İPEKYOLU Sanayi ve İş Dünyası Federasyonumuza bağlı dernek üyeleri ve çevremizde ki esnaflarımız ile yapmış olduğumuz toplantılarımız ve araştırmalar neticesinde, bir bölüm esnafın işyerinin kapatıldığı, bir bölümünün çalışma alanlarının kısıtlandığı belirlemiş bulunmaktayız. Diğer taraftan işlerin azalmasından dolayı esnafımızın büyük çoğunluğu da işyerini açmamakta birlikte ticaretlerinin durma noktasına gelmiştir.

KOVİT19 SAĞLIK SEKTÖRÜNDEN SONRA ESNAFI ETKİLEDİ

KOVİT19 öncelikle Sağlık sektörünü sonrasında da esnafı etkilemiş durumda. KOBİ ve Esnaflarımız ister iş yapsın ister yapmasın ev ve iş yerlerinde mevcut ödeme zorunlulukları var, bunların başındaki ödemeler (çalışan ücretleri,  İşyeri kiraları, çek ve senet, vergi, kredi, elektrik, doğalgaz, su vb.),  ki özellikle Erzurum başta olmak üzere tüm doğu Anadolu bölgesinde kış aylarında doğalgaz ve elektrik ikiye katlanıyor. 

 “tüm dünyada olduğu gibi KOVİT19 salgını sağlık sektöründen sonra en çok KOBİ ve esnafı zor duruma bıraktığını unutmamamız gerekmektedir.

KOBİ EKONOMİNİN CAN DAMARIDIR

Eğer ciddi tedbirler alınmaz ise Öncelikle iş yerleri kapanacak ve şuan itibari ile bir çok iş yeri kapısına kilidi vurmuş durumda.  Kapanması ile birlikte istihdam sorunu daha da ciddi durumlara çıkmaktadır.  Mesela Okulların kapalı olması nedeniyle ulaşım, Cafe kırtasiye, servis, kantin, tekstil, ayakkabı sektörleri başta olmak üzere birçok sektör yine olumsuz etkilenmektedir.

BELEDİYE ve VAKIFLARIN DİKKATİNE

Belediye, Vakıf ların kiraladıkları iş yerlerinde oturan; kirasını ödeyemedikleri tahliye edilen esnafların kiraları salgın bitene kadar en az altı ay ötelenmesi şahıstan kiralanan iş yerlerine ise en az altı aylık kira desteğinin yapılması bir nebze iş yerlerinin açık kalmasını sağlayarak esnafın nefes almasını sağlayacaktır.

ESNAFIN HÜKÜMETTEN BEKLENTİLERİ

Esnaf Vergi. SGK ve BAĞ-KUR’unu ödeyemez duruma gelmiştir, en azından beş aylık dönem içerisinde alınmaması ve kapatılan ve durumu iyi olmayan tüm iş yerlerine devletimizin sahip çıkarak kredi verip borçlandırmak yerine sosyal devlet anlayışı ile sahip çıkıp en azından evlerinin iaşelerini sağlamsı, kapatma aşamasına gelmiş esnaflarında dahil olmak üzere tüm çalışanların maaşlarının işsizlik fonu üzerinden karşılanması devletimizin büyüklüğünü gösterecektir. Şuan icralık olan tüm iş yerlerinin de icralarının derhal durdurulması hükümetten beklentilerimiz arasındadır.

Özellikle Erzurum başta olmak üzere Doğu Anadolu bölgesinin ağır kış şartlarının yaşanması nedeni ile Doğalgaz, Elektrik ve Su faturalarının da en az altı aylık dönem içerisinde alınmaması KOSGEB ve diğer ajansların KOBİ leri rahatlatmak için desteklerinin artırılması da KOBİ ve Esnafların beklentileri arasındadır.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.