geçeceği” Yukarıdaki söylemden de açık bir şekilde görüldüğü üzere, Amerikan mahkemesi, işlediği suçtan dolayı hiç pişman olmayan, aksine yaptığı eylemden dolayı gurur duyan bir teröristi serbest bıraktı. Biz de Atatürk Üniversitesi, Edebiyat Fakültesi, Tarih Bölümü öğrencilerinin desteği ile geniş katılımlı bir protesto kampanyası ile bu yanlı ve haksız şartlı tahliye kararını kınıyoruz. ABD Adalet Bakanı Eric Holder’ a göndermeye başladığımız ve önümüzdeki günlerde binlere ulaşacak e-mail’ler ile Sasunyan’ın asla pişman olmayacağını bir kez daha anlatacağız.”

Editör

Son Güncelleme: 09.10.2013 08:48
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.