4 ASIRLIK MAKASLARA GÖZÜ GİBİ BAKIYOR

Erzurumlu Müfit ustanın terzi dükkanındaki 4 asırlık makaslar müşterilerin ilgisini çekiyor. Müfit usta, 46 yıllık baba mesleği olan terzicilikte kullandığı makasları şimdi dükkanının en değerli köşesinde sergiliyor.

20 Mart 2012 Salı 10:52
4 ASIRLIK MAKASLARA GÖZÜ GİBİ BAKIYOR
MAHİR İNANÇ haberi...

Yaklaşık 400 yıl önce büyük dedesi Battal İbrahim'in yaptığı ardından dedesi Dursun ve babası Zeki Kırkkılıç'a geçen terzilik mesleğini sürdüren Müfit Kırkkılıç, tam 46yıldır Cumhuriyet Caddesi Gemalmaz Çarşısı'ndaki küçük dükkanında mesleğini sürdürüyor. 4 çocuk babası olan Müfit usta, şimdi de kendi oğullarına bu mesleği öğretiyor.

MAKASLARA GÖZÜ GİBİ BAKIYOR
Müfit usta, 400 yıl önce büyük dedesi Battal İbrahim'in kullandığı makasları gözü gibi bakarak saklıyor.
Dedesi Battal İbrahim'in 400 yıl önce terzilikte kullandığı makasları, kendiside bir müddet kullandıktan sonra dükkanın bir köşesinde sergiliyor. 1966 yılından beri terzicilik yaptığını belirten 55 yaşındaki Müfit Kırkkılıç, terziciliği dedesinden, örücülüğü ise babasından öğrendiğini söyledi.
Kırkkılıç, "Büyük dedelerimden Battal İbrahim'in terzilik yaptığını tespit ettim. Onun oğlu Dursun, onun oğlu Halil dedem bu mesleği ve örücülüğü yapmış. Halil dedemin oğlu babam Zeki Kırkkılıç da uzun süre bu mesleği yaptı ve bana öğretti. Büyük dedemin terzicilik yaparken kullandığı makasları 4 nesildir saklıyorum" dedi.

"ALTIN SANATI BAKIR ETTİLER"
Doğu Anadolu Bölgesi'ne deri tamirciliğini ise ilk kendisinin getirdiğini iddia eden Kırkkılıç, artık dericiliğin giderek yok olmakla birlikte sanatında kıymetinin kalmadığını söyledi. 
Sanatın kıymetini artık kimsenin bilmediğini savunan Müfit usta, "Eskiden sanat için altın bilezik derdiler, gerçekten de öyle idi. Sanat bir insanın kolundaki altın bileziği idi, ama şimdi bu sanatı bakırdan da aşağı ettiler. Artık, kimse sanatın kıymetini bilmiyor."diye konuştu.
55 yaşındaki usta, kendisinden sonra örücülük mesleğinin yok olmasından korkuyor.
 

Editör

Son Güncelleme: 20.03.2012 11:22
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.