Erzurum Valiliği ve Erzurum Tümsiad ortaklığıyla ilki düzenlenen ve 4 Nisan’da başlayan Erzurum Kitap Fuarı’nın, Erzurum’a bir canlılık ve heyecan getirdiğini düşünüyorum. Bu heyecanı, bizatihi içinde bulunarak yaşadım. 
Aralarında Dergâh, Ötüken gibi çok tanınmışlarının da bulunduğu özel yayınevlerinin yanı sıra Türk Dil Kurumu, Türk Tarih Kurumu, Atatürk Kültür Merkezi gibi kamu yayınevlerinin de katıldığı fuar, Erzurum’da ilk defa bu kadar çeşit kitabın buluşmasını da sağladı. İki büyük mekânda açılan fuar, yayınevlerinin Erzurum’daki okuyucuyla da ilk kez bir araya gelmesine vesile oldu. Hatta diyebiliriz ki belki de bazı kitaplar Erzurum’a ilk kez uğramış oldular.
Erzurumluların kitaba ne kadar ilgisinin bulunduğunu pek bilmiyordum ama kanaatimin pek de olumlu olmadığını itiraf etmeliyim. Hafta sonunda iki gün belli saatler arasında fuar alanı içerisinde gözlem yapma fırsatı bulduğum için hemşehrilerimin kitaba olan alakasını da bu şekilde tespit etme fırsatı buldum.
Erzurum bir üniversite şehri olmasına rağmen kitapevlerinin sayısı oldukça sınırlıdır. Benim çocukluk ve gençlik yıllarım olan 1960’lı ve 1970’li yıllarda Erzurum’da on, on beş kitapevi vardı. Şimdilerde şehrimizde toplam beş, bilemediniz altı kitapevi var. Birkaç tane de ikinci el kitap satanları düşündüğümüzde sayı onu ancak buluyor.
Bu bakımdan fuar ayrı bir önem arz ediyordu. Erzurumlunun yeniden kitapla dost olmasını sağladı. Bazı yayınevlerinin sahipleriyle iki gün boyunca yaptığım sohbetlerde, onların da bu ilgiden çok memnun olduklarını ve böyle bir ilgi beklemediklerini, hatta zarar edebiliriz endişesi bile taşıdıklarını öğrendim. Fakat beklenenin çok üstünde olan ilgiyle tüm yayıncıların yüzleri, daha ilk günden itibaren gülmeye başladı.
Gelelim benim fuarla nasıl bir ilgim olduğuna: Ben fuara, Dergâh Yayınevi’nden çıkan ilk kitabım “İbni Sina-Descartes/Metafizik Bir Karşılaştırma” ve 2013 yılı ramazan ayının son günlerinde çıkan “Erzurum’da Ramazan” isimli kitaplarımı imzalamak üzere davet edilmiştim. Dergâh Yayınevi’nin standında Cumartesi ve Pazar günleri saat 14.00-17.00 saatleri arasında kitaplarımı imzaladım. Aynı zamanda Arısanat Yayınevi’nden çıkan son kitabım Türk Düşünce Tarihi, Aşk’la, İlkçağ Felsefesi Tarihi ve Yeniçağ Felsefesi Tarihi kitaplarımı da orada imzaladım. (Felsefe Tarihi kitaplarım, Ortak yazarlıdır.)
Benimle birlikte TRT Erzurum Radyosu prodüktörü değerli dostum İsmail Bingöl de fuardan bir hafta önce yine Dergâh Yayınları arasında çıkan “Ey Kelime… Ey Ses” ve “Atalar Mirası Gönül Yarası Türküler” isimli iki deneme kitabını imzaladı. İlk kez görücüye çıkan bu iki kitap ve benim kitaplarım, okuyuculardan çok büyük bir ilgi gördüler. İki gün boyunca belirttiğim saatler arasında kitaplarımızı imzaladık ve tatlı bir yorgunluk yaşadık.
İmzalama sırasında uzun zamandır görmediğimiz dostlarımızı görme fırsatı yakaladığımız gibi pek çok yeni dost edindik. Çocuklarıyla, torunlarıyla, eşleriyle birlikte fuara gelenler, beni ve İsmail Bingöl’ü çok mutlu etti. Birinci gün imza süresince yanımızdan ayrılmayan Doç. Dr. Ali Kurt ağabeyimiz, ikinci gün eşi, kızı, oğlu, torunu ve damadıyla birlikte gelip kitap imzalattı. Böyle nice çocukları ve torunlarıyla gelen dostlarımıza teşekkür ediyoruz. Bu, “ağaç yaşken eğilir” atasözümüzün ne kadar önemli olduğunu göstermesi açısından önemli. Küçük yaşta kitabı sevmeye başlayanlar, ilerde de mutlaka okurlar. Günümüzde TV, bilgisayar-internet ve telefonlardan dolayı kitap okunmadığını düşünüyordum. Ancak belli ki fuarla birlikte Erzurum’da kitap okuma oranlarında artış olacak.
Dergâh Yayınevi sahibi Asım Erverdi, beklediklerinin üstündeki ilgiden çok memnun olduğunu belirtti. Getirdikleri kitapların tükenmek üzere olduğunu ifade eden Erverdi, İstanbul’dan derhal kitap getirteceklerini söyledi. Yine Erzurum’daki Göze Kitabevi sahibi ve Dergâh Yayınlarının Erzurum’daki temsilcisi konumundaki Muammer Çelik de umduklarının çok üstünde bir ilgi ve taleple karşılaşmış olmaktan memnun olduklarını ifade etti.
Önümüzdeki hafta sonu yine Cumartesi ve Pazar günü kitaplarımızı imzalamaya devam edeceğiz. Ben, 12 Nisan 2014 günü saat 12.00-14.00 saatleri arasında Ötüken Yayınları arasında 2011 yılında çıkan ve 2013 yılında 2. Baskısı yapılan “Bir İnanç ve Kültür Terkipçisi YAHYA KEMAL” isimli kitabımı, Ötüken Yayınevi standında imzalayacağım. Dergâh ve Arısanat’tan çıkan kitaplarımı ise aynı gün saat 14.00-16.00 saatleri arasında imzalayacağım. Aynı saatte İsmail Bingöl de yine kendi kitaplarını imzalayacak. Talep olduğu takdirde Pazar günü de imzalamaya devam edeceğiz.
Bu arada birçok dost ve arkadaşlarımızı henüz fuar alanında görememiş olmaktan dolayı da üzüldüğümü ifade etmek isterim.
Fuarın açılışında öncülük eden ve gerçekleşmesini sağlayan Erzurum Valisi Sayın Ahmet Altıparmak ve Erzurum Tümsiad Başkanı Cafer Burucu’ya buradan teşekkür etmek istiyorum. Cafer Bey’e ayrıca imza saatleri sırasında sık sık yanımıza uğrayıp verdiği destekten dolayı da teşekkür ederim. Diğer taraftan Er-Vak Başkanı Erdal Güzel, yardımcısı Abdurrahman Zeynel, Er-Vak sekreteri Prof. Dr. Erol Kürkçüoğlu, Türkiye Yazarlar Birliği Erzurum Şube Başkanı Hanifi İspirli, kitap imzalatan tüm öğrencilerim, dostlarım ve arkadaşlarıma, tüm kitap dostlarına ve ilgi gösterip bizlerle röportajlar yapan yerel ve ulusal yazılı ve görsel basınımıza buradan teşekkür etmeyi bir borç biliyorum.
Fuarın geleneksel hale getirilmesi arzumu da belirtmek istiyorum. 
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.