135 YILDIR SAHİPSİZ ŞEHİTLER

Aziziye Destanı’nın kahramanları 135 yıldır sahipsiz. Aziziye Tabyası ve çevresinde yer alan 3 ayrı şehitlik mezarlığı ortaya çıktı. ERVAK’ın ilk kez gündeme getirdiği şehitlik mezarlığı 135 yıldır unvan bekliyor.

10 Kasım 2012 Cumartesi 15:05
135 YILDIR SAHİPSİZ ŞEHİTLER
Cengiz DURULAR haberi...

Aziziye Tabyası meraya döndü. Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından koruma altına alınan Aziziye Tabyası bugünlerde büyükbaş havanların otlatıldığı bir alana dönüştürüldü. Definecilerin uğrak mekanı haline gelen yerde 8 aydır çalınan rölyefin yerine yenisi bir türlü yapılmıyor.
Aziziye Tabyası’nda yeni şehitlik mezarlıkları ortaya çıktı. Tarihi mekanın 3 ayrı yerinde bulunan ve 135 yıldır ‘Şehitlik’ unvanını bekleyen tarihi mekanı görüntüleyen Pusula’nın objektifine neler yansımadı ki... Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından koruma altına alınan yer, şimdilerde besicilerin uğrak mekanı haline geldi. Şehadet şerbetini için aziz şehitlerin mezarlarını çiğneyerek otlak araziden yararlanan büyükbaş hayvanların otlatıldığı yerde sahipsizlik diz boyu... Erzurum Kalkınma Vakfı (ERVAK) Başkan Yardımcısı Abdurrahman Zeynal, milli mücadelenin dönüm noktası olan Aziziye Destanı’nın yazıldığı tabyalarda gün yüzüne çıkmamış tarihi gerçekleri açıkladı. 8 Kasım’ı 9 Kasım’a bağlayan geceyle şekillenen Aziziye Destanı’nın tarihi önemini anlatan Zeynal, şöyle konuştu:
“Aziziye Tabyası Türk tarihinde önemli bir yeri temsil ediyor. 135 yıl önce bulunduğumuz yerde ‘93 Harbi’ olarak bilinen 1877-1878 Osmanlı-Rus Harbi’nin sonuçlandı. 8 Kasım’ı 9 Kasım’a bağlayan gece Ermeniler Ruslara kılavuzluk yaparak onları tabyalara soktular. Tabyalarda bulunan yorgun askerlerimiz Ruslar tarafından şehit edildi. Burada savaş esnasında Bahri Bey yaralandı. Yaralı yaralı Erzurum’a haber gönderdi. Bu çağrıyı ilk duyan Ayaz Paşa Camisi’nin müezzini Osman Bedrettin Efendi, sabah ezanında davudi sesiyle Erzurum halkını seslendi. Tabyaların düştüğünü ve herkesin mutlaka tabyalara yetişmesi konusunda uyarıda bulundu. Bu çağrı sonrası sopa ve değeneğini alan insanların genci, yaşlısı ve ninesi Aziziye Tabyası’na geldi. Buradaki makineli tüfekle tabyalara gelen Erzurum ahalisini şehit edildi. Ruslarla burada boğaz boğaza bir mücadele yaşandı. Ordu ve millet olmanın tek örneği burasıdır, Aziziye’dir.”
 
