Bildiğiniz üzere ülkemizde 7 Haziran Pazar günü Genel seçimler yapılacak. Adaylar sahada parti Genel başkanları da miting meydanlarında seçmenle bir araya gelerek, sandıkta kendilerine yetki vermelerini istiyor.  Seçimlere artık sayılı günler kaldı. Seçmenlerin bir kısmı elinde bulundurduğu mührü hangi partiden yana kullanacağına karar vermişken diğer kısımda kalanlarda halen daha kararını vermedi. Adayları, genel başkanları dinliyor, 7 Haziran sabahı sandık başında kararını verecek ve ülkenin yönetiminde kimi görmek istiyorsa oyunu ona verecek.
Erzurum, her zaman siyasete yön veren bir kent olmuştur. Erzurumlu genellikle adaydan çok genel başkanlara oy verir. Bu genel seçimde de yerel seçimde de pek değişmez. Ancak bu seçimlerde gördüğüm kadarıyla Erzurumlular bu seçimde bu geleneği bozacak ve adaylara oy verecek. Erzurum’da seçim büyük bir ihtimalle iki, bilemediniz üç parti arasında geçecek. Bunlar iktidarda bulunan Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP), Milliyetçi Hareket Partisi  (MHP )ve kuvvetle muhtemel ki, Halkların Demokratik Partisi  (HDP ) arasında geçecek.  Kim kazanacak, kim kaybedecek bunu şimdiden söylemek imkansız.  Çeşitli tahminler var elbet. Ancak bunlar şimdilik sadece tahmin. En kesin sonuçları seçmen 7 Haziran’da sandıkta belirleyecek.
E
vet, bu seçim farklı olacak. Bana öyle geliyor ki, bu seçimlerde adaylar, partilerin önünde. Yani adaylar kazanırsa, partiler kazanacak. Çünkü, bu seçimlerde özellikle AKP ve MHP’nin adaylarının büyük bir kısmı seçmenden karşılık buluyor.  Özellikle Adalet ve Kalkınma Partisinden listenin başında yer alan eski İçişleri Bakanı Efkan Ala ve listenin dördüncü sırasında yer alan İbrahim Aydemir, Milliyetçi Hareket Partisinden de liste birde yer alan Prof. Dr. Kamil Aydın ile ikinci sırada yer alan işadamı Ertürk Çimen diğer adaylara göre seçmenden büyük bir karşılık ve ilgi görüyor. 
İktidar Partisi adayları, daha çok istikrardan, büyümeden ve yaptıklarımız yapacaklarımızın teminatı anlayışından dem vururken, Milliyetçi Hareket Partisinin Erzurum adayları da işsizlikten, bölünmeden ve ülkeyi bekleyen büyük tehlikelerden dem vuruyorlar. Zaten HDP’nin niyetinin ne olduğunu söylemeye gerek yok. Onlar için mecliste güçlü bir şekilde olmak yeterli. Zaten adaylarını da doğru dürüst kimse tanımıyor bile.
Başta dediğimiz gibi yarış iki parti arasında geçecek gibi görünüyor. Diğer  partiler ise oylarını artırabilirseler bir daha ki seçime kadar bununla avunacaklar.  Seçimlerin galibini yine Erzurum’da kullanılacak oylar belirleyecek. Çünkü, Erzurum seçimlerde her zaman ülkenin özeti oldu. Erzurum’da sandıktan çıkacak olan parti Türkiye genelini yansıtacak.
Sözün özü, Erzurum’da bu seçimler Efkan Ala, İbrahim Aydemir, Kamil Aydın ve Ertürk Çimen arasında geçecek. Zaten en yaygın tahminde bu isimlerin mecliste olacağı yönünde. Adalet ve Kalkınma Partisi 4 vekil, Milliyetçi Hareket Partisi 2 vekil çıkaracak. Güney ilçelerde kullanılacak oylar ise, Erzurum’da seçimlerin sürprizini belirleyecek.  
2014 yerel seçimlerinde Erzurum’da bir ilki başaran ve şehirde dört ilçe belediyesini kazanan HDP, genel seçimlerde de Erzurum’da seçimlerin yönünü belirleyecek.
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.