Son bir aydır dolarla yatıp altınla kalkıyoruz. Döviz kurlarındaki hareketlenmeden dolayı hepimiz ekonomi uzmanı oluverdik bu aralar. Ama bir gerçek var ki, zengin bir ülkeyiz vesselam. Ülkemizin sadece yastık altındaki tasarruf miktarı, 1 milyar 439 milyon 323 bin 774 nüfuslu Hindistan’ı dörde katlıyor. Bankalardaki hesapların yüzde 67’si döviz ve tutarı da 162 milyar dolar. Başka bir ifadeyle her on liralık tasarrufun neredeyse yedi lirası dövizde duruyor. Aksaray, Nevşehir ve Yozgat en fazla döviz birikimi olan iller. Altın seven iller ise Muğla, Tekirdağ ve Yalova. Altın listede Erzurum 38. sırada.

Bireylerin bankalarda açtıkları yabancı para cinsinden olan hesaplarına döviz tevdiat hesabı (DTH) deniliyor. BDDK verilerine göre; Aksaray, Nevşehir, Yozgat, Kayseri, Kütahya, Kırşehir, Karaman, Bayburt, İstanbul ve Bingöl dövize en çok güvenen iller. Kur dalgalanmalarında en çok döviz bozduran kentler ise; Elazığ, Hakkâri, Batman, Çankırı, Kırıkkale, Giresun, Erzincan, Kars, Diyarbakır ve Erzurum. İniş ve çıkışlarda Altın mevduatını her zaman artırmayı başaran şehirler ise Aksaray, Rize ve Trabzon.

Kur hareketlerinde orta Anadolu ile kıyı bölgelerde dövize hücum edilirken, Erzurum’un içerisinde bulunduğu doğu Anadolu bölgesinde çözülmeler gerçekleşiyor. Kişi başına düşen tasarruf amaçlı döviz hesaplarının en yüksek olduğu şehirler ise; İstanbul, Ankara, Karabük, Kastamonu, Kocaeli, Gaziantep, Antalya, Bursa, İzmir ve Denizli. Bu alanda en düşük olan iller ise; Ardahan, Muş, Bitlis, Ağrı, Gümüşhane, Van, Bayburt, Siirt ve Kars. Altın hareketlerinde de 78 il de çözülme yaşanıyor.

Ülkemizde ‘’Yastık altı’’ diye tabir edilen tasarruf miktarı 280 milyar dolar yani 5 bin ton altın. Merkez bankası verilerine göre; sadece 20 Aralık 2021 tarihindeki kur dalgalanmasında bir gecede 1 milyar dolarlık döviz bozduruldu. Bu ara çok fazla para basarak hızla çöküşe giden ABD’nin dolarının peşinden koşanlar kendilerini modern köle yaparken, ülkeyi de yıkıma uğratıyorlar bilesiniz.

Unutulmamalıdır ki vatanseverlik; ulusal parayı ve pazarı korumaktan geçer.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Osman Akıncı 2021-12-26 00:48:12

Desene para bizi bozmuş