Herkesin kendi cevaplaması gereken soru şudur; ahlak yapım neye göre? Peygamberim diye cevap veren olursa; haydi oradan derim!

İnsanın doğuştan getirdiği veya sonradan geliştirdiği tutum ve davranışlar; ahlak! Huy olarak bilinen iyi ve kötü nitelikler; ahlak!

Ahlakın lügat tanımlaması bunlar!

Ahlak durumları diğer durumlar gibi şekle inebilir mi; inebilir! Mesela; ellerini kıyamda gibi tutarak boynu hafif yan ve aşağıya doğru karşımızda duran kişiyi ahlaklı olarak görüp düşünebiliriz. Oysa halk arasında çok güzel sınav soruları vardır; bunlarla ahlakı test ettiniz mi diye? Bu durumlar; seyahate çıkmak, alış veriş yapmak, borç alıp vermek, sır vermek, bir şeyi emanet etmek gibi durumlar zorlu sınav sorularıdır.

Ahlak bir insanda olması gereken üstün karakterler bileşkesi olarak düşünülebilir. Bence güvenilen, referans insanlar ahlaklı insanlardır.

Ahlak konusunda sıkıntılar büyük; halkı gerçek tehdit eden genel ahlak yapısına uymayan kötü nitelikler tedavisiz kaldıkça büyümekte ve ölümcül virüsler gibi yayılabilmektedir.

Aristippos Yunan felsefecisi! Haz ve arzuların zirvesi onun için hayatın amacıdır. Başkasından daha ziyade kendi hazları önem taşır! İşte; toplumun genel değerleri açısından bakıldığında dananın kuyruğu burada kopuyor. Hazzın sınırları başkasının özgürlüğü, başkasının güvenliği ve kişisel haklarının olduğu yere kadardır. Sınırlar çok önemlidir; çizgiyi aşan başkasının hakkına dalmıştır, anlamı taşır!

Meşhur marka köftecisi mallarında domuz etine rastlandığı tespit edilince; vatandaştan özür diledi ve domuz eti değil, domuz yağı kullandığını söyledi!

Para kazanırken haz alınır; paranın aktığı kanal temiz olmalı ki parayı ödeyen de haz alsın! Bu köftecinin de eminim ki bir dini ve dinine ait yerine getirdiği vecibeleri (!)vardır.

Artık gıdada zarar verir düşüncesini, DNA’sıyla oynanmış olup olmadığı, mısır şurubu, MSG tuzunu, hormonlu veya ilaçlı gıdaları çoktan geçtik, alıştık, çaresiz ve sahipsiz kaldık! Ette at ve eşek atına razı olduk; büyük sıkıntı domuz, maymun, kanguru veya çok tırnaklı diğer hayvanlar; kedi, köpek vs!

Medya ne yapıyor? Medya ahlak yapısının ayaklarını budamakla meşgul! Medya temel ahlak kurallarını çiğnedikçe çiğniyor; bunu kapitalizmin kuralları içinde yapıyor; toplumu çığırından çıkaracak işlere imza atıyor.

Ensest ilişkileri büyük bir kesim lanetler, ensest ilişkilere toplum öfkelidir. Bu ahlak yapısından kaynaklanıyor diyemiyorum; çünkü televizyonlarda kardeşin eşine, amca hanımı, iki bacıya tek âşık, beş ayrı evlilik yapmış hala metresi olan sapık gibi bir sürü iğrenç yapıtlar yarışıyorlar! Bu yarışmayı keyifle izleyen namus öğüdü vereceğini düşünen kendi insanımız olmasa televizyon kanalları bu rezillikleri sergileyemezler. Yani bu rezilliğin sebebi reyting rekorlarını bu medyaya kırdıranlar namuslu, ahlaklı(!), mazbut, mutaassıp(!) ailelerimiz!

Gerçekten aklım almıyor; bu mübarek günlerdeki bunca mesajlar, kutsal topraklara, kutsal aylara, kutsal günlere hürmet eden insanlar, kutsal değerlere söz söyletmeyen insanlar, her gün sayısı hızla artan cemaat, tarikat dindarları ahlak hakkında ne düşündüklerinden çok nasıl davranıyorlar, yaşamları hazza mı odaklı?

Herkesin kendi cevaplaması gereken soru şudur; ahlak yapım neye göre? Peygamberim diye cevaplayan olursa o zaman Peygamberin hayatını anlamamış; ıskalamışız demektir!

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.