Korona virüsü salgını ile mücadele eden 7 / 24 saat evinden ailesinden ayrı öz veri ile çalışan tüm sağlık çalışanlarına öncelikle kutluyor, bu süreçte vefat eden tüm vatandaşlarımıza Allah tan rahmet, hastalarımıza da acil şifalar diliyorum.

Sağlık Bakanımızın var gücü ile samimi olan çalışmalarından ve almış oluğu tedbirlerden dolayı tebrik ediyorum.

Korona virüs tüm dünya gibi Erzurum uda her alanda olumsuz etkiliyor.

Bugüne kadar özellikle Avrupa’da bu virüs salgını ile mücadele eden ülkelerden daha hızlı önlemler alan ve tüm Dünyaya Örnek olan ülkemizin;

Ekonomik tedbirlerde de Avrupa’nın aldığı önlemlere benzer önlemleri alması gerekiyor.

Açıklanan tedbirler gayet yerinde ancak ülke olarak bu krizi kalıcı hasar bırakmadan atlatmamızın öncelikli yolunun bulmamız ve KOBİ yi ayakta tutmaktan geçiyor.

Şuan artık sadece çalışanlar değil işverenlerde işini kaybetmeyle karşı karşıya kalmış durumda iken;

Yeni bir can suyu paketi açıklanmaz ise ekonominin toparlanma süreci çok daha büyük zorluklara düşecektir.

Erzurum’da Birçok sektör, önlemler dâhilinde mecburen kapatılırken gene birçok sektör ve işletmede kapasitelerini düşürmek zorunda kaldılar.

Esnaf iş yapsa da yapmasa da;

KİRA, VERGİ, KREDİ, ELEKTİRİK ve SGK gibi birçok zorunlu olan ödemeleri yapmak zorunda;

Hal böyle olunca birde kış kapıya dayanınca işte asıl sıkıntı o zaman başlayacaktır!

Neden mi?

Yazın iş yapamayan esnaf kira, vergi, kredi, elektrik, SGK ödemelerini zorla öderken veya hiç ödeyemezken birde Erzurum’da uzun ve sert geçen KIŞ aylarında DOĞALGAZ, ELEKTİRİK, GIDA, GİYECEK gibi faturaların yansıması ile birlikte daha sıkıntılı günler bekliyor demektir.

Uzun ve Sert geçen KIŞ aylarında tüm masraflar en az iki ye katlanmak zorunda!

O nedenle ki ;

  1. Tedbir amaçlı iş yeri kapanan ve kapasitesi düşük olan iş yerleri ve çalışanlar mağdur edilmemeli, Kamu ve özel sektör birlikte istişare ederek, işverenlere kapalı oldukları süre dikkate alınarak kira desteği sağlanmalı.
  2. Çalışanların SGK primleri başta olmak üzere çekilmiş kredilerin ödemesinin ötelenmesine kadar bir dizi ekonomik destek verilmeli
  3. Önceki dönem vergi borçlarının vadeleri uzatılmalı, KDV de indirime gidilmeli ve pandemi sürecindeki vergilerin tamamı dondurulmalı süreç sona erene kadar.
  4. Covid-19 salgını ile mücadele ederken, aynı zamanda ekonomik düzenini de ayakta tutmanın yollarını aramalı, her il kendi iş dünyasında yönelik iklim şartlarını da göz önüne alarak çeşitli desteklerle pandemi süresince ve sonrasında oluşacak yeni can suyu paketi düzenlemeli.
  5. Erzurum için pozitif ayrımcılık yaparak DOĞALGAZ ve ELEKTİRİKTE indirime gidilmeli…
  6. Salgın nedeniyle oluşacak istihdam kaybının tolere edilmesi de bir sosyal kanamaya yol açmaması için şart.
  7. Halkımızın sağlığı elbette açık ara ilk önceliğimizdir. Ama KIŞ mevsimine girerken Erzurum da ki ESNAF GİRİŞİMCİ ve ÇALIŞAN kaybı yaşamamak da çok değerli bir kazanım olacaktır.

Aksi takdirde pandemi sürecinde ve sonrasında Erzurum iş dünyası ekonomik olarak çok büyük sıkıntılar yaşayacaktır…

Umarım bu karanlık günleri daha fazla önlem paketine ihtiyaç kalmadan, en az hasarla atlatırız.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.