Yeni bir öğretmenler günü daha kutlayıp, nutuklar çekeceğiz. Yaman öğretmen, kahraman öğretmen, fedakar öğretmen deyip bir sürü siyasi nutuk çekip yapacağız, edeceğiz, biz çok şey yaptık diyecekler. Ancak yine asıl mesele olan öğretmen, öğrenci, eğitim ve öğretim laflar arasında kaybolup gidecek havanda su dövmüş olacağız.

Darulmuallim mektepleri 1847 yılında açıldıktan bir süre sonra yurt sathında öğretmenlerimiz artmaya başlamıştı. 1865 yılında Erzurum Rüştiyesi açılınca ilk öğretmenleri Mustafa Yetim Efendi(Yetim Hoca), İbrahim Efendi bu görevi üstlenmişlerdi. Yıllar ilerledikçe kasaba rüştiyelerine ve iptidai mekteplere yeni öğretmenler atandı. Askeri idadi, askeri rüştiye ve sivil idadi açılınca şehirdeki öğretmen sayısı hızla artmıştı.

Cumhuriyete gelindiğinde koca vilayette öğretmen sayısı 78 kadardı. Albayrak Mektebinde Süleyman Necati, Sıtkı Dursunoğlu, İsmet Paşa ilkokulunda Zeliha Faika Ünlüer bunlardan biriydi. Zeliha hanım İzmir'in Yunanlılar tarafından işgalini protesto etmek amacıyla 15 Mayıs 1919'da kadınların katıldığı büyük bir miting yapmış, işgali kınayan bildiriye imza atmış, tam 40 yıl müdürlük yapmıştı. Asiye Hanım, Sadiye Hanım, Saadet Hanım, Lütfiye Hanım ve Kuran-ı kerim ve Din dersi öğretmeni Faruk Efendi, Nusret Efendi, Başmuallim Saime Hanım, Başmuallim Bahaddin Efendi, Mustafa Kâmî Efendi, Hafız Mustafa Efendi, Başmuallim Faik Efendi, Hafız Hamza Efendi, Başmuallim Mustafa Efendi, Mehmet Hilmi Efendi, Başmuallim Müştak Sıtkı Efendi, Hafız Ömer Duygun Efendi, Başmuallim Muhtar Bey, Dumlupınar ve Gazi ilkokulunda uzun yıllar müdürlük yapan Sait Cordan, Kız Ortanın müdiresi Mahçure Sezer gibi pek çok öğretmenimiz görev yaptı ve gittiler.

Erzurum Lisesinde görev yapanlardan Cevat Dursunoğlu, Ahmet Somunoğlu, Murat Uras, Mehmet Müftügil, Ahmet Hamdi Tanpınar, Ziyaeddin Fahri Fındıkoğlu, Tahsin Leylioğlu, Abdurrahim Şerif Beygu, Selahaddin Bilge, Naci Erverdi, döneminde meşhur olmuş Fizo Baba olarak ünlenen Hüseyin Karagül, Vuslat Odçıkın, Ahmet Kumbasar, İzzet Deliçay, ünlü kültür tarihçimiz Bahattin Ögel, Remzi Oğuz Arık, Fizikçi Bahattin Örnekol, Tarihçi Tahsin Akgün, Selçuk Kantarcıoğlu, Osman Sargın, Saniye Ünal, Raif Akbulut, Necip Çadırcı, Gazi Ahmet Muhtar Paşa Ortaokulunun resim öğretmeni Fuat İğdebeli, İngilizce derslerine giren Avukat Sadrettin Haşıloğlu, Cılavuz Köy Enstitüsü Mezunu Halk Eğitim Müdürlüğü yapmış Hacı Horasan ve daha niceleri.......

Erkek Muallim Mektebi müdürü Cemal Gültekin, Suyu Arayan Adam romanının yazarı Şevket Süreyya Aydemir,Yapı Sanat müdürleri Tahsin Leylioğlu, Bayram Gerni, Aşkale Lisesi Müdürü Sait Durmuşoğlu, Ömer Duygun İlkokulu Müdürü Zeki Kızıloğlu, İnönü İlkokulu müdiresi Huriye Özkan, I. Maarif Şurasında Erzurum'u temsilen katılıp üç önerisini de kurula kabul ettiren Tevfik Yıldız, Tatbikat İlkokulu müdürü Başöğretmen Salim Turfan, İhsan Özden, Mesih İbrahimhakkıoğlu, Veyisefendi İlkokulu Başöğretmeni Cazim Gemalmaz gibi yüzlerce öğretmen fedakarca çalışıp eğitim ordusunun yılmaz neferleri oldular.

