Hani bilirsiniz, birisiyle sohbet ederken, çeşitli konulardan bahseder, bir süre sonra da asıl konuşmak istediğimiz konuya dönmek için 'Evet, gelelim sadede' deriz. Uzun bir seçim yarışının ardından ülkemiz insanları  7 Haziran pazar günü sandık başına geldi ve mevcut yönetimin karnesini verdi. Ne yazık ki, hiçbir siyasi parti geçer not alamadı. Sonuçta, ne muhalefetten bir parti ne de iktidar partisi tekrar işbaşına gelmeyi başaramadı. Seçmen, yönetimde görmek istediği partileri belirledi ancak, tek başına kimseye müsade etmedi. Şimdi sadede gelme zamanı...   
Türkiye bir seçim yarışını daha geride bıraktı. Kim kazandı kim kaybetti pek belli değil ama beklendiği gibi sandıktan Adalet ve Kalkınma Partisi birinci parti olarak çıktı. Cumhuriyet Halk Partisi ve Milliyetçi Hareket Partisi seçmeni hayal kırıklığına uğratan iki parti oldu. Seçimlerde en büyük patlamayı Halkların Demokratik Partisi yaptı. Öyle ki, olmaz denilen yerlerden HDP vekil çıkarmayı başardı. Bu iller arasında herhalde en büyük sürpriz de Erzurum oldu. Çünkü, milliyetçi muhafazakar özelliğiyle bilinen Erzurum'un artık HDP'li bir vekili oldu. Önceki yazılarımda Erzurum'da güney ilçelerde verilecek oyların seçim sonucunu belirleyeceğini aktarmıştım. 2014 yerel seçimlerinde HDP bu işareti vermiş ve dört ilçe belediyesinde koltuğun sahibi olmuştu. Sonuç itibariyle sandıktan koalisyon çıktı. 
Büyük ihtimalle şu günlerde her parti kendi içerisinde bu başarı yada başarısızlığın sebeplerini irdeliyordur.Erzurum'da genel seçimler sonucunda AKP 4, MHP 1, HDP 1 vekil çıkardı. AKP 6-0 ya da 6-1 için bilenirken, MHP en az 2-3 vekille meclise gideceğini düşünüyordu. Olmadı hatta çok farklı bir tablo oluştu. HDP şehirde bir ilki başararak AKP'den bir vekil almayı başardı. Kimse kusura bakmasın ama AKP, 'Nasıl olsa Erzurum' garanti anlayışıyla oylarını kaptırdı. Daha önce  'Ampül çatladı, Top patladı' başlığıyla dile getirdiğim yazımda bunu anlatmak istemiştim. Fakat bir çok kesim konuyu farklı noktalara çekmiş, hatta bir çok kişi bana gönül koymuştu. İşin özü Erzurum, geride kalan beş yıllık süreçte ne yazık ki doğru düzgün hizmet alamadı. Seçim sonuçları işte bunun ıspatı oldu.
MHP, Oktay Öztürk yerine Prof. Dr. Kamil Aydın'ı meclise göndererek mevcut vekil sayısını korudu. Ancak Erzurum MHP'den daha fazlasını bekliyordu. HDP, ise 'Biz geliyoruz' diye bağıra bağıra bir vekil çıkarmayı başardı. Daha önce dediğim gibi yerel seçimler bu vekilin geleceğinin sinyallerini vermişti. Ve gelinen noktada HDP'li hükümet formülleri konuşulur hale geldi. HDP zaten meclisteydi ancak bu kadar güçlü olacağını kimse beklemiyordu. Kısacası AKP, sandıktan birinci parti olarak çıksa da bu seçimlerin kazananı ve en başarılı partisi HDP oldu. Terör örgütüyle uzantısı olan bu parti hükümete ortak olursa ona da kimse şaşırmasın. 
Erzurum sürekli olarak göç verdiği sürece ve bu göç sorununa önlem alınmadığı sürece siyasi arena da Erzurum, önümüzdeki senelerde  HDP'nin kalelerinden biri olamaya devam edecek. Çünkü Erzurum, sürekli olarak göç veriyor, dadaş dediğimiz has Erzurumlular bu kenti terk ettiği sürece bu sahne genişleyerek, çoğalacak. Has Erzurumlu doğduğu yerde doymadığı sürece bu son kaçınılmaz olacak.Yeni seçilen vekiller ve yerel yöneticiler bu tabloyu çok iyi okumalı ve ona göre hareket etmeleri gerekecek. Özellikle AKP ve MHP bu konuda elini taşın altına koymalı ve istihdam konusunda azami gayret göstermek zorunda. Aksi halde sonraki senelerde bu kadar şansları bile olmayacak. 
Öncelik Erzurum, olmadığı sürece dadaşlar diyarı terör örgütünün uzantısı olan HDP'nin güçlü kalelerinden biri olacak. Hesap ortada. Karar siyasilerin.
Unutmamak gerekir ki, Erzurum'u kaybetmek demek, Anadoluyu kaybetmektir.  
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Osman özataman 2015-06-17 19:39:34

erzurum kimin umurundaki reis