Sultan Abdülaziz, Sultan Abdülmecit  ve Sultan Abdulhamit döneminde Osmanlı Devleti; Rus yayılmacılığına karşı doğuda özellikle Erzurum'da  kışla ve tabya yaparak tedbir almaya çalışmıştır.
"Firdevsoğlu Kışlası" da bu tedbirler doğrultusunda 1865 yılında yapılmaya başlanmış 1875 yılında bitirilmiş olup adını da arsayı bağışlayan ailenin adını alarak "Firdevsoğlu kışlası" denilmiştir.
93 harbinde Gazi Ahmet Muhtar Paşa karargah olarak kullanmış, tarih içinde "Süvari Kışlası", "Topçu Kışlası", Gazi Ahmet Muhtar Paşayla birlikte "İş Ocağı" adı altında görev yapmış, kurtuluş savaşı yıllarında "tüfekçi ve kamacı" ustaları Ruslardan kalan  tezgahları burada faaliyete sokmuşlardır.
1920'lerde Kazım Karabekir burada bir çıraklık okulu açarak onlarca yetim çocuğun yetişerek usta olmalarına zemin hazırlamış, 1924 yılında İş Ocağı  "Esliha Tamirhanesi" adını alarak 1938 yılına kadar faaliyetini sürdürmüş, bu yıldan itibaren "Silah Fabrikası" haline getirilmiş, bünyesinde  "Çıraklık Mektebi" açılarak 1943 yılına kadar talebe yetiştirmiştir.
1950 yılında fabrikanın adı  "Ağır Bakım Tamir Fabrikasını" olarak değiştirilmiş, 1956 yılında bünyesinde çıraklık okulu tekrar faaliyete geçirilerek yeniden çekirdekten usta yetiştirilmeye başlanmış, 1963 yılına kadar bu okul devam etmiş sonra Sanat Okuluna talebeler nakledilmiştir. Bu arada fabrika "1021'inci Ordu Donatım Ağır Bakım Tamir Fabrikası" adını almış, çatısı da  bu yıllarda kiremitli hale getirilmiştir.
1972 yılında tekrar isim değiştirerek "1021 Ağır Bakım Fabrikası" adını almış, 1980'lerden sonra Dadaş Köydeki yeni yerlerine nakledilmiş Erzurum Belediyesi de günümüze kadar kışlayı farklı amaçlarda kullanmıştır.
Böyle bir tarihe sahip kışla; tarihe tanıklık etmiş, Gazi Ahmet Muhtar Paşaya karargahlık yapmış, 1918 yılında Müslüman halkın "Ermeniler tarafından nasıl katledildiğini görmüş", 1920'lede yetim çocuklara ev sahipliği yapmış, ayrıca  Erzurum kültür,sana,müzik,tiyatro,bar ve diğer alanlarda kıymetli insanların yetişmesine sebep olmuş  neticede  şehir kültürüne damgasını vurmuş güzel bir yerdir.
2014 yılında tarihe tanıklık eden bu tarihi kışla yeniden asli görevine dönmek için "Erzurum Polis Meslek Yüksek Okulunun" gelmesini, kapılarını açacak öğrencileri dört gözle  beklemektedir.
Şehrin doğu-batı aksında  sosyal dengeleri sağlayacak olan bu girişimin en kısa zamanda tamamlanmasını, ilgililerin  bu konuda çaba sarf etmelerini bekliyoruz.
Mahallebaşında bulunan bu tarihi kışla aynı zamanda 1990'lardan sonra göç neticesinde bozulan sosyo-kültürel dengeleri düzelteceğinden ayrıca önem arz etmektedir.
149 yılık "Tarihi Firdevsoğlu" kışlası böylece kurtulacak , Erzurum kültürüne ve ülke polis teşkilatına tarihte olduğu gibi kıymetli evlatlar kazandıracak olan  bu hayırlı girişimin faydalı olacağını umut etmekteyiz.
Başta;  sayın İçişleri Bakanımız Efkan Ala olmak üzere  Milletvekillerimiz, Valimiz, Belediye Başkanımız, Emniyet Müdürümüz, Sivil toplum kuruluşları el ele, gönül gönüle vererek bu işin olması için çalışmalıdır.
Şimdiden emeği geçenlere teşekkür ederim.
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
irfan 2022-09-14 14:52:16

Bahsi geçen firdevs oğlu kışlası mirascılarından biriyim ve hukiki olarak mirascısı olduğumuz arazi üzerinde sadece askeriye kullanması için büyük anne annem vakf etmiş bulunmaktadır.
irfan sibirlioğlu.05332060991