Hele köy öğretmenleri var ki, onların emeği, gayreti, fedakârlığı asla unutulamaz. Öğretmen okullarından mezun olup ellerinde tahta bavulla yerine göre yaya, at sırtında, kağnı arabası üzerinde yolu olmayan, okul binası olmayan, suyu, elektriği olmayan köylere gittiler. Köhne, yıkık dökük kalacak bir yerleri bile olmayan bu öğretmenler kısa zamanda köylüyle el ele verip okullar inşa ettiler. Fedakâr Anadolu köylüsü çocuğunu ahır sekisinden bozma tek odalı okullara gönderip okumalarını sağladılar.

Kış oldumu yollar kapanır, öğretmenler 6 ay maaş bile alamazlardı. Gaz lambalarının verdiği ışıkla etraflarına ışık saçtılar. İşte bugün aydınlık bir Türkiye varsa o fedakâr öğretmenlerin eseri olduğu unutmayalım. Birileri çıkıp bakın ne varsa biz yaptık demeleri ne kadar yanlışsa, bugün geldiğimiz seviyenin fedakâr, cefakâr, yiğit öğretmenlerimizin alın terleri, göz nurları, beden ve zihin emekleri vardır. Bunların unutulmuş olması o kadar yanlıştır.....!

Öğretmen okulları, Köy Enstitüleri, Eğitim Enstitüleri ve Yüksek Öğretmen Okullarından mezun olmuş, Türk Bayrağının dalgalandığı her yerde onurlu görev yapmış, öğretmenlerimizin ölenlerine rahmet, hayatta olanlarına sağlıklı günler dilerim.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Mahir Keskin 2020-11-25 11:09:49

Selamlar,
Okullarda mutlaka sicil defterleri vardır ve emeği geçen öğretmenler yanında yıllara göre sınıf öğrencilerini de dijital ortama aktarmak mümkündür, keşke okullar bu işi yapacak emekli arkadaşlara olanak tanısalar. Palandöken İlk Okulu Başöğretmeni Hulusi Küpeli çok uzun yıllar okulda çalışmıştı. Ellerinize sağlık

Avatar
Ersin Özarslan 2020-11-23 03:43:24

Merhaba Abdurrahman Bey
Erzurum Lisesinin bazı edebiyat hocaları gözünüzden kaçmış olmalı. Bunlardan Murat URAZ 1926 – 1931 Erzurum lisesinin müdürlüğünü de deruhde ettiği gibi başta Aşık Sümmani ile Gülperi (1937) olmak üzere Erzurum halkiyatıyla ilgili muhtelif neşriyatın da sahibidir.
Lütfullah Sami Akalın ise Erzurum bilmecelerini derleyip 1954 yılında kitap hâlinde neşretmiştir. Birol Emil de 1959-61 arasında Erzurum lisesindeki öğretmenlik görevinden İstanbul Üniversitesi edebiyat fakültesine asistan olmuştur. Erzurum edebiyat fakültesi mezunu içli şair M. Emin Alperi ve üzerimizde emekleri olan Kâzım Karabekir Eğitim Enstitüsünün ilk mezunlarından Ali Ertuğrulu da hatırlamak yerinde olacaktır.
Bilvesile selamlar eder esenlikler dilerim.
Ersin Özarslan

Misafir Avatar
Abdurrahman Zeynal 2020-11-23 22:40:41 @Ersin Özarslan

Kıymetli hocam Murat Uras hocam yazıda var. Sanırım gözünüzden kaçmış. Ayrıca Yazıda ismini zikrettiğim öğretmenlerimin bir iki ismi hariç 1950 öncesine aittir. 1979 yılından sonra mesajlaşma güzel. Selam ve dua ile kalın sağlıcakla.

Beğenmedim! (0)