Aziziye Destanı neden kutlanmıyor?
ERVAK Başkan Yardımcısı Zeynal, milli mücadelenin ve Türk halkının çelikleşmiş iradesinin taçlandığı Aziziye Destanı’nın tarih kitaplarında yer almadığını ve bugünün kutlanmadığını ifade etti. Zeynal, “8 Kasım zaferin kazanıldığı gündür. Erzurum, bu büyük zaferi ne okullarında ne de devlet katında kutluyor. Bu da bizim üzüntümüzü ortaya koyuyor. Nene Hatun’u hep anarız ama Nene Hatun’un zafer kazandığı bugünü bir türlü hatırlamayız. Okullarda bugünü anmak lazım. Şehri yöneten insanlarımızın bu zaferi kutlaması lazım. 8 Kasım’ı 9 Kasım’a bağlayan gün burada Rusların şehre girmesi engelleniyor ve Ruslar burada durduruluyor” diye konuştu. “8 Kasım Aziziye Destanı’nın yazıldığı gündür” diyen Zeynal, “Bugünü maalesef kutlayamıyoruz. Yetkililere çağrıda bulunuyoruz. Lütfen bu tarihi günü ve kahraman dedelerimizi anarak bu destana sahip çıkalım. Bunu anmazsak neyi anacağız? Dedelerimizi, ninelerimizi, Nene Hatun’u, Name Kadını, Topal Gülizar’ı, Gül Ahmet’i, Mutan Ağa’yı, Emek Bayraktar’ı ve daha nice Erzurumlu Dadaşları kısacası bugünü anmamız gerekir. Bugüne kadar hiçbir anma etkinliği olmadı. Bu da bizi üzüyor” dedi.
 
Onlara ‘Şehitlik’ unvanı verilmeli
ERVAK Başkan Yardımcısı Emekli Öğretmen Abdurrahman Zeynal, Aziziye Tabyası’nda 3 yeni şehitliğin bulunduğunu, Aziz vatan toprağı için şahadet şerbetini içenlere kimsesiz yaftasının vurulduğunu bildirdi.
Şehitlerin unvan beklediğini belirten Zeynal, şunları söyledi:
“Bu mezarlar Türk basınında ilk kez yer alacak. Burada 93 Harbi’nde yani 135 yıl önce şehadet şerbetini içmiş şehir mezarlıklarına götürülememiş burada kalmış olan şehitlerimizin mezarları bulunmaktadır. Şehitlerimiz burada yatmaktadırlar. 9 Kasım’da kar yağmış. Karların içinde şehitlerimiz defnedilmiş. Kimse gelip burayla ilgilenmemiş. Bulunduğumuz mekan başta olmak üzere 3 ayrı yerde böyle mezarlar var. Diğerleri de bu şekilde. Kendilerinin koruma altına alınacağı, şehitlik anıtı olarak ilan edileceği günü beklemekteler aziz şehitlerimiz burada. Şuana kadar bu mezarlarla ilgili yazılmış hiçbir yayın bulunmamaktadır. 93 Harbi’nin şehitlerinin mezarlarına sahip çıkılmalıdır.”
 


“Tarihi mekanı, mera ve otlak alana çevirdiler”
Zeynal, sahipsiz ve kimsesizliğe terk edilen Aziziye Tabyası’nın bugünlerde meraya dönüştürüldüğünü bildirdi. Milli Parklar tarafından koruma altına alınan yerlerin büyükbaş hayvanların dışkılarıyla rezil bir duruma dönüştüğünü vurgulayan ERVAK Başkan Yardımcısı Zeynal, “Bir bu eksikti. Korumasız mekan şimdi otlatmaya müsait bir alan yani meraya dönüştürüldü. Şehitlerin mezarlarının üzerinde şimdi besili hayvan dışkıları var. Bu kadarına da pes doğrusu. Tarihine sahip çıkmayan bir anlayışla karşı karşıyayız” şeklinde konuştu.
 
8 aydır rölyef yapılmıyor
ERVAK Başkan Yardımcısı Abdurrahman Zeynal, Aziziye Tabyası’nda mart ayında çalınan rölyefin yerine yenisinin bir türlü konmadığını ifade etti. Zeynal, “Mart ayında kimliği belirsiz kişi ya da kişilerce çalınan rölyefin yeri şimdilerde çirkin bir görüntüyü andırıyor. Yetkililer, 8 aydır yeni bir rölyef yapamadı. Bu utanç verici bir durumdur. Yerli ve yabancı turistler tarihi mekanı gezmeye geldiğinde demir telleri görüyor tarihi anıtta. Allah rızası için bu şehitler diyarına sahip çıkalım. Bir rölyef yapmak bu kadar mı zor. Artık demir telleri görmek istemiyoruz. Yetkilileri göreve çağırıyoruz” diye konuştu.

Editör

Son Güncelleme: 10.11.2012 15:22
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.