1959 yılında Tortum’un Bağbaşı köyünde Mehmet Topdağı'nın dördüncü çocuğu olarak dünyaya geldiğinde aile büyükleri ona Sabri ismini verdi. Bağbaşı köyü meyve bahçeleri ile bütünleşmiş, yeşillikler içindeki vadide bulunuyordu. Komşuluk ilişkilerinin güzel olduğu bir köydü. Sabri Topdağı bu ilişkilerden etkilenerek büyüdü.

Babasının köyde yaptığı arıcılığın yanı sıra şehir merkezinde de esnaflık yapması nedeniyle aile, genellikle yaz aylarında köyde, kış aylarında ise Erzurum merkez Kavak Mahallesi’nde ikamet etmekteydi. İlkokula Bağbaşı köyünde başlayan Topdağı, buradaki ilk bir aylık öğrenimden sonra Erzurum Merkez Aziziye İlkokulu’na devam ederek birinci sınıfı tamamladı. O yaz köye dönen aile iki yıl orada kaldı ve ikinci, üçüncü sınıfı ve dördüncü sınıfın ilk bir ayını Bağbaşı İlkokulu’nda okudu. Aile o sonbaharda tekrar Erzurum'a gelince genç Sabri ilkokulun dördüncü sınıfının geri kalanıyla beşinci sınıfını yeni açılmış bulunan Rüştü Paşa İlkokulu’na giderek tamamladı. Bu yıllarda Bağbaşı İlkokulu’ndaki öğretmeni Ahmet Aydın ile Rüştü Paşa İlkokulu’ndaki öğretmeni Kemal Bozkurt beyler unutamadığı ve etkilendiği öğretmenleriydi.

1971 yılında 23 Temmuz Ortaokulu’na kaydoldu. Bu yıllarda Matematik Öğretmeni Zeki Polat ve Nurullah Özkılıç'tan çok etkilendi. En sevdiği ders, zamanın nasıl geçtiğini anlayamadığı Matematik dersiydi. Kitap sevgisi ve okuma alışkanlığı kazandıran Turgut Köse de unutamadığı öğretmenlerindendi. 1974 yılında girdiği Kuleli Askerî Lisesi’nden 1977 yılında mezun oldu. Kuleli’deki tüm komutan ve öğretmenlerinin disiplinli, görevlerine yürekten bağlı, vatan ve millet sevgisiyle dolu örnek kişiler olmasının, onun kişiliğinin oluşmasında büyük katkısı vardı.

1977-78 öğretim yılında başladığı Kara Harp Okulu’nda birinci sınıfın ilk dönemini hiç zayıf notu olmadan geçti fakat ikinci dönem değişen Matematik öğretmeninin ders anlatma şeklini beğenmemesi sorun oldu. Kendi ifadesiyle “O güne kadar çok değerli Matematik öğretmenlerim olduğu için elimde olmadan böyle bir değerlendirme yaptım; bana göre, öğrencisi olduğum ve çok sevdiğim eski Matematik öğretmenlerimin yerini dolduramayan bir öğretmendi o” diyor. O zaman beğenmediği öğretmenin dersine ait kitabı defteri kapatır ve ikinci dönem Matematiğinden bütünlemeye kalır. Matematik kitabını ve defterini hiç açmamaya devam ederek bütünleme sınavında da başarısız olur ve sınıfta kalır. Kurallar gereği ertesi yıl birinci sınıfın her iki dönem derslerini, askeri dersler ve eğitimler dahil olmak üzere tamamını yeniden alarak öğrenimine devam eder.

