Erzurum son günlerde Korona ile gündemde...

Oysaki, bu salgın başladığında ve en pik seviyelerinde iken Erzurum örnek şehirlerden birisiydi. Erzurum, salgında Türkiye'nin en güvenli illeri arasında yer alıyor, sürecin yöneltilmesi konusunda örnek gösteriliyordu.

Ne olduysa şu normalleşme süreci ile oldu.

Dadaşlar, 1 Haziran da başlayan ‘yeni normalleşmeyi’, 'normalleşme' olarak algılayınca işin cılkı çıktı.

Vali Okay Memiş, bizzat kendisi denetim yapıyor. Sokak sokak gezerek, vatandaşları kurallara uymaları konusunda uyarılarda bulunuyor. Önceki gün düzenlenen ‘İl Pandemi Toplantısı’nın ardından da şimdiye kadar Erzurum’da, kurallara uymayan vatandaşlara 3 milyon 750 bin TL civarında ceza uygulandığını açıkladı.

Günlük vaka ve ölüm sayılarında Erzurum’un Türkiye ortalamasının altında olduğunu da belirten Erzurum Valisi Okay Memiş, kamuoyu ile şu bilgileri paylaştı:

“Kurban bayramı, Erzurumspor’un Süper Lig’e yükselmesi ve düğün salonlarının açılması gibi olaylardan sonra vaka artışlarımız oldu. Şunu söylemek istiyorum ki; Erzurum olarak vaka sayısında Türkiye ortalamasının üzerinde değiliz. Kesin rakamları zaten Sağlık Bakanlığı açıklıyor. Günlük vaka sayılarımız nüfusla karşılaştırıldığında, Pinomoli (zatürre) oranında ve günlük ölüm sayılarına bakıldığında hepsi için Türkiye ortalamasının altındayız. Pandemi hastanesi olarak Maraşel Fevzi Çakmak hastanesini ve Şehir Hastanesi’ni belirledik. Bu hastanelerimizdeki yatak sayılarını dikkate aldığımız zaman ise yoğun bakımda yatan hasta sayımız yatak sayısının 5’te 1’i kadar. Şu anda ise şehir hastanesinde sadece bin yatağımız var. Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ndeki çalışmalarımız ocak ayında bitecek ve bin 500 yatağımızı aktif şekilde kullanabileceğiz.”

***

Peki, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın da günlerdir dikkat çektiği Erzurum’da neler oluyor?

Durun o’nu da anlatayım!

Tabi benim anlattıklarım resmi ağızlardan gelen açıklamalar.

Erzurum'da özellikle 8 ilçede vaka artışı gözlemleniyor.

Merkez ilçelerimiz, Yakutiye, Palandöken ve Aziziye 'de salgın kontrol altındaymış!

Ancak, İspir, Aşkale, Horasan, Pasinler, Oltu, Tortum, Hınıs ve Pazaryolu ilçelerinde ise ciddi artış gözlemleniyor.

Salgının başından beri tüm uzmanlar, virüsün 65 yaş üstünü çok etkilediğini söylüyordu.

Son veriler ise kaybettiğimiz genç vatandaşlarımızın da olduğunu gösteriyor.

Öyle ki, 25 yaşında da 45 yaşında da hayatını kaybeden yurttaşlarımız var!

***

Vali Okay Memiş, İl Pandemi Kurulu sonrası tüm şeffaflığı ile açıklamalarda bulundu. Benim o açıklamalarda en çok dikkatimi çeken ise kamu çalışanları hakkında söyledikleriydi.

Bakın Vali Memiş ne diyor:

“Bazen bu durumda çok değişik şeylerle de karşılaşıyoruz. Geliyor birisi pozitif vaka olduğunu söylüyor. Bunların içinde kamu görevlileri de var. Sırf 14 gün karantinada kalıp yatmak için bu durumu kullanıyorlar. Bu vatandaşlarımızı da uyarıyoruz…’’

***

Bu virüs şu anda dünyada ‘Virüs-1, Virüs-2 ve Virüs-3’ şeklinde adlandırılıyor.

Uzmanlar, ülkemizde etkin olanın 'Virüs-1' olduğunu belirtiyor ve bu türün öldürme riskinin ise en düşük olduğunu söylüyorlar. Avrupa’da ise 'Virüs-3 ' bulunduğu için onların ölüm sayıları bize oranla daha yüksek!

Yazının özeti;

Bu işin şakası yok!

Ve bu mücadelede herkes tek başına.

Yani; herkes kendi önlemini alacak, almalı!

Bakın, İçişleri Bakanlığı yeni tedbirler açıkladı. Artık ev hariç, hiçbir alanda maskesiz dolaşmak yasak.

Erzurum, birçok alanda tüm Doğu Anadolu Bölgesi’nin merkezi olduğu gib, sağlık alanında da hizmet almaya gelenler var. Bu sebeple günlük Erzurum'da 2 bin civarında test yapılıyor. Ayrıca bu hafta Süper Lig maçlarıda başlayacak ve Dadaşlar özellikle maç izlemek için kahvehanelere akın edecek.

Bu durum içinde özel tedbirler alınması şart.

Yazının başında da belirttiğimiz gibi bu işin şakası yok!

Hanımlar, Hanımefendiler, Beyler, Beyefendiler...

Lütfen, maske-mesafe ve temizlik kurallarına uyalım!

Unutmayalım ki, bu virüsle mücadelede artık tek başınasınız.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.