Aracı olup da, yolu sanayiye düşmemiş olanlar yoktur heralde. Mutlaka vardır ve hele de Erzurum’daysanız, bu işin adı bildiğiniz çiledir.

Başımıza geldi, ondan biliyoruz.

Bir dostumuza ait aracın küçük bir sıkıntısı vardı; sanayiye giderken bizler de eşlik ettik kendisine.

Mesele şu; arka cam rezistansını çalıştıran anahtarda bir temas sorunu var, onu giderecek sadece…

Ama gelin görün ki; gitmediğimiz elektrikçi, kapısını çalmadığımız yedek parçacı kalmadı. O da, anahtara bakan her ustanın; “bu ölmüş, değişmesi lazım” dediği içindi.

Az gittik, uz gittik, dere-tepe düz gittik, parçayı bulamadık vesselam!

Sonra bir parçacı bizi bir elektrik ustasına yönlendirdi; ona gittik, anahtarı gösterdik, “bunun değişmesi gerekiyormuş” öyle söylediler, dedik. Usta eline aldı anahtarı ve elindeki tornavidayla ufacık bir dokunuşta bulundu anahtara, sonra yerine taktı, gördük ki işlem tamam!

İyi de, hani bu parça ölmüştü diye sorunca kendi kendimize, çok okkalı bir cevap verdi o elektrik ustası, dedi ki: “Parça ölmemiş gardaş, sanayide usta kalmamış!”

Hakikaten de öyle…

Sanayiye yolu düşen her araç sahibi bilir ki; mutlaka satın alması gereken bir parça olacak.

Çok örneğini gördük bunun; gitmiş bir başka tanıdığımız sanayiye, aracının triger kayışının değişmesi lazım, demişler. Gitmiş adam yeni set almış, getirip ustaya vermiş, değiştirmiş. Eski triger kayışıyla yenisini bir karşılaştırmış; neredeyse birbirinin aynı… Yani ne bir aşınma, ne bir hırpalanma!

Sormuş ustaya, demiş ki; heralde pek de ihtiyaç yokmuş yeni triger kayışına, diye. Usta cevabı yapıştırmış: “değiştirdin de zarar mı ettin, yine senin arabana taktık yani”

Adamlar gerçekten de usta!

Ama işlerinde değil, laf yarıştırmakta usta.

Hepsi için geçerli değildir belki ama maelesef Erzurum’da sanayide her 10 ustadan 3 usta ya çıkar ya çıkmaz. Geriye kalan 7 ustaya da usta denilmez zaten; onlardan olsa olsa montajcı olur, o kadar.

Aracı olanlara tavsiyemiz, sanayiye gitmeden önce eşten-dosttan mutlaka tavsiye alsınlar; kim usta, kim montajcı, kim makyajcı diye…

Aksi halde ayağınız sanayiden geri gelmez, ona göre!

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.