Kara Harp Okulu üçüncü sınıfta öğrencilerin askerî sınıflandırması yapılırken ilk sıradan tercih ettiği topçu sınıfına ayrıldı ve Topçu Teğmen olarak 30 Ağustos1982 tarihinde mezun oldu. Bir yıl süre ile Topçu Subay Temel Eğitimi almak üzere Topçu ve Füze Okulu’na devam ettikten sonra çekilen kura sonucu Malazgirt'te konuşlanmış bulunan 8.Kolordu Topçu Alayı’nda Batarya Subaylığı görevine atandı. Bu görevinde 15 günü henüz yeni doldurmuşken kendisine Topçu Taburu Karagâh ve Servis Bölük Komutanlığı görevi verildi. Bu yıllarda sivillerin yanı sıra birçok subay, astsubay ve askeri öğrenci gibi o da 12 Eylül döneminde yaşananlardan payını aldı. Soruşturmalar, 1 Numaralı Sıkıyönetim Komutanlığı Askeri Mahkemesi’nde açılan dava, açığa alınma derken 7-8 aylık bir süreçten sonra beraat ederek tekrar görevine döndü.

Malazgirt’teki görev süresini tamamladıktan sonra 1985 yılında Tekirdağ’a atandı. Üsteğmen rütbesiyle Batarya Komutanlığı yaparak Tekirdağ'daki görev süresini doldurunca 1991 yılında Osmaniye’ye atandı ve Yüzbaşılığa terfi etti. Burada üç yıl süreyle Batarya Komutanlığı yaptıktan sonra şark hizmet sırası geldiği için 1994 yılında Erzincan’a atandı. Erzincan’da Topçu Er Özel Eğitim Taburunda Ateş İdare Bölük Komutanlığı, Tabur ve Tugay Karargâh Subaylığı görevlerini yaptı, Binbaşılığa terfi etti. Şark görevini tamamladığında kendi isteği ile Erzincan’da bir yıl daha kaldıktan sonra atandığı Bornova 57.Topçu Tugayı’nda Tabur Karargâh Subaylığı, Tugay İstihkâm Şube Müdürlüğü ve Tugay Lojistik Şube Müdürlüğü görevlerini yaptı. Bornova’da 2002 yılında Yarbaylığa, 2005 yılında da Albaylığa terfi etti. O yılki terfi töreninde Albaylık rütbelerini takan Tugay Komutanı, Kara Harp Okulu’nda öğrencilik döneminde üç yıl süreyle Bölük Komutanlığını yapmış olan, çok saygı duyduğu, örnek almaya çalıştığı komutanı Tuğgeneral Ali Vahit Kubilay’dı. Bu dönemde bitirdiği yüksek lisans eğitimi nedeniyle bir yıl da kıdem aldı.

Bornova’daki görev süresini tamamladıktan sonra Topçu ve Füze Okulu’na öğretim üyesi olarak atandı, ancak kızının okuduğu lisenin Poatlı’da bulunmaması nedeniyle yaptığı başvurusu Kara Kuvvetleri Komutanlığınca uygun görülerek ataması değiştirildi; Erzurum’a, 109.Topçu Alayı İkmal Kısım Amiri olarak atandı ve böylece ata dede toprağına geri dönmüş oldu. Erzurum Kars Kapı’da konuşlu Topçu Alayında dokuz ay kadar çalıştıktan sonra 9.Kolordu Karargâhı’na Teşkilat ve Kadro

Subayı olarak atandı. Sonraki yıllarda Uzman Lider Eğiticiliği ve Kolordu Denetleme Heyeti Başkanlığı görevlerini yaparak 30 Ağustos 2013 tarihinde kadrosuzluk nedeniyle emekli oldu. Böylece, emeklilikte alacağı askeri görevleri saymazsak, 1974 yılında başlayan 39 yıllık askerlik hayatına son noktayı da koymuş oldu.

Erzurum'a yerleşen Sabri Topdağı emeklilik döneminde iki yıl süreyle gönüllü olarak Türkiye Emekli Subaylar Derneği Erzurum Temsilciliği görevini yürüttü. Çevresiyle kurduğu diyalog insanların kendisini sevmesine, güvenmesine sebep oldu.

