Cumhuriyete giden yolda 4 Eylül günü Sivas'ta büyük etkinlikler yapıldı. Samsun'da başlayan kutlamalar Amasya'da ve 23 Temmuzda Erzurum'da yapıldı.

Törenlerin yapılması için aylar öncesinden çalışmalar başlamış, yazışmalar yapılmış, her şehir kendi için öne çıkan değerleri ortaya koymuştu. Kültür, sanat, edebiyat ve siyaset bu şehirler için törenlerin olmazsa olmazıydı.

23 Temmuzda kongrenin yüzüncü yılı kutlamaları aylar öncesinden başlamış olan Erzurum da ilk toplantı 17 Haziran vilayet kongresiyle başlamış ve 7 Ağustosta Temsil heyetinin Sivas'a yolcu edilmesiyle sona ermişti. Sonuç itibarıyla tarihe şerh düşebilecek elimizde Erzurum Kalkınma Vakfının akademisyenler yazdırdığı ve yayınladığı 1200 sahifelik muhteşem kitap ile, Prof. Dr. Hakan Hadi Kadıoğlu'nun resimlerini çizdiği ve belgeleri bir araya getirdiği "Vatanın Bağrında Elli Yedi Gün" adlı kitabı yarınlara kalacak. Birde Erzurum Kongresine katılan yetkililerin isimleri.

Erzurum kongresinin 100.yılı törenine katılanlar.

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, TBMM Meclis Divan Üyeleri, BBP Genel Başkanı Mustafa Destici, AK Parti milletvekilleri Recep Akdağ, İbrahim Aydemir, Zehra Taşkesenlioğlu, Selami Altınok, İYİ Parti Milletvekili Naci Cinisli, Erzurum Valisi Okay Memiş, 100 yıl önceki kongreye katılan delegelerin yakınları, askeri, mülki erkan ve vatandaşlar katıldı.

4 Eylül günü televizyonlara yansıyan Sivas Kongresinin 100. yıl etkinlikleri kim ne derse desin Erzurum'la mukayese edilemeyecek kadar görkemliydi. Törene başata Sayın Cumhurbaşkanımız olmak üzere siyaset ve devlet erkanının katılması, hatıra fotoğrafı çektirmeleri bile Sivas adına kazanımdı.

Toplantılar, karşılama törenleri, siyasi, kültüre etkinlikler, devlet tiyatroların oyunları Sivaslıların bu kongreye çok ama ciddi hazırlandıklarını gösterdi. Sivas'ta yapılan konuşmalar, sanat etkinlikleri yarınlara kalacak önemli belgelerdi. Sivas etkinlikleri çok sayıda siyaset, sanat ve kültür adamını bir araya getirdi.

Sivas kongresinin 100.yılı törenine katılanlar

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TBMM Başkanı Mustafa Şentop, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan, Sivas Valisi Salih Ayhan, BBP Genel Başkanı Mustafa Destici, AK Parti, CHP ve MHP genel başkan yardımcıları, milletvekilleri, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ve diğer ilgililer de tarihi salondaki sıralara oturarak canlandırmayı takip etti.

AK Parti Sivas'ta önemli bir toplantıyı düzenlerken, CHP'de MKYK yı topluyordu. Sadece bununla mı sınırlı ... Hayır Sivas'ta çok sayıda etkinlik düzenlenirken Siyaset ve devlet tüm ağırlığıyla oradaydı.

Sivas 100. yıl kutlamalarından başarıyla çıkmıştı. Adı televizyonlara, ve gazetelere satır satır yazılmıştı. Halbuki Milli Mücadelenin asıl kararlarının alındığı yer Erzurum'du. Sivas; Erzurum Kararlarının Ulusallaştırılmış haliydi. İçimden bir ses keşke Erzurum kutlamaları da Sivas Kutlamaları gibi görkemli olsaydı demekteydi.

Sonuç olarak Cumhuriyete giden yolda 4 Eylülde Sivas'ta Devletin aynı salonda bir araya gelip güzel bir görüntü vermesinin bir benzerinin neden Erzurum'da gerçekleştirilemediği sorusunu aklıma getirdi.

Sivas'ta İktidar Partisi ve Ana muhalefet partisi, parti toplantılarını yapabiliyorsa Erzurum'da niye yapmadılar sorusunu sormama sebep oldu...!

Acaba Erzurum'da Sivas gibi ağırlığını koyamadı mı? Siyasiler gerekli çalışmayı yapamadı mı? Gibi soruları aklıma getirdi....!

Netice olarak Sivas'ın siyasetteki ağırlığı demek ki, Erzurumlu siyasilerden fazla imiş.....! Bu durum bunun göstergesi değil mi?

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.