533 BİLİMSEL VE KÜLTÜREL FAALİYET GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak, “Kamuoyuna duyurduğumuz her projemizi bir bir gerçekleştirmeye devam ediyoruz,” dedi.

21 Haziran 2011 Salı 16:27
533 BİLİMSEL VE KÜLTÜREL FAALİYET GERÇEKLEŞTİRİLDİ
Atatürk Üniversitesi’nde sabah kahvaltısında basınla bir araya gelen Rektör Koçak, 1957 yılında kurulan Üniversitenin Türkiye’nin ve dünyanın sayılı üniversiteleri arasında olduğunu söyledi.
Şu anda 460 profesör, 288 Doçent, 526 Yardımcı Doçent, 89 öğretim görevlisi,, 150 okutman, 58 uzman, 3 bin 457 idari personelin görev yaptığı Atatürk Üniversitesi’nin uzaktan eğitim merkeziyle birlikte toplam 65 bin öğrencisi olduğunu hatırlatan Koçak, “Fakülte sayımız 19. Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksek Okulu ile Beden Eğitimi Spor Yüksek Okulu’nun fakülte olması için yaptığımız başvurular kabul edildi. Yılsonuna doğru bu iki yüksek okulumuzun da fakülte olmasıyla birlikte fakülte sayımız 21’e yükselmiş olacak” dedi.
Atatürk Üniversitesi’nde on dert araştırma merkezi, otuz spor tesisi, bir Teknokent, yedi enstitü, on iki meslek yüksek okulu ve üç yüksek okul bulunduğunu da anlatan Koçak, Üniversite’nin yürüttüğü bilimsel aktivitelerle ilgili de şu bilgileri verdi:
“BAP kapsamında 326 proje 11.178.428 TL ile desteklendi. 2009’a göre rakamsal olarak 2.261.778 TL’lik oransal olarak da yüzde 21 artış sağlandı. Öğretim üyelerimizin 21 TÜBİTAK Projesi 2.442.350 TL destek aldı. Yine 7 adet AB projesiyle toplam 2.160.000 Euro destek elde edildi. Üniversitemiz 2010 yılında toplam 770 yayınla 7. sırada bulunuyor. Bu bilimsel üretkenliğiyle Atatürk Üniversitesi 2010 yılında Dünyanın en iyi 500 üniversitesi arasına girmiştir.”

TEŞVİK VE DESTEKLER
Rektör Koçak bilimsel üretkenliği ve faaliyetleri desteklemeye devam ettiklerini de belirterek, “Geleneksel hale getirdiğimiz bilimsel teşvik ödüllerini bu yıl da dağıttık. 2010 yılında 75 akademisyenimiz kısa süreli olarak yurt dışında görevlendirildi. Bunun dışında 15 öğretim üyemiz de YÖK’ün sağladığı destekten istifade etti. Proje hazırlanma ve takibinde destek verecek olan Proje Ofisi hayata geçirildi. Yurtdışındaki kongre-konferans etkinliklerine katılmak üzere toplam 241 öğretim üyesi desteklenmiştir.

533 BİLİMSEL VE KÜLTÜREL FAALİYET GERÇEKLEŞTİRİLDİ
Bu eğitim-öğretim yılında 533 kongre, bilgi şöleni, konferans, panel, seminer, konser, dinleti, sergi, çalıştay, form ve kutlama gibi bilimsel ve kültürel faaliyetler gerçekleştirildiğini söyleyen Koçak, Üniversite genelindeki alt yapı ve üst yapı çalışmaları hakkında da şu değerlendirmeyi yaptı:
“Araştırma hastanesinin H1-H2-H3 blokları ve tüp bebek ünitesinin büyük onarımı ve güçlendirilmesi tamamlanmak üzere olup acil servis, kan merkezi, günü birlik ünitesi ve idare kısmının onarım ihalesi tamamlandı. Kredi yurtlar ile Ilıca yolu, Karayolları Genel Müdürlüğü ile yapılan protokolle tamamlandı. Asfaltlama ve aydınlatmanın bir kısmı yapıldı. Veteriner fakültesi klinik bilimler inşaatı devam etmektedir. Aydın Doğan Özel İlköğretim Okulu Kapalı Spor Salonu ve Yemekhane binası tamamlanarak hizmete açıldı. Kampus kamera sistemi projesi tamamlandı. 2010 yılı Mart ayında hizmete açtığımız Kültür ve Gösteri merkezi’ne üç yeni salon eklenerek kongre merkezi haline getirildi. Kampus ana arterlerin asfaltlaması yapıldı. Yaz sonunda tamamı asfaltlanacak. Lojman binalarının onarımı büyük ölçüde tamamlandı. Değişik fakülte ve enstitülerde onlarca yeni derslikler yapıldı, eski derslikler büyük ölçüde modernize edildi. Yılsonu itibariyle tamamına yakını bitirilmiş olacak.