2016 yılında Mehmetçik Vakfı Erzurum Temsilcilisi olarak görevlendirilince çok başarılı çalışmalara imza attı. Bölgesinde şehit aileleri, gazi ve malüllerle kurduğu yakın ilgi ve alakayla halkın güvenini kazandı. Bu dönem vakfın tanınması ve vakfa yapılan bağışların önemli ölçüde artması yönünde başarılı hizmetlerde bulundu. Mehmetçik Vakfına verilen Kurbanların kesiminde fiilen görev alarak bağışçıların gönlünü kazandı. Üç yıllık temsilcilik görev süresini doldurduğu 30 Nisan 2019 tarihinden sonra da Avukat Sadrettin Haşıloğlu'nun avukatlık bürosunda vaktinin bir bölümünü geçirmeye devam ederken boş durmadı.

Yıllar öncesine dayanan sanata, özellikle resme ilgisi, bu konudaki kabiliyeti Sabri Topdağı'nın daha öğrencilik yıllarında resimle uğraşmasını sağlamıştı. Kara Harp Okulu öğrencilik dönemimde Cihangir Akşit tarafından kurulan Resim ve Seramik Atölyesinde Cihangir Akşit ve Yaşar Çallı’dan resim dersleri aldı. Bornova’da görev yaptığı yıllarda Bornova Belediyesi Resim Kurslarında İzzettin Kefi ve Faize Bostan’dan resim dersleri almaya devam etti.

2016 yılında Atatürk Üniversitesi Güzel Sanatlar Enstitüsü’nde Resim Sanat Dalı Yüksek Lisans Programını kazandı ve bilimsel hazırlık programı derslerini almaya başladı. Bu dersleri başarıyla tamamladıktan sonra 2017 yılından itibaren yüksek lisans derslerine devam ederek 05 Aralık 2019 tarihinde “Yeni Dışavurumculuk ve Onay Akbaş” adlı tez çalışması ile mezun oldu. Bilimsel hazırlık ve yüksek lisans Atölye derslerini Prof. Dr. Fikret Haşimov Atölyesi’nde aldı, program boyunca ders, seminer ve tez çalışmalarını Prof. Mehmed Kavukçu danışmanlığında yürüttü.

Halen resim çalışmalarına Erzurum’da devam etmekte olan Sabri Albay Bornova’da görev yaptığı dönemde TSK Dayanışma Vakfı yararına bir kişisel sergi açmış, birçok karma sergiye eserleriyle katılmış, katıldığı yarışmalarda pek çok başarı ödülü almıştır.

Sabri Topdağı Kara Harp Okulu’nda aldığı İşletme lisans eğitiminden sonra Bornova’da görev yaptığı dönemde 2006 yılında Dokuz Eylül Üniversitesi Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri İnsan Kaynakları Yüksek Lisans Programını bitirdi. Emeklilik döneminde ise 2014 yılında Anadolu Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesi Adalet bölümünden ve 2016 yılında da aynı fakültenin Yerel Yönetimler bölümünden mezun oldu.

Yıllar içinde Sabri Topdağı'nın tarih, güzel sanatlar, çevre sorunları, hukuk ve çalışma hayatı konuları ağırlıklı olmak üzere çeşitli konularda yazdığı makaleleri Silahlı Kuvvetler, Kara Kuvvetleri, TESUD Birlik, Leges Hukuk, Mehmetçik, Palandöken ve Aziziye Dergilerinde yayınlandı. Aziziye Tabyaları ve 93 Harbiyle ilgili yazdığı "Aziziye-Mecidiye Tabyaları ve Tabyalarda Yazılan Destan" adlı kitabı 2017 yılında Er-Vak yayınları arasında çıktı.

Emekli Albayımız Sabri Topdağı; gönlü engin, vatan sevgisi en üst düzeyde, çalışkan, vaktinin pek zamanını Erzurum ve ülke sorunlarını düşünerek geçiren tam bir Erzurum Beyefendisi, Dadaş gönlü engin birisidir.

Sabri Beyin biri kız biri erkek iki çocuğu var. Emekli Albayımıza bundan sonraki hayatında başarı, sağlık, huzur ve mutluluklar dilerim.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.