Teknoloji hayatımızı kolaylaştırdığı gibi bazen zorlaştırabilir. Neden mi? Son günlerde Erzurum'un ana arterlerinde meydana gelen trafik sıkışıklığıdır.
Televizyonları seyredip İstanbul trafiğine bakıp yahu bu çile de çekilir mi? derken birde baktık ki Erzurum trafiği artık İstanbul'u aratmıyor.
Elbette yaşadığımız bu karmaşanın sebepleri vardır. Problem varsa çözümü de olmalıdır.
Önce bu duruma nasıl geldik ona bakalım. 1950'lerde 1015 özel taksi, 15-20 kamyon, 10 civarında otobüsün olduğu şehirde, Paşalar caddesi, Hastaneler caddesi ve İstasyon caddesi açılmış ve halen hizmetlerine devam etmektedirler.
Cumhuriyet caddesinin bir bölümü 1924 yılından beri hizmet verirken Erzincan kapıdan Havuzbaşına olan kısmı 1936'lara tarihlenmektedir. Eski hükümet önünden Kara Yollarına çıkan yolda 1970'lerden önce açılmıştı.
Tahtacılar, Nazik çarşı, Gülahmet, Taşmağazalar, Eski Bat Pazarı, Ayazpaşa, Kazım Karabekir, Kongre  caddesi de eskilerdendi.
1980'lerde Tebrizkapı'dan Kars kapıya doğru uzanan yol, Gavurboğan'dan Tebrizkapı'ya inen yolda o yıllardan kalmıştı.
1980'lerden sonra Yenişehir, Dadaşkent, ilerleyen yıllarda Hilalkent, Kayakyolu, Yıldızkent yerleşime açılmış,  şehre bağlanan ana yollara ilave yeni alternatif yollar  ne yazık ki devreye sokulamamıştı.
Sadece 1990'ların ortalarında Dere mahallesi ve Çaykarayı birleştiren asfalt yol yapılmış bunun dışında yine o yıllarda  Aliravi caddesini  Dere Mahallesine bağlayan yol yapılmış ve şehir trafiğine alternatif  oluşturmaya çalışılmıştı.
Ancak son 20 yıldır ne yazık ki şehrin ana bağlantılarına yeni ilaveler yapılamamış, buna karşılık trafiğe çıkan araç sayısı 60-70 kat artış göstermiştir.
Şimdi sorum şu: Neden araç sayısı artarken  dünkü ve bugünkü yöneticiler karşılaştığımız probleme çözüm üretememişlerdir.
Özellikle son 15 yıldır şehri yöneten  yerel yöneticilerin bu kadar ekonomik gelire rağmen neden bu alanda hiç bir çalışması olmamıştır. Asıl cevaplanması gereken soru budur.
Neden yeni alternatif yollar yapmadınız? Neden bu konuda yeni öneriler getirmediniz?
Önümüz kış. Kar yağacak. Yollar buz kesecek. Peki trafik bu durumda nasıl işleyecek? Eğer şu an özellikle; sabah 7.00-9.00,  öğle 12-14, akşam 17-19 arası sıkışan trafiğe nasıl çare düşünmekteler?
Doğrusu merak etmekteyim. Yetkililer çıkıp trafik problemine çare ve çözüm sunarlarsa her vatandaş gibi bende bundan mutlu olacağım.
Birde yükselen kaldırımlar, artık göz estetiğimizi bozan dubalar, babaların durumu ne olacak?
Zaten sıkışık olan dar yollar birde babalarla yerli yersiz işgal edilince,  inanın şehir merkezi artık yaşanamaz bir hal almıştır.
Son otuz yıldır yollar aynı ama araç sayısı on binlerce, artık bu sıklet bu yükü çekmiyor...
Umarım yetkililer kış gelmeden  ve gelecek yıllar için tatmin edici çözüm bulurlar.
Yönetenlerden isteğimiz daha güzel, daha sade yaşanabilir bir Erzurum...
Eeee .. Bunu bize ne olur çok görmeyin.
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.