E-KAMPUS PROJESİ UYGULAMASI BAŞLATILDI
“E-Kampüs projesi kapsamında elektronik kimlik kartı projesini de hayata geçirdik” diyen rektör Koçak, şöyle devam etti: “Rektörlüğe bağlı birimlerin tamamı, fakültelerin ise bir kısmı kompak arşiv sistemlerine kavuşturuldu. 600 bilgisayar satın alınarak birimlerin bilgisayar ihtiyacı giderildi. Morfoloji binaları ve Açıköğretim Fakültesi için tahsis edilen binaların onarımı yıl içerisinde tamamlanacak. 6 adet açık ve kapalı spor sahasının yapımı lojman bölümünün arka kısmında tamamlanmak üzere,” diye konuştu.

YENİ YATIRIMLARA BAŞLANIYOR
“Hukuk Fakültesi binasının ihalesi yapıldı. Temel atılması için yasal süreyi bekliyoruz” diyen Rektör Koçak, bu yıl gerçekleştirilecek yatırımlarla ilgili ise şu bilgileri verdi: “Halıcılık Uygulama Merkezinin bulunduğu bina yıkılarak, hayırsever bir işadamı desteğiyle modern bir yurt binası ve modern bir halıcılık merkezi inşaatı başlatıldı. Oltu yer bilimleri fakültesi binasının ihalesi yapıldı. Temel atılması için yasal süre bekleniyor. Merkezi Araştırma Laboratuarı ihalesi yapıldı. Temel atılması için yasal süre bekleniyor.

İBRAHİM HAKKİ GÖZLEMEVİ
Türkiye’nin ve dünyanın sayılı gözlemevlerinden birini de Atatürk Üniversitesi’nin gerçekleştirme sürecini yaşadığını anlatan Rektör Koçak, konuyla ilgili şu değerlendirmeyi yaptı:
“Atatürk Üniversitesi öncülüğünde, Erzurum Valiliği ile yerli ve yabancı 33 Üniversite ve 7 Gözlemevi’nce desteklenen, astronomi ve uzay bilimleri alanında uluslararası gözlemlerin ve araştırmaların yapılabileceği, Türkiye’nin ve bölgesinin en büyük teleskopuna (~4 m sınıfı) sahip olacak uluslararası bir gözlemevi kurulmasını amaçlıyoruz. Bu projemiz, DPT tarafından 2011 - Ocak ayında Etüt Proje olarak kabul edildi. 2011 - Mayıs ayında birkaç güncelleme yapılarak, projenin esas proje statüsüne dönüşmesi için DPT’ye tekrar sunuldu. 60 milyon TL maliyetli gözlemevinin 5 yılda tamamlanmasını planlıyoruz. İnşallah adını da İbrahim Hakkı Gözlemevi koyacağız.”

YENİ FAKÜLTELER YENİ YÜKSEKOKULLAR
Bu dönemde, Açıköğretim Fakültesi, Su Ürünleri Fakültesi, Turizm Fakültesi ve Adalet Meslek Yüksekokulu ile Toplumsal Araştırmalar Merkezi ile Sürekli Eğitim Merkezi’nin kuruluşlarının gerçekleştirildiğini açıklayan Koçak, Üniversite’nin uluslar arası akademik ilişkileri konusunda da açıklamalarda bulundu.
Bu dönemde yaz okulunda değişik ülkelerden 41 öğrencinin misafir edildiğini anlatan Koçak, şunları kaydetti: “Pratik Türkçe Kursu Kış okulunda dünyanın değişik ülkelerinde Türkoloji eğitimi gören 35 öğrenci misafir edildi. Gürcistan Tiflis Devlet Tıp üniversitesi öğrencileri Tıp fakültesinde staj yapmaya başladılar. Nahcivan’dan 20 öğrenci de yaz boyunca staja alınacaklar. 2010’da Avrupa Birliği Erasmus Programı kapsamında çeşitli Avrupa Birliği ülkelerinden 12 üniversite ile yeni anlaşmalar yaptık. Toplamda 104 Üniversite ile 146 anlaşma yapılmıştır.

ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ’NDE 405 YABANCI ÖĞRENCİ EĞİTİM GÖRÜYOR
2009-2010 akademik yılı toplamında 59 öğrenci, 2010-2011 akademik yılında ise 54 öğrencimiz Erasmus programından yararlandı. 8 öğrenci ise Üniversitemize geldi. 2010 yılı içerisinde Erasmus Ders Verme Hareketliliği programından 9 öğretim üyemiz yararlanmıştır. 12 öğretim üyesi üniversitemize gelerek ders vermişlerdir. 2009-2010 Öğretim yılında Gençlik Programı kapsamında alınan proje devam etmektedir. Yemen, Kazakistan ve İran ile akademik işbirliği sağlanmıştır. Yabancı statüsünde Güzel Sanatlar, Fen, Edebiyat, Tıp ve İlahiyat fakültelerinde 23 öğretim üyesi kadrolu olarak istihdam edilmektedir. Halen 5 önlisans, 220 lisans ve 180 lisansüstü olmak üzere toplam 405 yabancı öğrenci eğitim görmektedir."

ATA TEKNOKENT’TE YATIRIMLAR DEVAM EDECEK
Ata Teknokent’e önem verdiklerini de söyleyen Rektör Koçak, “Teknokent ana binası tamamlandı ve tüm borcu ödendi. İptal edilen bazı ünitelerin yapımını da gerçekleştireceğiz. Yeni bir kuruluşumuz olmasına karşın 1.Erzurum Teknolojik Atılım Projeleri Yarışması düzenlenerek, iki kategori ve dört dalda dereceye giren projeler ödüllendirildi. 2010 Ocak ayında 9 olan proje sayısı 62’ye, 16 olan firma sayısı ise 32’ye çıktı” diye konuştu.

AÇIK ÖĞRETİM FAKÜLTESİ BU YIL ÖĞRENCİ ALACAK
“Açıköğretim fakültemiz 6 programıyla eğitime başlıyor ve ilk yılında 20 binin üzerinde öğrenci kaydı hedefliyor” bilgisini veren Koçak, bu konuyla ilgili de şunları anlattı:
“İşletme Lisans bölümüne beş bin, Halkla İlişkiler ve Tanıtım Lisans Bölümüne beş bin, Sosyal Hizmetler Lisans Bölümüne bin, İlahiyat Önlisans Bölümüne beş bin, Çağrı Merkezi Hizmetleri Önlisans bölümüne beş yüz, politam (Ön lisans eğitimi almış polislere yönelik program) bölümüne ise beş bin öğrenci alınacak.”
ESRUC (Avrasya İpekyolu Üniversiteler Konvansiyonu)’nu konusunda Atatürk Üniversitesi’nin öncülük yaptığını ve katılımcı yabancı üniversite sayısının bu yıl daha da arttığını hatırlatan Koçak, konuşmasını şöyle tamamladı:
“Bu yıl ki toplantıya yine Atatürk Üniversitesi ev sahipliği yaptı. 24 ülkeden 93 üniversiteden 141 rektör ya da üst düzey temsilci katıldı. 8 ülkeden 8 temsilciyle ESRUC konsorsiyumunu oluşturduk. Artık önümüzdeki yıllarda somut projeleri hayata geçireceğiz.”

ENDEMİK BİTKİLER KORUNACAK
Bu arda basın mensuplarının Türkiye’den, özellikle Doğu Anadolu Bölgesi’nden yasak yollarla temin edilen ve yurt dışına çıkarılırken yakalanan bazı endemik bitkiler konusunda da açıklamalarda bulunan Rektör Koçak, “Endemik bitkilerin tesbiti ve korunması konusunda biz Üniversite olarak zaten uzun yıllardır çalışıyorduk. Ancak, bu bitkilerin Atatürk Üniversitesi Botanik Bahçesi’nde ve ilgili fakültelerimiz bünyesinde bilimsel çalışmaların konusu haline getirilmesi için bir merkez oluşturacağız,” dedi.
Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hasan Yılmaz ile Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Yıldırım Canbolat konuyla ilgili değerlendirmelerde bulundular.

ERZURUM TEKNİK ÜNİVERSİTESİ’NİN YER SORUNU
Rektör Koçak, yer arayışları devam eden Erzurum Teknik Üniversitesi için Atatürk Üniversitesi Ziraat, Su Ürünleri Fakültesi, Mimarlık ve Tasarım Fakülteleri gibi kuruluşlarının uygulama alanları olan havaalanı yolu üzerindeki arazinin yeni üniversite için düşünülen yerlerin arasında olduğunu hatırlatarak, “Biz buna karşı olduğumuzu ifade ettik. Eğer bu arazi Atatürk Üniversitesi’nin elinden alınırsa, o zaman başta Ziraat Fakültemiz olmak üzere diğer ilgili fakültelerimiz önemli bir uygulama alanlarını kaybetmiş olacaklar. Bu da bilimsel faaliyetleri ciddi manada etkileyecektir” şeklinde konuştu.

Editör

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.