3 MİLYON BOMBA TRAFİKTE

TMMOB Erzurum Şube Başkanı Doç.Dr.Bayram Şahin, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Karayolları Düzenleme Genel Müdürlüğü'nün 19.12.2011 tarihli genelgesiyle; araç muayene istasyonlarında 'LPG ve CNG' takılı araçlar için zorunlu olarak istenen 'Gaz Sızdırmamazlık Raporu'nun kaldırmasını eleştirdi.

17 Mart 2012 Cumartesi 13:19
3 MİLYON BOMBA TRAFİKTE
TMMOB Erzurum Temsilcisi Erzurum Şube Başkanı Doç.Dr. Bayram Şahin, LPG'li araçlarda gaz sızdırmazlık raporunun kaldırılması ile birlikte trafikte bulunan 3 milyon 500 bin LPG'li aracın adeta birer bomba olarak dolaştığını savundu. 
Konuyla ilgili bir basın açıklaması yapan TMMOB Temsilcisi Şahin, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Karayolları Düzenleme Genel Müdürlüğü'nün 19.12.2011 tarihli genelgesiyle; araç muayene istasyonlarında 'LPG ve CNG' takılı araçlar için zorunlu olarak istenen 'Gaz Sızdırmamazlık Raporu'nun kaldırmasını eleştirdi. Gaz sızdırmazlık raporunun kaldırılması ile birlikte piyasadaki 3 milyon 500 bin LPG'li aracın artık birer bomba haline geleceğini savunan Şahin, "Bildiğiniz üzere Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, Araçlar İmal, Tadil ve Montajı (AİTM) Yönetmeliği uyarınca araçların muayene istasyonlarında fenni periyodik muayenelere öncesinde istenmesi gereken LPG Gaz Sızdırmamazlık Raporu düzenleme çalışması 1999 yılından beri TMMB Makine Mühendisleri Odası tarafından başarıyla yürütülmekteydi. Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Karayolları Düzenleme Genel Müdürlüğü'nün 19.12.2011 tarihli genelgesiyle; araç muayene istasyonlarında 'LPG ve CNG' takılı araçlar için zorunlu olarak istenen 'Gaz Sızdırmamazlık Raporu'nu kaldırmış, gaz sızdırmazlık raporu bulunmamasını 'ağır kusur'dan 'hafif kusura' düşürmüştür. Bu durum LPG'li araç kullanıcılarının keyfiyetine yol açmış ve 2012 yılı ocak ayı başından itibaren gaz sızdırmamazlık testlerinde ciddi bir düşüş gerçekleşmiştir. Bu yeni uygulama ile 2005 yılından önceki denetimsiz ortama geri düşülmüş, özellikle son 7 yıldır gerçekleştirilen sistemli, disiplinli denetim sayesinde oluşan yaygın güvenirlilik ortadan kalkmaya, halkın can ve mal güvenliği ciddi bir şekilde tehdit edilmektedir. 2000-2005 yılları arasında kontrolsüz ve raporsuz trafiğe çıkan araçların bir çok kazana neden olduğunu ve onlarca insanın yanarak öldüğünü hatırlamakta fayda var. Muayeneye gidecek araçlarda yeniden eski yıllara dönülmesi büyük bir yanlışlıktır, yetkilileri ve vatandaşları duyarlı olmaya davet ediyoruz."dedi.
MMO'na bağlı makine mühendislerinin yaptığı sızdırmamazlık kontrollerinde LPG tankında gaz borularına kadar her parçanın titizlikle incelendiğini ve standartlara uygun olmayan dönüşümlerin düzeltilmesinin sağlandığını da kaydeden Şahin, Ulaştırma bakanlığı tarafından yayınlanan genelge ile LPG'li araçlardan artık 2012 başından itibaren zorunlu evraklar listesinden çıkarılmasının büyük bir tehlikeye ve karmaşaya neden olacağını iddia etti. Şahin, yeni uygulama ile merdiven altı imalatın yolunun yeniden açılacağını ve bir çok aracın patlamaya hazır birer bomba gibi trafikte olacağını da sözlerine ekledi.

LPG'Lİ ARAÇ SAHİPLERİNE ÖNERİLER
Şahin, son olarak ise LPG'li araç sahiplerine de bir takım önerilerde bulundu.
Araç sahiplerinin zorunlu olmamasına rağmen araçlarının periyodik kontrollerini mutlaka yaptırmalarını isteyen Şahin,şu önerilerde bulundu:
“LPG boruları araçların altından geçtiği için çukur ve kasislerden geçerken dikkat etmeliler. Mutlaka periyodik kontroller yapılmalı, yakınlarımızın ve çevremizdekilerin can güvenliğini tehlikeye atmayalım. Gaz doldururken deponun yüzde 80'inden fazlasının doldurulmasına izin vermeyelim. Araç çalışırken koku alınması durumunda hemen bir servise başvurulmalı. Gaz kaçağından şüphelenirseniz kaçağı ateşle değil sabun köpüğü ile kontrol edin.”
Öte yandan, MMO Erzurum Temsilciliği Yeni Yürütme Kurulu da belirlendi. Doç.Dr. Bayram Şahin'in başkanlığında Yiğit Boğaç Nakipoğlu, İsrafil Çelik, Emine Ebru Demirci ve Yusuf Erbay da MMO Erzurum temsilciliği Yürütme Kurulu Üyeliklerine getirildi.

Editör

Son Güncelleme: 17.03.2012 13:33
Anahtar Kelimeler:
3 MİLYON BOMBA TRAFİKTE
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.